Jasno
22°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
830. deň na Ukrajine: Zelenskyj vyzval na účasť na samit o ukončení vojny s Ruskom
Zdielať na

830. deň na Ukrajine: Zelenskyj vyzval na účasť na samit o ukončení vojny s Ruskom

KYJEV / Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval štáty v ázijsko-tichomorskom regióne, aby sa zúčastnili na mierovom samit vo Švajčiarsku. Čína sa niektorým krajinám usiluje v účasti zabrániť. Ruskej armáde sa podarilo dobyť ďalšiu dedinu v Doneckej oblasti.

Zelenskyj pozýva na mierový samit o Ukrajine aj štáty juhovýchodnej Ázie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý v sobotu (1. júna) pricestoval do Singapuru na bezpečnostnú konferenciu Dialóg Šangri-La, vyzval štáty v ázijsko-tichomorskom regióne, aby sa zúčastnili na mierovom samit zvolanom v polovici júna do Švajčiarska. Zelenskyj sa stretol s nastupujúcim prezidentom Indonézie Prabowom Subiantom a v rozhovore s ním v mene Ukrajiny vyjadril záujem rozvíjať vzťahy so Združením štátov juhovýchodnej Ázie (ASEAN).

Zelenskyj tiež uviedol, že napriek pokusom Ruska brániť plavbe civilných lodí v Čiernom mori je Ukrajina pripravená zvýšiť vývoz poľnohospodárskych produktov do Indonézie. Zelenského kancelária okrem toho uviedla, že prezidenti diskutovali o mierovom pláne pre Ukrajinu, ktorý bol predstavený na sumite G20 v Indonézii v roku 2022.

​Čína neposkytla zbrane ani jednej strane konfliktu

Zelenskyj povedal skupine viac ako 500 delegátov z približne 40 krajín, že je "sklamaný", pretože niektorí svetoví lídri ešte nepotvrdili účasť na konferencii vo Švajčiarsku. Nešpecifikoval žiadnu krajinu, no za kľúčovú otázku sa považuje účasť Číny, najdôležitejšieho spojenca Ruska. "Čas sa kráti a deti vyrastajú v krajine Putina, kde ich učia nenávidieť svoju vlasť,“ povedal. Ukrajina je podľa neho "pripravená vypočuť si rôzne návrhy a myšlienky, ktoré nás vedú... k ukončeniu vojny a udržateľnému a spravodlivému mieru," povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

"Globálna väčšina môže svojou účasťou zabezpečiť, že to, na čom sa dohodneme, bude skutočne implementované," dodal Zelenskyj. Na konferencii Dialóg Šangri-La sa zúčastňuje aj čínsky minister obrany Tung Ťün. Vo svojom skoršom prejave konkrétne nespomenul stretnutia vo Švajčiarsku, ale povedal, že v "ukrajinskej kríze Čína presadzuje mierové rozhovory so zodpovedným prístupom". Dodal, že Čína neposkytla zbrane ani jednej strane konfliktu. "Nikdy sme neurobili nič, čo by rozdúchalo plamene. Stojíme pevne na strane mieru a dialógu," dodal Tung Ťün.

​Čína pracuje na tom, aby zabránila krajinám prísť na mierový samit

Čína sa usiluje zabrániť tomu, aby sa niektoré krajiny zúčastnili na mierovom samite vo Švajčiarsku, ktorý Peking verejne kritizoval, pretože Rusko nie je pozvané. Uviedol to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, píše TASR na základe správy agentúry AFP. Zelenskyj sa tak vyjadril na bezpečnostnej konferencii Dialóg Šangri-La v Singapure, kde sa snažil získať podporu pre mierový samit a zároveň žiadal o ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu, ktorá sa od februára 2022 bráni pred ruskými útokmi.

"Čína dnes, žiaľ, intenzívne pracuje na tom, aby zabránila krajinám prísť na mierový samit," povedal ukrajinský prezident novinárom. Ukrajina má na samite predložiť návrhy, ktoré sa budú zaoberať jadrovou bezpečnosťou, potravinovou bezpečnosťou, prepustením vojnových zajatcov a návratom ukrajinských detí unesených Ruskom.

​Moskva hlási dobytie ďalšej dediny v Doneckej oblasti

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu (2. júna) oznámilo, že jeho armáde sa podarilo dobyť dedinku Umanske v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. V dedinke Umanske žilo pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 približne 180 obyvateľov. Obec leží asi 25 kilometrov severozápadne od Ruskom okupovaného mesta Doneck.

Ruský minister obrany Andrej Belousov v piatok (31. mája) uviedol, že ruské sily postupujú na Ukrajine na všetkých frontoch a len tento rok obsadili už 880 štvorcových kilometrov územia. Ukrajinská armáda sa od 10. mája, keď Rusko spustilo novú ofenzívu v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny, dostala pod značný tlak. Do Charkovskej oblasti poslala posily a musela ustúpiť v iných častiach frontu.

Agentúra AFP pripomenula, že ukrajinské sily naďalej trpia nedostatkom munície aj napriek schváleniu ďalšej rozsiahlej vojenskej pomoci od Spojených štátov. Ukrajina navyše pravidelne čelí nočným ruským dronovým a raketovým útokom. Protivzdušná obrana zneškodnila v noci na nedeľu (2. júna) 24 z 25 nepriateľských dronov, uviedli ukrajinské vzdušné sily. Dodali, že ruská armáda odpálila aj raketu s plochou dráhou letu Iskander-K na Charkovskú oblasť a protilietadlovú riadenú strelu, informovala agentúra Reuters.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy