Zatiahnuté
20°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
813. deň na Ukrajine: Situáciu na bojisku v Charkovskej oblasti sa podarilo stabilizovať
Zdielať na

813. deň na Ukrajine: Situáciu na bojisku v Charkovskej oblasti sa podarilo stabilizovať

KYJEV / Situácia na novo-otvorenom fronte v Charkovskej oblasti sa stabilizovala. Vyhlásil to dnes ukrajinský prezident Zelenskyj. Ruským vojakom sa podľa neho nepodarilo postúpiť hlbšie ako desať kilometrov od hraníc po prvé línie ukrajinskej obrany. Ruský prezident Putin vyhlásil, že cieľom jeho jednotiek nie je v tejto chvíli dobytie Charkova.

Zelenskyj: Situáciu na bojisku v Charkovskej oblasti sa podarilo stabilizovať

Ruské sily postúpili v Charkovskej oblasti o desať kilometrov, no situáciu na bojisku sa ukrajinskej armáde podarilo stabilizovať. Uviedol to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre ukrajinské médiá, píše TASR s odvolaním na agentúru Reuters. "Naše obranné sily dnes stabilizovali Rusov tam, kde sa nachádzajú. Najhlbší bod ich postupu je desať kilometrov," citovala Zelenského slová tlačová agentúra RBK-Ukrajina. Zelenskyj tento týždeň vzhľadom na situáciu zrušil svoje návštevy Belgicka a Španielska. Podľa výpočtov agentúry AFP na základe údajov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) dobylo Rusko od 9. do 15. mája celkovo 278 štvorcových kilometrov ukrajinského územia.

​Zelenskyj podpísal zákon, ktorý službu v armáde umožní aj vybraným odsúdencom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal zákon, ktorý umožňuje niektorým odsúdeným aby slúžili v ukrajinskej armáde. Informovala o tom v piatok 17. mája agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na údaje z webovej stránky ukrajinského parlamentu, uvádza TASR. Okrem zákona "o zavedení inštitútu podmienečného prepustenia osôb z výkonu trestu za ich priamu účasť na obrane krajiny, ochrane jej nezávislosti a územnej celistvosti" Zelenskyj podpísal aj zákon, ktorým sa zvyšujú pokuty pre osoby nedodržiavajúce pravidlá mobilizácie do ozbrojených síl. Pokuta sa teraz môže pohybovať od 17-tisíc do 25 500 hrivien (400 až 600 eur).

Bezprostredne po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu 24. februára 2022 narukovalo mnoho Ukrajincov do armády dobrovoľne. Po dvoch rokoch vojny sa pred vojenskými strediskami už rady netvoria a mnoho mužov sa bojom skôr snaží vyhnúť, napísala agentúra Reuters. Ani jedna strana konfliktu oficiálne svoje vojenské straty nezverejňuje, odhady však hovoria o vysokých stratách na oboch stranách frontovej línie.

Rusko zatiaľ Charkov obsadiť neplánuje, tvrdí Putin

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že Rusko zatiaľ neplánuje obsadiť ukrajinské mesto Charkov. Ruskú ofenzívu v Charkovskej oblasti vníma ako reakciou na ostreľovanie zo strany Ukrajiny, informuje TASR podľa agentúr AFP a Reuters. "To, čo sa deje na charkovskom fronte, je ich chyba, pretože ostreľovali a naďalej ostreľujú obytné oblasti v pohraničných oblastiach," vyhlásil Putin počas návštevy Číny. V prípade, že tieto útoky budú pokračovať, Rusko bude podľa neho nútené vytvoriť bezpečnostnú zónu. Ruské sily nasadené v Charkovskej oblasti podľa Putina vytvárajú nárazníkovú zónu na ochranu ruských pohraničných oblastí. Prezident takisto uviedol, že všetky ruské vojenské operácie napredujú podľa plánu.

Ukrajinský útok na Kryme zničil palivové zariadenie a tri stíhačky

Ukrajinský útok na Ruskom kontrolovanú leteckú základňu Belbek na okupovanom Krymskom polostrove zničil tri lietadlá ruskej armády a palivové zariadenie v blízkosti hlavnej pristávacej dráhy. Uviedla to v piatok americká spoločnosť Maxar na základe svojich satelitných snímok, napísala agentúra Reuters. Satelitné snímky vyhotovené vo štvrtok ukázali, že na základni boli zničené tri stíhačky – dve MiG-31 a jedna Su-27, informovala spoločnosť Maxar. Dodala, že ďalšia stíhačka MiG-29 sa zdala byť poškodená. Ukrajina sa k útoku na leteckú základňu na Kryme verejne neprihlásila. Kyjev však čoraz častejšie podniká dronové a raketové útoky proti strategickým cieľom ďaleko za frontovou líniou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy