Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
816. deň na Ukrajine: Ukrajinské jednotky majú pod kontrolou asi 60 percent mesta Vovčansk
Zdielať na

816. deň na Ukrajine: Ukrajinské jednotky majú pod kontrolou asi 60 percent mesta Vovčansk

Zdroj: TV JOJ

KYJEV / ​Ukrajinské jednotky majú pod kontrolou asi 60 percent mesta Vovčansk. ​Rusko tvrdí, že dobylo obec Bilohorivka v ukrajinskej Luhanskej oblasti. ​Ukrajina v noci zneškodnila všetkých 29 útočných dronov vypustených Ruskom. ​Súd potvrdil 27-ročné väzenie pre Rusku kvôli atentátu na provojnového blogera.

​Ukrajinské jednotky majú pod kontrolou asi 60 percent mesta Vovčansk

Ukrajina stále ovláda asi 60 percent pohraničného mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny, informoval v pondelok (20. 5.) vo vysielaní ukrajinskej televízie námestník oblastného gubernátora Roman Semenucha, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. Dodal, že ruské jednotky pokračujú "v nepretržitom ostreľovaní a útokoch", pričom najmä vo Vovčansku sa pokúšajú vytlačiť ukrajinské ozbrojené sily z mesta, ktorého približne 60 percent je pod kontrolou ozbrojených síl Ukrajiny.

Vojenskí pozorovatelia tvrdia, že ruská armáda sa v priebehu posledných dvoch dní snažila zvýšiť svoje aktivity v taktickej zóne, a to nielen priamo v oblasti Vovčanska, ale aj v podobe obnovenia pokusov o útok v smere na dedinu Lypci. Vojenský analytik Konsťantyn Mašovec si myslí, že najbližšou hlavnou úlohou ruských jednotiek je ovládnuť Vovčansk. Podľa neho ruskí vojaci obsadili celú zalesnenú oblasť medzi Buhrovatkou a Ohircevom až po rieku Severný Donec, pričom ukrajinské jednotky sa zjavne úplne stiahli na východný breh rieky. V samotnom Vovčansku ruská armáda zrejme ovládla oblasť okolo závodu na spracovanie mäsa a staré letisko severne od mesta, ako aj niekoľko bytových domov. Aj z Mašovcových tvrdení vyplýva, že pokusy ruských jednotiek o postup hlbšie do mesta Vovčansk zastavujú ukrajinské ozbrojené sily.

Dobytie mesta Vovčansk označuje za momentálnu prioritu ruskej armády aj americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Vovčansk je najväčšia aglomerácia pri hraniciach s Ruskom a jeho dobytie bude "odrazovým mostíkom" pre ďalší postup ruskej armády, ktorá sa snaží dobyť aj mesto Časiv Jar, čím by sa jej otvorili možnosti ďalšieho postupu v Doneckej oblasti. 

​Rusko tvrdí, že dobylo obec Bilohorivka v ukrajinskej Luhanskej oblasti

Rusko v pondelok oznámilo, že jeho sily dobyli dedinu Bilohorivka ležiacu v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, ktorá bola doteraz jednou z mála obcí v oblasti pod kontrolou Kyjeva. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "V dôsledku aktívnych bojových operácií jednotky Južného vojenského okruhu (ruskej armády) už úplne oslobodili obec Bilohorivka," uvádza ruské ministerstvo obrany.

Luhanskú oblasť predvlani v septembri Rusko anektovalo spoločne s troma ďalšími ukrajinskými oblasťami - Záporožskou, Chersonskou a Doneckou -, a to aj napriek skutočnosti, že ich nemalo plne pod kontrolou. Približne o rok nato v týchto oblastiach Rusko aj usporiadalo sporné voľby. Západ a Kyjev anexiu aj voľby odsúdili a neuznali ich výsledky.

Získanie úplnej kontroly nad Luhanskou oblasťou je pre Kremeľ už dlhodobo prioritou. Samotná Bilohorivka sa tam stala symbolom ukrajinského odporu, keďže ju v roku 2022 spod ruskej kontroly opätovne získali ukrajinské sily. Ukrajinská armáda zažíva v ostatných týždňoch silný tlak, snaží sa totiž odrážať novú ruskú ofenzívu v Charkovskej oblasti a zároveň jej jednotky sužuje kritický nedostatok munície, a to pozdĺž celej frontovej línie.

​Ukrajina v noci zneškodnila všetkých 29 útočných dronov vypustených Ruskom

Ukrajinská armáda zlikvidovala v noci na pondelok všetkých 29 dronov typu Šáhid, ktoré Rusko nasadilo do útokov na ciele v rôznych častiach Ukrajiny. Podľa vyhlásenia leteckých síl Ukrajiny boli tieto kamikadze drony zneškodnené nad Odeskou, Mykolajivskou, Poltavskou a Ľvovskou oblasťou, ktorá sa nachádza na západe Ukrajiny. Rusko zatiaľ toto vyhlásenie nekomentovalo, informovala agentúra Reuters. Ukrajina okrem toho uviedla, že v noci na pondelok bola Ruskom smerom do Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny vypustená balistická raketa Iskander-M.

Kým Moskva vyslanie svojich dronov na Ukrajinu nekomentovala, ruské ministerstvo obrany v pondelok zverejnilo vyhlásenie, že nad ruským územím bolo v noci na pondelok zostrelených sedem ukrajinských bezpilotných lietadiel: päť nad územím Belgorodskej oblasti, dva nad územím Kurskej oblasti. Rusko zintenzívnilo túto jar útoky s použitím bezpilotných lietadiel a rakiet, čím Ukrajine spôsobuje značné škody na jej energetickej infraštruktúre, konštatoval Reuters. Hovorca ukrajinskej armády Dmytro Lychovij pritom v pondelok vo vysielaní ukrajinskej televízie informoval, že minulý týždeň ukrajinské jednotky zostrelili všetkých 90 bezpilotných lietadiel typu Šáhid vypustených Ruskom.

​Súd potvrdil 27-ročné väzenie pre Rusku kvôli atentátu na provojnového blogera

Moskovský odvolací súd potvrdil 27 rokov väzenia pre Darju Trepovovú za podiel na vlaňajšom atentáte, ktorého obeťou sa stal provojnový bloger známy pod pseudonymom Vladlen Tatarskij. Informoval o tom v pondelok server Mediazona. Prokuratúra žiadala zvýšenie trestu o rok. Dvadsaťsedemročná Trepovová naopak požadovala jeho zmiernenie. Jej právnik argumentoval slovami, že najprísnejší trest proti žene v modernej histórii Ruska by mal byť založený na pevných faktoch, ale v skutočnosti stojí na domnienkach. Sudcovia nechali pôvodný verdikt bez zmeny.

Bezpečnostné zložky zatkli Trepovovú vlani v apríli po tom, čo podľa vyšetrovateľov na podujatí v Petrohrade odovzdala sošku naplnenú výbušninou Tatárskemu, ktorý tam diskutoval s priaznivcami. Pri explózii Tatarskij, vlastným menom Maxim Fomin, na mieste zahynul, ďalšie desiatky ľudí utrpeli zranenia.

Moskva zo zorganizovania atentátu obvinila ukrajinské rozviedky, ale Kyjev podiel na zabití Tatarského nepotvrdil. Ukrajinskí predstavitelia sa naopak podľa agentúry AFP už skôr vyslovili v tom zmysle, že išlo o vybavovanie účtov v ruských nacionalistických kruhoch.

V januári vojenský súd Trepovovú zistil vinnou okrem iného z terorizmu. Žena sa pred súdom priznala len k používaniu falošných dokumentov, obvineniu z teroristického útoku a z nezákonného používania výbušnín odmietla. Tvrdila, že o bombe ukrytej v soške nevedela.

Jej obhajca Daniil Berman na súde okrem iného uviedol, že zostala v petrohradskej kaviarni až do explózie a neodišla hneď po tom, ako figúrku Tatarskému odovzdala, čo podľa neho nesvedčí o príprave vraždy. S vyšetrovali podľa neho tiež spolupracovala. Obžaloba na súde uviedla, že prvostupňový súd zohľadnil všetky dôkazy. Verzia, že Trepovová o obsahu figúrky nevedela, sa nepotvrdila, uviedla podľa Mediazony zástupkyňa prokuratúry Nadežda Tichonovová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy