Skoro jasno
20°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
Vnuk sa pokúsil zabiť 96-ročnú babičku. Po zraneniach upadla do bezvedomia
Zdielať na

Vnuk sa pokúsil zabiť 96-ročnú babičku. Po zraneniach upadla do bezvedomia

Zdroj: noviny.sk

PRAHA / Za pokus o vraždu babičky si jej vnuk odsedí 14 rokov väzenia. Seniorka skončila po útoku s vážnymi následkami v nemocnici. Prokurátor aj obžalovaný si ponechali lehotu na prípadné odvolanie. Muž sa k činu ale priznal a nad skutkom vyjadril ľútosť.

Za pokus o vraždu babičky z novembra 2023 si v pondelok 3. júna na Krajskom súde v Prahe jej 27-ročný vnuk vypočul verdikt. Mužovi hrozilo 15 až 20 rokov väzenia, nakoniec dostal štrnásť. "Súd má za to, že je možné na vás pôsobiť trestom miernejším, ako je zákonná trestná sadzba," povedala obžalovanému sudkyňa. Spomenula, že muž v minulosti nebol trestne stíhaný a podľa znalcov má veľkú šancu na resocializáciu.

Keďže obžalovaný prehlásil vinu, nemusel súd vykonávať celé dokazovanie. Muž sa tiež môže odvolať iba proti výške trestu a proti verdiktu o náhrade škody, podľa ktorého musí poisťovni nahradiť približne 1,1 milióna korún (okolo 45-tisíc eur). Vo výroku o treste je rozsudok právoplatný.

​Urobil to pre peniaze

Muž zaútočil na svoju deväťdesiatšesťročnú babku vlani v novembri v jej dome. Vedel, že žena v dome bude mať peniaze. V kôlni sa vybavil päťdesiatcentimetrovým kovovým nástrojom a vošiel do domu. Po tom, čo sa v kuchyni so babkou pohádal, nástrojom ju dvakrát udrel do hlavy, seniorka v dôsledku zranení upadla do hlbokého bezvedomia. Potom z domu odišiel s presne nezistenou finančnou hotovosťou.

Ženu našli dva dni po útoku príbuzní, ktorí jej privolali lekársku pomoc. Dodnes má vážnu poruchu vedomia a nie je schopná výsluchu. Žalobca na hlavnom pojednávaní v záverečnej reči povedal, že jej následky budú zrejme trvalé.

"Vyhlasujem svoju vinu, chcel by som vyjadriť úprimnú ľútosť nad tým, čo som vykonal. Babku mám, mal som a budem mať vždy rád a je mi ľúto, čo sa stalo," povedal dnes obžalovaný súdu. Dodal, že babičke ublížiť nechcel a chcel by vrátiť čas.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy