Jasno
20°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
827. deň na Ukrajine: Ruská armáda vraj sústreďuje ďalšie jednotky pri Charkove
Zdielať na

827. deň na Ukrajine: Ruská armáda vraj sústreďuje ďalšie jednotky pri Charkove

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruská armáda sústreďuje v blízkosti Charkovskej oblasti ďalšie jednotky. Stále ich však nemá dostatok na to, aby podnikla väčší výpad. Vyhlásil to veliteľ ukrajinských ozbrojených síl, generál Syrskyj. Rusi ďalej pokračujú v ostreľovaní Charkova a jeho okolia. Vo štvrtok zasiahli tamojšie jazdecké centrum. Ukrajinská vojenská rozviedka zverejnila zábery zachytávajúce jej námorné drony, ktoré zasiahli dva ruské motorové člny na Kryme. Tamojšie okupačné úrady hovoria aj o nočnom ukrajinskom raketovom útoku na okolie Kerču. Padajúce trosky údajne poškodili dva trajekty.

Rusko neďaleko Charkovskej oblasti zhromažďuje jednotky, tvrdí Ukrajina

Rusko neďaleko severnej časti Charkovskej oblasti, kde minulý mesiac spustilo ofenzívu, zhromažďuje ďalšie jednotky. Ich počet však zatiaľ nestačí na začatie veľkého útoku v oblasti, vyhlásil vo štvrtok hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl generálplukovník Oleksandr Syrskyj. Rusko podľa Syrského do oblasti presúva pluky a brigády z iných oblastí a výcvikových táborov, aby posilnilo dva hlavné smery útoku na severe Charkovskej oblasti.

"(Zhromaždené) jednotky v súčasnosti nestačia na rozsiahlu ofenzívu a prelomenie našej obrany," vyhlásil Syrskyj prostredníctvom sociálnej siete Telegram. Schopnosť ruskej armády podnikať útoky navyše znížilo aj to, že Ukrajina si "vytvorila muničné rezervy", dodal Syrskyj. To naznačuje, že dodávky americkej vojenskej pomoci doplnili akútny nedostatok munície, ktorým ukrajinská armáda trpela.

Rusko podniklo ďalší útok na Charkov, poplach bol vyhlásený na celej Ukrajine

Ruská armáda v noci na štvrtok 30. mája podnikla ďalší raketový útok na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny. Zranené boli najmenej štyri osoby a vznikli aj škody na infraštruktúre, uviedla agentúra Reuters. Primátor mesta Ihor Terechov spresnil, že poškodený bol plynovod a rozbité boli mnohé okná.
Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov dodal, že na Charkov bolo z ruskej Belgorodskej oblasti vypálených najmenej osem striel. Okrem Charkova dostala zásah aj obec Mala Danylivka severne od tohto mesta.

V noci na štvrtok bol poplach pred leteckými útokmi vyhlásený na celom území Ukrajiny, doplnil Reuters. Vzdušné sily ukrajinských ozbrojených síl informovali o pohybe niekoľkých skupín samovražedných dronov, ako aj o štarte atentátnikov štyroch strategických bombardérov Tu-95MS z leteckej základne Oleňja v Murmanskej oblasti na severozápade Ruska.

Ukrajina v noci zostrelila sedem ruských rakiet a 32 dronov

Ukrajinská vzdušná obrana zničila v noci sedem rakiet vypálených Ruskom a 32 dronov, oznámil vo štvrtok veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Oleščuk na sociálnej sieti Telegram uviedol, že Rusko celkovo odpálilo na Ukrajinu 51 rakiet a dronov. Jeho útoky boli podľa veliteľa zamerané na vojenské zariadenia a kritickú infraštruktúru Ukrajiny. Viac informácií o útokoch neposkytol. Primátor východoukrajinského mesta Charkov Ihor Terechov v samostatnom vyhlásení uviedol, že pri nočnom útoku bola v meste zasiahnutá kritická infraštruktúra. Okrem toho hlásil aj štyroch zranených. Iné škody ani obete spôsobené útokmi ukrajinské civilné a vojenské úrady bezprostredne nehlásili.

Lavrov podporil zámer Číny zorganizovať rusko-ukrajinský samit

Rusko bude považovať plánovanú dodávku stíhačiek F-16 na Ukrajinu za signál od NATO v jadrovej sfére, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore pre ruskú tlačovú agentúru RIA. Vo štvrtok o tom informovala agentúra Reuters. Varoval súčasne, že tieto lietadlá dodané Ukrajine budú zničené - rovnako ako ostatné zbrane ukrajinských ozbrojených síl. Upozornil, že ani táto dodávka nezmení vývoj vojny na Ukrajine.

Lavrov súčasne vyjadril nádej, že rusko-bieloruské cvičenia s nestrategickými jadrovými zbraňami "privedú Západ k rozumu". Šéf ruskej diplomacie okrem toho podporil hypotetickú myšlienku na zvolanie medzinárodnej mierovej konferencie na vyriešenie ukrajinského konfliktu za účasti Moskvy a Kyjeva. Označil ju za možné pokračovanie úsilia Číny vytvoriť podmienky na vyriešenie tejto krízy. Informoval, že Moskva vysoko oceňuje "konštruktívnu líniu Pekingu v kontexte ukrajinskej krízy". Pripomenul, že Peking (podľa Moskvy) chápe príčiny vojny aj "podstatu toho, čo sa deje".

​Lavrov dodal, že v apríli tohto roku čínsky prezident Si Ťin-pching "vyzval na zníženie napätia s cieľom nastoliť mier a zabezpečiť stabilitu, neprilievať olej do ohňa a nenechať sa viesť výlučne svojimi vlastnými sebeckými záujmami". "Rád by som veril, že Západ a Kyjev vyvodia správne závery," konštatoval Lavrov. Ozrejmil, že Rusko a Čína sa zhodujú v názore, že v prvom rade je potrebné odstrániť základné príčiny vojny, uspokojiť legitímne záujmy všetkých strán a potom dosiahnuť dohody na princípe rovnej a nedeliteľnej bezpečnosti. Ruský minister súčasne zdôraznil, že predpokladom pre takýto prístup je rešpektovania reality, ktorá sa vyvinula na danom území a odráža vôľu ľudí, čo na ňom žijú.

Stoltenberg v Prahe: Je čas, aby NATO povolilo Ukrajine útočiť aj na území Ruska

Členské štáty Severoatlantickej aliancie (NATO) by mali zvážiť zrušenie obmedzení na používanie nimi dodaných zbraní Ukrajine iba na okupovanom území a povoliť Kyjevu útočiť nimi aj na ciele v Rusku. V Prahe to vo štvrtok vyhlásil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg, informuje TASR podľa správ agentúr Reuters, DPA a AFP.

Západné krajiny sa v posledných týždňoch čoraz viac rozchádzajú v otázke, či by ukrajinská armáda mala dostať povolenie útočiť aj na ciele v Rusku. Niektorí spojenci Kyjeva argumentujú, že ide o súčasť legitímnej obrany proti ruskej invázii, zatiaľ čo ostatní vyjadrujú obavy, že ich to zatiahne do konfliktu s Moskvou.
Stoltenberg pripomenul, že obmedzenia na použitie zbraní sú rozhodnutiami na úrovni jednotlivých štátov. "Vzhľadom na vývoj tejto vojny som však presvedčený, že nastal čas zvážiť niektoré z týchto obmedzení, aby sa Ukrajinci mohli skutočne brániť," povedal Stoltenberg v prejave na pôde Senátu Parlamentu ČR pred začiatkom neformálneho stretnutia ministrov zahraničných vecí krajín NATO v Prahe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy