Jasno
16°
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Mäsiar z Bosny: Mladič konečne pred súdom
Zdielať na

Mäsiar z Bosny: Mladič konečne pred súdom

Pred súd v Haagu sa postavil bývalý generál bosnianskosrbskej armády Ratko Mladič. Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) obvinil Mladiča zo zločinov proti ľudskosti.

"Som generál Ratko Mladič," povedal po príchode sudcovi Alphonsovi Oriemu. Mladič vošiel do súdnej siene v šedom obleku, kravate a na hlave mal čiapku, ktorú si však dal ihneď dole. Na prvom pojednávaní obvineného zastupuje právnik Aleksandar Aleksič, ktorého mu pridelil tribunál.

Mladič sa má vyjadriť k obvineniam, ktoré voči nemu ICTY vzniesol, ako aj k svojej obhajobe, pričom má možnosť sám si vybrať právnika akreditovaného v ICTY.

Medzinárodný tribunál vzniesol voči Mladičovi, ktorý je prezývaný aj ako bosniansky mäsiar, 11 obvinení. Medzi najvážnejšie patrí obvinenie z genocídy v súvislosti s nariadením masakry v Srebrenici, kde Mladičove jednotky postrieľali 8000 moslimských chlapcov a mužov, ako aj obliehanie a ostreľovanie Sarajeva.

"Účelom tohto pojednávania je informovať vás o vznesených obvineniach a požiadať vás o vyjadrenie," povedal sudca Mladičovi. Dodal, že samotný proces sa začne až o istú dobu. "Bude chvíľu trvať, kým sa začne proces," vyhlásil Orie.

pije vodu

SITA

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy