Polojasno
10°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Cyklón Remal sa prehnal pobrežím Bangladéšu. Evakuovali milión ľudí
Zdielať na

Cyklón Remal sa prehnal pobrežím Bangladéšu. Evakuovali milión ľudí

DHÁKA / Najmenej milión ľudí bolo v Bangladéši evakuovaných pred cyklónom Remal. Popri Bangladéši mal cyklón zasiahnuť tiež časti susednej Indie.

Tropický cyklón Remal dosiahol pobrežie Bangladéšu v nedeľu 26.mája, prinášajúc prívalový dážď a silné vetry. Dosiahol pobrežie s rýchlosťou vetra až 135 kilometrov za hodinu a pohybuje sa po pobreží Západného Bengálska a vnútrozemím východnej Indie. Indický premiér Narendra Modi v nedeľu 26. mája oznámil, že preskúmal opatrenia na riadenie katastrof. “Modlím sa za bezpečnosť a pohodu všetkých,” napísal na sociálnej sieti v predstihu pred búrkou.

Viacej ako 1 milión ľudí bolo evakuovaných zo svojich domovov pred príchodom cyklónu. Stromy padali, cesty sa zmenili na rieky a vznikli veľké škody. Pred cyklónom Remal vydali úrady najvyšší stupeň varovania a v pobrežnom regióne otvorili 4000 núdzových prístreškov. Po zasiahnutí pobrežia sa sila cyklónu oslabila na 115 kilometrov za hodinu. Odhaduje sa, že Remal priniesol viac ako 89 mm dažďa a vetrom poháňané prílivové vlny výšky 2,5 až 3,7 metra na pobrežie Bengalského zálivu, podľa CNN Weather12. 

​Podľa neziskovej organizácie BRAC žije v oblastiach postihnutých cyklónom približne 2 milióny ľudí. "Odhadom pol milióna z týchto ľudí žije v domoch postavených z materiálov ako je íl, drevo, plastové plachty, slama alebo plech,” povedal doktor Liakath Ali, odborník na katastrofy v organizácii BRAC. "Milióny ľudí sú bez elektrickej energie, pretože úrady vopred vypli dodávku elektriny do mnohých oblastí, aby predišli nehodám," uviedol Ali. 

Bangladéšske úrady uviedli, že do čistenia a distribúcie potravín a vody pre presídlené rodiny sa zapojili dobrovoľníci a armádny personál.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy