Jasno
20°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
824. deň na Ukrajine: Zelenskyj vyzval spojencov, aby Rusko dotlačili k mieru
Zdielať na

824. deň na Ukrajine: Zelenskyj vyzval spojencov, aby Rusko dotlačili k mieru

Zdroj: TASR

KYJEV / Uplynulé týždne v Rusku sa nesú v duchu takzvaných čistiek. Po tom, ako žezlo na ministerstve obrany prebral Andrej Belousov, spustila ruská FSB sériu vyšetrovania korupčných káuz. Namierené sú proti námestníkovi ministra a šéfom rezortov. Belousov má mandát na zníženie korupcie a zefektívnenie vojenskej výroby, keďže o vývoji vojny na Ukrajine by v dlhodobom meradle mohla rozhodnúť práve priemyselná produkcia. Boje aj naďalej pokračujú. V Doneckej oblasti zahynuli počas ostreľovania traja civilisti. Útok ukrajinských dronov na Oriolskú oblasť podľa tamojšieho gubernátora neprežila jedna osoba a ďalšie tri sú zranené.

​Pri ruskom ostreľovaní v Doneckej oblasti zahynuli traja ľudia

Traja ľudia zahynuli v nedeľu pri ruskom ostreľovaní v Doneckej oblasti, uviedla ukrajinská prokuratúra. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Prokuratúra v Doneckej oblasti, ktorej časť okupuje Rusko, uviedla, že civilisti zahynuli v meste Siversk na severe regiónu a južnejšie v mestách Krasnohorivke a Časiv Jare.

Prokuratúra v Charkovskej oblasti uviedla, že jeden civilista zahynul aj pri meste Čuhujiv juhovýchodne od Charkova, druhého najväčšieho ukrajinského mesta, kde v sobotu pri útoku na hypermarket zahynulo najmenej 14 ľudí a ďalších 40 ľudí utrpelo zranenia. Starosta Charkova Ihor Terechov informoval, že v čase útoku sa v hypermarkete nachádzalo približne 120 osôb. Deň predtým pri údere na vydavateľstvo zahynulo sedem osôb.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prostredníctvom videa v sobotu upozornil, že Moskva zhromažďuje svoje jednotky pre nové "ofenzívne akcie" severozápadne od Charkova pozdĺž rusko-ukrajinskej hranice.

Rusko hlási obsadenie ďalších dvoch obcí na východe Ukrajiny

Ruské ozbrojené sily získali kontrolu nad ďalšími dvoma obcami vo východnej časti Ukrajiny, oznámilo v pondelok ruské ministerstvo obrany. Podarilo sa im dobyť Ivanivku v Charkovskej oblasti a Netajlove v Doneckej oblasti, informuje TASR podľa agentúry AFP. Rusko 10. mája spustilo rozsiahlu pozemnú ofenzívu v Charkovskej oblasti a odvtedy hlásilo získanie viacerých obcí. Moskva sa usiluje využiť svoju výhodu na bojisku, zatiaľ čo Ukrajina čaká na dodanie zbraní poskytnutých Spojenými štátmi. Ukrajina do oblastí na východe krajiny vysiela posily a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj upozorňuje, že tieto ruské útoky by mohli byť prvou vlnou letnej ofenzívy Moskvy.

​Zelenskyj v Madride vyzval spojencov Ukrajiny, aby Rusko dotlačili k mieru

Ukrajina a Španielsko v pondelok podpísali dohodu o bezpečnostných zárukách. Stalo sa tak počas návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Madride, informovala agentúra Reuters. Španielsky premiér Pedro Sánchez na margo dohody poznamenal, že ide už o desiatu dohodu tohto druhu: okrem Španielska takúto bilaterálnu dohodu s Ukrajinou už podpísali Británia, Nemecko, Francúzsko, Dánsko, Taliansko, Kanada, Holandsko, Fínsko a Lotyšsko a Ukrajina chystá podpísať ju so šiestimi ďalšími krajinami.

Tieto zmluvy sú založené na prísľube skupiny siedmich priemyselne najvyspelejších krajín (G7) z vlaňajšieho júla a sú stavané tak, aby pomohli Kyjevu odraziť ruské jednotky a odradiť Rusko od prípadnej budúcej agresie. Počas tlačovej konferencie Sánchez povedal, že Španielsko poskytne Ukrajine podporu vo výške jednej miliardy eur v roku 2024 a päť miliárd eur do roku 2027. Tohtoročný balík bude zahŕňať podporu protivzdušnej obrany, ktorá pomôže Kyjevu odraziť ruské letecké útoky, dodal španielsky premiér.

Zelenskyj na tlačovej konferencii zopakoval, že ukrajinská armáda nemá dostatok rakiet protivzdušnej obrany, aby zastavila Rusko v jeho útokoch na ukrajinské dediny a mestá. Dodal, že len tento mesiac ruská armáda zaútočila na Ukrajinu približne 3200 riadenými leteckými bombami. Apeloval súčasne na spojencov Ukrajiny, aby s využitím "všetkých prostriedkov" dotlačili Rusko k mieru. Reuters doplnil, že Madrid doteraz poskytoval Kyjevu vojenskú pomoc len v obmedzenom objeme. Podľa Kielskeho inštitútu, ktorý monitoruje zbrane prisľúbené a dodané na Ukrajinu od ruskej invázie, Španielsko doteraz vyčlenilo na vojenskú pomoc 330 miliónov eur, takže na európskej úrovni je de facto len malým prispievateľom.

Útok v Snihurivke má tri obete; pri údere na Charkov zahynula jedna žena

Ruský raketový útok na mesto Snihurivka v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny si v pondelok vyžiadal tri obete a šesť zranených. O novej bilancii útoku informoval gubernátor oblasti Vitalij Kim s tým, že medzi obeťami sú aj dvaja tínedžeri - chlapec a dievča vo veku 17 rokov. Následkom raketového útoku vypukol požiar v kaviarni, autoservise a pneuservise. Nárazová vlna poškodila aj blízku samoobslužnú autoumyváreň. Požiar na ploche 300 metrov štvorcových sa podarilo uhasiť.

Snihurivka, kde pred vojnou rozpútanou Ruskom žilo asi 12.000 ľudí, leží približne 50 kilometrov východne od centra Mykolajiva a zhruba 40 kilometrov severne od frontovej línie. Mykolajivská oblasť je pravidelne terčom ruských útokov práve kvôli svojej blízkosti k frontovým líniám. Ruská armáda v pondelok pokračovala aj v útokoch v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Ruské jednotky tam v pondelok zhodili riadenú leteckú bombu, pričom zabili jednu ženu a zranili najmenej desať ďalších ľudí.

Podľa gubernátora Charkovskej oblasti Oleha Synehubova ruská armáda v Charkove útočila na priemyselné oblasti. Primátor mesta Ihor Terechov uviedol, že terčom ruských útokov boli aj štvrte s bytovými a rodinným domami. Neboli hlásené žiadne obete ani škody. Cez víkend ruská armáda zasiahla v Charkove hypermarket so stavebnými materiálmi. Podľa najnovšej bilancie pri tomto útoku zahynulo najmenej 18 ľudí a ďalších 48 ich bolo zranených.
Medzičasom ruské ministerstvo obrany v pondelok deklarovalo, že jeho jednotky dobyli dediny Netajlove v Doneckej oblasti a Ivanivka v Charkovskej oblasti.

Ukrajina tieto tvrdenia nekomentovala. Netajlove leží necelých 15 kilometrov severozápadne od okupovaného predmestia Donecka. Ukrajinský generálny štáb v pondelok uviedol, že pri Netajlovom prebiehajú boje, a dodal, že situácia je tam "napätá". Ivanivka leží asi 20 kilometrov východne od mesta Kupiansk, ktoré sa rozprestiera blízko administratívnej hranice Charkovskej oblasti s Ruskom okupovanou Luhanskou oblasťou na východe Ukrajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy