Polojasno
32°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
828. deň na Ukrajine: Ukrajina a Rusko si vymenili vojnových zajatcov
Zdielať na

828. deň na Ukrajine: Ukrajina a Rusko si vymenili vojnových zajatcov

KYJEV / Ukrajina a Rusko si dnes po prvýkrát od februára tohto roka vymenili vojnových zajatcov. Na Ukrajinu sa vrátilo 75 ľudí a viac ako dvesto tiel ukrajinských obrancov, ktorí zahynuli. Výmenu sprostredkovali Spojené arabské emiráty.

Rusko a Ukrajina oznámili, že si vymenili po 75 vojnových zajatcov

Rusko v piatok (31.5) prepustilo 75 ukrajinských vojnových zajatcov výmenou za 75 svojich vojakov zadržiavaných na Ukrajine. Uviedli to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ruské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa agentúry AFP.

"Dnes máme dôležitý výsledok: ďalších 75 našich občanov sa vrátilo na Ukrajinu," uviedol na sociálnej sieti Zelenskyj. Ide o príslušníkov ozbrojených zložiek, národnej gardy, pohraničnej stráže a štyroch civilistov. "Všetci z nich sú už na svojej rodnej zemi," dodal. Zelenskyj zverejnil aj fotografiu navrátivších vojakov zakrytých ukrajinskými zástavami.

Ruský rezort obrany uviedol, že zaistil prepustenie 75 príslušníkov svojej armády. Podľa ministerstva boli v ukrajinskom zajatí v smrteľnom nebezpečenstve. Moskva tiež potvrdila, že Kyjevu vrátila 75 vojakov. Výmenu rovnako ako aj predošlé sprostredkovali Spojené arabské emiráty (SAE). Obe strany už od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 uskutočnili viac než 50 takýchto výmen.

Nemecko a USA povolia Ukrajine použiť nimi dodané zbrane aj proti cieľom v Rusku

Nemecko dnes potvrdilo, že Ukrajina môže používať ním dodané zbrane aj proti vojenským cieľom na ruskom území. Pár hodín predtým povolili Spojené štáty použitie amerických zbraní na ruskom území pri obrane Charkova.

Zelenskyj navštívil Švédsko, podpísal bezpečnostné dohody s troma krajinami

Ukrajinský prezident Zelenskyj v Štokholme podpísal bilaterálne bezpečnostné zmluvy so Švédskom, Nórskom a Islandom. Všetko sú to členské krajiny NATO, ktorú dôrazne podporujú Ukrajinu, pripomína AFP.

Dánsko a Fínsko už s Kyjevom tento rok podpísali bezpečnostné dohody pokrývajúce obdobie najbližších desiatich rokov. Švédsko tento mesiac oznámilo, že poskytne Ukrajine v priebehu troch rokov vojenskú podporu za celkovo 75 miliárd švédskych korún (vyše 6,5 mld. eur).

Ruské útoky v Charkove si vyžiadali najmenej tri obete

Najmenej tri obete na životoch a 16 zranených si v noci na piatok (31.5) vyžiadali ruské útoky na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov, uviedli tamojší predstavitelia. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Útoky podľa nich zasiahli päťposchodovú bytovku, obchod v trojposchodovej budove a šijací závod. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov uviedol, že ruské jednotky v Charkove uskutočnili tzv. "dvojité" útoky (double tap). Ide o taktiku, pri ktorej sa jedno miesto zasiahne dvoma samostatnými útokmi v krátkom časovom horizonte.

Podľa Synehubova použili pri útokoch rakety typu S-300. Útok na päťposchodovú bytovku potvrdil aj starosta Charkova Ihor Terechov, ktorý zároveň vyjadril obavy, že sa pod troskami môžu nachádzať ľudia. Medzi zranenými sú podľa Synehubova aj najmenej dve deti.

​Slovensko súhlasí so 40 mld. eur pre Kyjev, ak pôjdu aj na nesmrtiace systémy

Slovensko by súhlasilo s návrhom generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, aby sa spojenci zaviazali poskytovať Ukrajine každoročne aspoň 40 miliárd eur pod podmienkou, že budú môcť byť použité aj na nesmrtiace systémy. Po skončení neformálneho rokovania ministrov zahraničných vecí krajín NATO v Prahe to povedal šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár, informuje spravodajkyňa TASR.

"Sme pripravení sa o tom baviť, pretože Slovensko pomáha. Ale musím zdôrazniť - iba vtedy, keď bude splnená podmienka, že to môže byť použité aj na nesmrtiace systémy, ako je odmínovanie, rôzne bagre a takéto záležitosti... Ale na smrtiacu silu určite nebudeme chcieť prispievať," zdôraznil Blanár. Financie musia byť podľa neho použité na to, aby bola Ukrajina stabilizovaná z civilného hľadiska.

Dodal, že SR je členom odmínovacej koalície a v tomto chce maximálne využiť nielen ľudské a odborné, ale aj výrobné kapacity. "Vyrábame unikátne odmínovacie zariadenia Božena, ktoré už dnes operujú na ukrajinskom území a pripravujeme ďalšie, ktoré tam chceme dodať," avizoval šéf slovenskej diplomacie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy