Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
725. deň na Ukrajine: Rusko dobylo Avdijivku, ukrajinskí vojaci sa stiahli
Zdielať na

725. deň na Ukrajine: Rusko dobylo Avdijivku, ukrajinskí vojaci sa stiahli

Zdroj: TASR

KYJEV / Rusko dobylo Avdijivku. Oficiálne to potvrdil aj Kremeľ. Po mesiacoch intenzívnych bojov sa z tohto mesta totiž stiahli ukrajinskí vojaci. Ruský prezident Vladimir Putin označil obsadenie zdevastovanej Avdijivky za dôležité víťazstvo a ruským vojakom zablahoželal. Ovládnutie mesta je podľa analytikov vykúpené veľkými stratami na vojakov a vojenskej techniky na strane Ruska. Hovorí sa aj o najväčšej zmene na fronte od mája 2023, keď Rusi po dlhých a krvavých bojoch získali Bachmut.

Rusko tvrdí, že má "plnú kontrolu" nad Avdijivkou

Ruské ministerstvo obrany v sobotu večer vyhlásilo, že jeho sily získali "plnú kontrolu" nad mestom Avdijivka na východe Ukrajiny. Informujú o tom agentúry AP a AFP. Vyhlásenie ruského ministerstva, ktorého pravdivosť nebolo možné nezávisle overiť, prichádza po tom, ako ukrajinská armáda v noci na sobotu oznámila, že sa jej vojaci po štyroch mesiacoch ťažkých bojoch sťahujú z Avdijivky. Hlavný veliteľ ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj to zdôvodnil snahou vyhnúť sa obkľúčeniu a potrebou ochrániť životy a zdravie vojakov. 

Ruský minister obrany Sergej Šojgu informoval prezidenta Vladimira Putina, že ruská armáda získala "plnú kontrolu... nad Avdijivkou..., ktorá bola dôležitým obranným bodom ukrajinských ozbrojených síl," píše sa v sobotňajšom vyhlásení rezortu obrany v Moskve. Putin následne zablahoželal ruskej armáde k "dôležitému víťazstvu", uviedli ruské tlačové agentúry. Podľa tvrdení Šojgua Rusi likvidujú už len posledné ohniská odporu v areáli miestnej koksovne a chemičky. Na internete sa objavili videá, na ktorých zrejme vojaci vztyčovali ruskú vlajku nad jednou z budov závodu.

"Na základe operačnej situácie v okolí Avdijivky, aby som sa vyhol obkľúčeniu a zachoval som životy a zdravie vojakov, rozhodol som sa stiahnuť naše jednotky z mesta a presunúť sa do obrany na priaznivejších líniách," uviedol generál Syrskyj v noci na sobotu. "Naši vojaci... urobili všetko, čo bolo v ich silách, aby zničili najlepšie ruské vojenské jednotky, a spôsobili nepriateľovi značné straty z hľadiska živej sily aj techniky".

Ruské sily sa pokúšajú Avdijivku dobiť už od začiatku invázie; už v predchádzajúcich rokoch oň Ukrajinci zvádzali boje s Ruskom podporovanými separatistami. Ruské útoky na Avdijivku sa zintenzívnili od vlaňajšieho októbra. Bitka o toto priemyselné centrum, vzdialené necelých 10 kilometrov severne od mesta Doneck, bola jednou z najkrvavejších počas už takmer dva roky trvajúcej vojny a pripomína krvavú bitku o Bachmut, v ktorej padli tisíce vojakov.

​Ukrajina hlási najmenej tri obete po ruskom ostreľovaní miest na východe krajiny

Najmenej traja ľudia zahynuli pri ruskom ostreľovaní miest na východe Ukrajiny. S odvolaním sa na ukrajinských predstaviteľov o tom v noci na nedeľu informovala agentúra Reuters, píše TASR. Miestne úrady v Kramatorsku prostredníctvom aplikácie Telegram uviedli, že dvaja ľudia prišli o život, keď raketa zasiahla časť mesta určenú pre priemysel a domy. Záchranári prehľadávali trosky a hľadali ďalšie osoby, ktoré pod nimi pravdepodobne uviazli.

V Kramatorsku došlo počas takmer dva roky trvajúcej vojny k viacerým z najsmrteľnejších útokov vrátane raketového úderu na miestnu železničnú stanicu, pri ktorom v apríli 2022 zahynulo 63 ľudí, pripomína Reuters. Ruské sily v sobotu ostreľovali aj školu v neďalekom meste Slovjansk. Záchranné tímy na mieste pátrali po najmenej jednej osobe, ktorá uviazla pod sutinami.

Kramatorsk a Slovjansk ležia neďaleko frontovej línie vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, cez ktorú ruské sily postupujú pomaly. Obe mestá by sa podľa Reuters stali pre Moskvu istými cieľmi, ak by Rusi výraznejšie pokročili pozdĺž 1000-kilometrov dlhej frontovej línie. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov hlásil úmrtie aj z mesta Kupjansk, ktoré čelí už mesiace intenzívnym ruským útokom. Podľa neho tam jedna osoba zomrela, keď ruská strela zasiahla dvojposchodový dom. Agentúra Reuters nemohla tieto tvrdenia nezávisle overiť, podotkla však, že v týchto oblastiach pravidelne dochádza k ruským útokom. Rusko opakovane tvrdí, že na civilné objekty neútočí zámerne.

Ukrajina tvrdí, že zostrelila ďalšiu ruskú stíhačku Su-34

Vzdušné sily ukrajinskej armády zostrelili v nedeľu ráno ruskú stíhačku lietadlo Su-34. Podľa BBC o tom informoval ich veliteľ generálporučík Mykola Oleščuk.
„Dnes, okolo 06.00 h, sa ďalší Su-34 ‚úspešne vrátil‘ na základňu!“ napísal Oleščuk na svojom kanáli v aplikácii Telegram. Jeho tvrdenie nebolo bezprostredne možné nezávisle overiť. Ďalej uviedol, že vzdušným silám sa v noci na nedeľu podarilo zostreliť 12 zo 14 útočných dronov a jednu riadenú raketu Ch-59.
Ruské jednotky podľa ukrajinskej armády za posledných 24 hodín zaútočili aj tromi protilietadlovými riadenými strelami S-300 a tromi riadenými strelami Ch-22.

Už v sobotu Oleščuk oznámil, že ukrajinské sily zostrelili dva ruské stíhacie bombardéry typu Su-34 a jednu viacúčelovú stíhačku Su-35.
Su-34 je nadzvukový stíhací bombardér určený na vykonávanie raketových a bombových útokov na pozemné ciele v hĺbke nepriateľského územia, ako aj na ničenie nepriateľských vzdušných cieľov, uvádza sa na webovej stránke ruského ministerstva obrany. Lietadlo môže niesť letecké bomby a riadené strely a je vybavené kanónom.

Európsky parlament bilancoval dva roky a poskytnutú pomoc

Ukrajina obvinila Rusko zo zastrelenia dvoch vojnových zajatcov

Ukrajinská armáda obvinila ruské sily zo zastrelenia dvoch vojnových zajatcov na frontovej línii na východe Ukrajiny. Podľa ukrajinských médií k udalosti došlo v nedeľu pri dedine Vesele v Doneckej oblasti, informuje agentúra AFP. "Dnes ráno... Rusi opäť demonštrovali svoj postoj k medzinárodnému humanitárnemu právu, keď zastrelili dvoch ukrajinských vojnových zajatcov," uviedli na sieti Telegram pozemné sily ukrajinskej armády.
Zároveň zverejnili aj videozáznam, na ktorom vidno, ako jeden vojak, údajne Rus, opakovane strieľa do dvojice vojakov, ktorí sú označení ako Ukrajinci. Nezdá sa pritom, že by ukrajinskí vojaci kládli nejaký odpor.

Agentúra AFP nemohla bezprostredne potvrdiť, že ide o autentické video. Na nejasných záberoch nakrútených zo vzduchu vidno, ako dvojica Ukrajincov uteká smerom k ruskému vojakovi, ktorý do nich následne začal strieľať, až kým sa neprestali hýbať. Ukrajinská armáda neuviedla, kde presne k incidentu došlo. Z jej vyhlásenia vyplýva len to, že sa tak stalo v oblasti východného frontu. Ukrajinské médiá udalosť lokalizovali do blízkosti dediny Vesele, nachádzajúcej sa neďaleko mesta Doneck, ktoré ovládajú ruské a proruské sily.

Rusko a Ukrajina sa od začiatku invázie už niekoľkokrát vzájomne obvinili zo zabitia vojnových zajatcov, čo je čin v rozpore s medzinárodným humanitárnym právom. Úrad Vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) zdokumentoval už viacero prípadov hromadných popráv a mučenia ukrajinských vojnových zajatcov. Telegramový kanál DeepState, blízky ukrajinskej armáde, v nedeľu ráno napísal, že ruské sily zastrelili šiestich ťažko zranených ukrajinských vojakov, ktorých našli ďaleko Avdijivky po stiahnutí sa ukrajinskej armády. Iní ukrajinskí vojaci identifikovali telá zastrelených kolegov na základe záberov, ktoré boli zverejnené na ruských účtoch na sociálnych sieťach. Ukrajinské úrady sa k tejto správe zatiaľ nevyjadrili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy