Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
766. deň na Ukrajine: Rusko pre útoky Kyjeva v Belgorodskej oblasti presťahovalo 5-tisíc detí
Zdielať na

766. deň na Ukrajine: Rusko pre útoky Kyjeva v Belgorodskej oblasti presťahovalo 5-tisíc detí

KYJEV / Zmijivská tepelná elektráreň, jedna z najväčších v ukrajinskej Charkovskej oblasti, je po ruskom útoku z 22. marca úplne zničená. Ruské bombardovanie východoukrajinskej obce Krasnohorivka si vyžiadalo dve civilné obete na životoch, uviedol v sobotu gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin a vyzval obyvateľov obce, aby sa evakuovali. Z ruskej Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou bolo evakuovaných päťtisíc detí ohrozovaných ukrajinským bombardovaním. Ruské úrady zatkli novinárku Antoninu Favorskú na základe podozrenia zo spojitosti so zakázanou protikorupčnou organizáciou zosnulého opozičného politika Alexeja Navaľného.

​Zmijivská elektráreň pri Charkove je úplne zničená, oznámil minister

V areáli sa demolujú zvyšky budov, odpratáva sutiny a k väčšine zariadení nie je prístup. Po návšteve elektrárne to uviedol ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko a prisľúbil pomoc. Dnes o tom s odvolaním sa na prevádzkovateľa elektrárne Centerenerho informovali ukrajinské médiá.

"Všetky jednotky boli zničené, pomocné zariadenie bolo poškodené. Miera poškodenia sa líši od úplného zničenia až po vážne poškodenie. Teraz podnik pokračuje v odpratávaní sutín a k väčšine zariadení nie je prístup. Preto zatiaľ nie je možné presnejšie posúdiť rozsah škôd, odhadnúť sumu potrebnú na opravu," uviedla energetická spoločnosť.

Rusko 22. marca masívne ostreľovalo najväčšie ukrajinské mesto Charkov a jeho okolie, čo viedlo k úplnému výpadku prúdu. Mesto hlásilo aj problémy s dodávkami vody, ktoré sa ešte v ten istý deň podarilo obnoviť.

​Pri ruskom bombardovaní na východe Ukrajiny zahynuli dvaja seniori

Sobotňajší útok sa podľa ukrajinských médií sústredil na obytnú oblasť s husto rozmiestnenou zástavbou a v jeho dôsledku došlo k poškodeniu rezidenčných budov aj hospodárskych objektov. "Obec bola v noci a ráno pod nepriateľskou paľbou. Zahynula 70-ročná žena a 73-ročný muž," uviedol Filaškin v aplikácii Telegram. Krasnohorivka podľa neho naďalej patrí k najnebezpečnejším miestam na Ukrajine. "Nevystavujte sa smrteľnému nebezpečenstvu. Evakuujte sa," apeloval na obyvateľov.

Ukrajinské sily v posledných mesiacoch hlásia ťažké boje na východe krajiny, keďže čelia nedostatku munície a Rusko neustále podniká letecké údery.
Ako v piatok informoval hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj, Rusko má šesťnásobnú prevahu v počte vypálenej munície na bojisku v porovnaní s Ukrajinou.

Rusko pre útoky Kyjeva v Belgorodskej oblasti presťahovalo 5-tisíc detí

V sobotu to uviedol oblastný gubernátor Vjačeslav Gladkov. Regionálne úrady minulý týždeň uviedli, že 9-tisíc neplnoletých osôb bude premiestnených do iných regiónov pre ohrozenie cezhraničným ostreľovaním a útokmi bezpilotných lietadiel. Doteraz si tu rusko-ukrajinský konflikt vyžiadali viac ako tucet civilistov.

"Päťtisíc našich detí je už mimo regiónu. Včera prišlo 1300 detí do Petrohradu, Brjanska a Machačkaly," uviedol Vjačeslav Gladkov. Deti, ktoré stále žijú blízko hraníc vrátane hlavného mesta oblasti Belgorod, prejdú budúci mesiac na diaľkové vzdelávanie, dodal Gladkov. Podniky, ktoré boli pre útoky zatvorené, sa budú môcť znovu otvoriť, ak ich "personál bude vyškolený v prvej pomoci" a ich okná budú zalepené páskami.

​Novinárku A. Favorskú zatkli za údajnú spojitosť s Navaľného nadáciou

Favorská, ktorá pracuje pre nezávislý spravodajský kanál SOTAvision, spravodajsky pokrývala aj Navaľného súdne procesy, píše DPA. Súd ju obvinil zo zverejňovania materiálov na sociálnych sieťach pre Navaľného protikorupčnú nadáciu, ktorá bola v Rusku vyhlásená za extrémistickú organizáciu. SOTAvision i Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová obvinenia voči Favorskej odmietli a označili ich za zámienku ruských úradov s cieľom umlčať túto novinárku.

Favorskú zadržali 17. marca po návšteve hrobu Navaľného na cintoríne v Moskve a na 10 dní ju umiestnili do väzby pre údajné neuposlúchnutie polície, píše DPA. Následne ju opäť zatkli z dôvodu spojitosti s Navaľného nadáciou. Ruské úrady v posledných dňoch zadržali aj ďalších novinárov. Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu zakazuje, blokuje alebo sa snaží cenzurovať takmer všetky nezávislé mediálne organizácie, ktoré v krajine ešte pôsobia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy