Zatiahnuté
22°
Bratislava
Diana
1.7.2024
Slovák chce nastúpiť do izraelskej armády. Čo všetko musí zvládnuť?
Zdielať na

Slovák chce nastúpiť do izraelskej armády. Čo všetko musí zvládnuť?

BRATISLAVA / Už takmer osem mesiacov ubehlo od útoku teroristov z Hamasu na izraelské územie. A práve tak dlho sa už pripravuje Jacob na to, že vstúpi do radov izraelskej armády. Narodil sa a vyrastal ešte v Československu, žije a pracuje v Bratislave. Má židovských predkov, a preto po útoku Hamasu požiadal slovenské orgány o povolenie ísť do armády cudzieho štátu.

​7. októbra roku 2023 teroristická organizácia Hamas prenikla na viacerých miestach do Izraela. Malo to za následok viac ako tisícky mŕtvych a desiatky unesených. Čo sa odohrávalo v pánovi Jacobovi? "Šok, zdesenie. Ako sa to mohlo stať? Moja najväčšia obava bola, kam sa až môžu dostať," reagoval. U pána Jacoba v tento moment nastal zlom. Rozhodol sa, že požiada slovenské úrady o povolenie pridať sa k izraelským ozbrojeným silám.

Čo musel urobiť, aby mohol ísť pomôcť do Izraela? 

"Pre to, aby Slovák mohol nastúpiť do izraelskej armády, potrebuje súhlas Ministerstva obrany SR, Ministerstva vnútra a Ministerstva zahraničných vecí. Až po týchto troch súhlasoch to ide do vojenskej kancelárie pani prezidentky, ktorá podá záverečné vyjadrenie. Buď súhlasí alebo nie," doplnil. 

Izraelská armáda nehľadá iba vojakov, ktorí sú pripravení bojovať priamo na frontovej línii. Potrebuje aj dátových analytikov, informatikov, a to je práve prípad Jacoba. "Snažia sa vyjsť v ústrety, čiže na čo máte najviac predpoklady. Aké sú vaše očakávania a či sa to vie prepojiť s ich očakávaniami a nárokmi," uviedol pán Jacob. V Izraeli naňho čaká vojenský výcvik. Aj napriek tomu, že má židovské korene, narodil sa a vyrastal v Československu. Bude sa musieť teda naučiť aj hebrejčinu. 

 Pripravuje sa Jacob na to, čo ho bude čakať? 

"Behám, plávam, posilňujem. Základný vojenský výcvik má 7 až 8 týždňov, záleží, do ktorej jednotky vás vyberú, také mám informácie. Potom nastupujete na vojenskú službu," Jacoba čaká odjazd do Izraela ešte tento rok. Na Slovensko sa vrátiť už neplánuje. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy