Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Sopka stavia do pozoru Slovákov, Európa škrtá lety
Zdielať na

Sopka stavia do pozoru Slovákov, Európa škrtá lety

Islandská sopka začína robiť starosti leteckým dispečerom vo Veľkej Británii. Na severe ostrovnej krajiny už obmedzili niektoré lety a problémy so sopečným prachom neobišli ani amerického prezidenta. Ten musel návštevu Írska ukončiť o čosi skôr. Do Londýna pre istotou odletel už v noci.

Sopečný popol z Grímsvötn začal dosadať. Tony sivého prachu pokryli všetko - aj 400 kilometrov vzdialený Reykjavík. Najaktívnejší islandský vulkán si nastavil budík po 7 rokoch a vrásky spôsobuje najmä dispečerom zo severu Británie. Desiatky letov už sú zrušené - ide najmä o domáce lety do Škótska. A obmedzení bude pribúdať.


Na Islande dopravu obnovili, letecký úrad tvrdí, že podmienky na prevádzku sú priaznivé. Po troch dňoch, odkedy začala sopka chŕliť dym a popol  by sa malo opäť do medzinárodnej prepravy zapojiť aj letisko v Keflavíku.

Stĺp dymu a popola vysoký až 10 km však nikto nepodceňuje. Na výpadky v doprave už je pripravené aj Španielsko a Francúzsko, ktoré sú po vetre od vulkánu. Všetci odborníci s napätím sledujú výsledky britského strediska, ktoré monitoruje postup mraku sopečného popola. Optimizmus prináša iba história. Podľa zistení je síce Grímsvötn aktívny približne každých 10 rokov, no jeho besnenie netrvá dlho.

Sopka Grímsvötn chrlí popol, Island

sita/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy