Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viera
5.10.2024
V Indonézii opäť vybuchla sopka: Popol chrlil do výšky 7 kilometrov
Zdielať na

V Indonézii opäť vybuchla sopka: Popol chrlil do výšky 7 kilometrov

Zdroj: TASR

JAKARTA / Indonézska sopka Ibu na ostrove Halmahera v provincii Severné Moluky v nedeľu (2. júna) opäť vybuchla a vychrlila stĺp hustého sivého popola do výšky sedem kilometrov.

Podľa šéfa indonézskej geologickej agentúry Muhammada Wafida erupcia trvala viac ako šesť minút. "V čase výbuchu vietor fúkal na západ a sopečný prach bol zanesený na miesta, kde žili ľudia," uviedol hovorca agentúry na riešenie prírodných katastrof. Na postihnuté miesto smeruje tím z agentúry.

Miestne úrady odporučili obyvateľom, aby sa zdržiavali vo vnútri budov a nevykonávali vonkajšie aktivity, kým bude z oblohy padať sopečný popol. Ibu je jedna z najaktívnejších sopiek v Indonézii. Podľa geologickej agentúry vulkanológovia zaznamenali v roku 2023 v priemere 58 erupcií sopky denne.

Indonézia má 270 miliónov obyvateľov, je to rozľahlý ostrovný štát s častou seizmickou a sopečnou aktivitou. Leží na tichomorskom "Ohnivom kruhu" a ide o jednu zo seizmicky najaktívnejších oblastí na Zemi. V samotnej Indonézii je asi 120 aktívnych sopiek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy