Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Extrémne horúčavy si za tri dni vyžiadali až 50 životov
Zdielať na

Extrémne horúčavy si za tri dni vyžiadali až 50 životov

Zdroj: TASR

INDIA / Viac ako 50 ľudí prišlo za posledné tri dni o život v dôsledku vlny horúčav.

​V Indii prišlo za posledné dni o život viac ako 50 ľudí v dôsledku vlny horúčav. Najviac úmrtí cez uplynulý víkend hlási severný štát Uttarpradéš (33) a východná Odiša (20).Vysoké teploty poznačili poslednú fázu indických parlamentných volieb. Tie sa konali 1. júna.

Úmrtia neustále stúpajú

V štáte Uttarpradéš zahynul kvôli horúčave niekoľko policajtov, členov ochranky, volebných úradníkov či zamestnancov hygienických služieb. Podľa tamojšieho volebného úradníka zomrel aj jeden z voličov, ktorý omdlel pred volebným úradom. Muža previezli do zdravotníckeho zariadenia, kde mu lekári konštatovali smrť.

V štáte Odiša úrady zaregistrovali za posledných 72 hodín 99 prípadov úmrtí, pri ktorých existuje podozrenie, že ich spôsobil úpal alebo úžeh. Pri 20 z nich bolo toto podozrenie potvrdené. Podobná situácia je aj v štátoch Bihár, Madhjapradéš či Džharkhand, kde boli taktiež hlásené prípady smrti pravdepodobne.

Takmer 50 stupňov Celzia

Vlny horúčav na jar a v lete nie sú v krajine neobvyklé. Podľa meteorológov sa v dôsledku klimatickej zmeny predlžujú a zintenzívňujú. V Dillí sa teploty minulý týždeň priblížili k 50 stupňom Celzia.

Podľa indického ministerstva zdravotníctva od 1. marca do 30. mája postihol úpal či úžeh takmer 25-tisíc ľudí. Najmenej 56 z nich zomrelo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy