Jasno
19°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
829. deň na Ukrajine: Ruský útok poškodil energetické zariadenia v piatich regiónoch
Zdielať na

829. deň na Ukrajine: Ruský útok poškodil energetické zariadenia v piatich regiónoch

KYJEV / Raketový a dronový útok ruskej armády poškodil v noci na sobotu (1.6) energetickú infraštruktúru v piatich ukrajinských regiónoch. Oznámila to ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho, píše TASR na základe správy agentúra Reuters.

Útok poškodil energetické zariadenia v Doneckej, Záporožskej, Dnepropetrovskej, Kirovohradskej a Ivano-Frankivskej oblasti, priblížila spoločnosť Ukrenerho. "Od marca je to už šiesty masívny, komplexný útok raketami a dronmi na civilnú energetickú infraštruktúru," dodala.

Protivzdušná obrana v noci zneškodnila 35 z 53 ruských rakiet a 46 zo 47 dronov, uviedli ukrajinské vzdušné sily. Miestni predstavitelia informovali, že na viacerých miestach pri požiaroch zasahovali hasiči, zranenia neboli hlásené. 

Rusko od marca zintenzívnilo útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, čím poškodilo mnoho tepelných a vodných elektrární. Súkromná energetická spoločnosť DTEK informovala, že pri najnovšom údere boli zasiahnuté a vážne poškodené jej dve tepelné elektrárne.

Zelenskyj poďakoval za povolenie útočiť americkými zbraňami na ciele v Rusku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok (31.5) na sociálnej sieti X ocenil, že americký prezident Joe Biden povolil Ukrajine zasahovať ciele na území Ruska zbraňami, ktoré jej dodali Spojené štáty.

"Vážim si rozhodnutie Joea Bidena o využívaní obranných kapacít Ukrajiny. Je to vítaný krok, ktorý nám teraz umožní lepšie chrániť Ukrajinu a Ukrajincov pred ruským terorom a pokusmi o rozšírenie vojny," napísal ukrajinský prezident. Podľa Zelenského treba pokračovať v prijímaní podobných krokov, ktoré "demokratickému svetu zabezpečia strategickú výhodu v tejto konfrontácii, v ktorej sa rozhoduje nielen o osude Ukrajiny". "Spoločne sa nám nepochybne podarí obnoviť spravodlivý mier a zaručiť bezpečnosť," dodal a poďakoval sa za podporu.

Taliansko varuje pred "unáhlenými" presunmi zbraní na Ukrajinu

Taliansky minister zahraničných vecí v sobotu zopakoval svoj nesúhlas, aby Kyjev použil talianske zbrane proti cieľom v Rusku. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Medzi spojencami v NATO rastie podpora pre použitie dodávaných zbraní aj pre útoky na území Ruska. Rím, zakladajúci člen aliancie, je stále proti. "Je to veľmi chúlostivá chvíľa, nesmieme robiť falošné kroky" a musíme sa vyhýbať "unáhleným krokom a vyhláseniam", povedal Antonio Tajani na stretnutí v Rapalle na severozápade Talianska podľa tlačových agentúr AGI a ANSA.

Tajani dodal, že Taliansko pošle Ukrajine ďalší balík pomoci v priebehu "týždňov". Zopakoval však, že "nepošleme ani jedného talianskeho vojaka bojovať na Ukrajinu, pretože nie sme vo vojne s Ruskom", uviedla AGI.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy