Jasno
22°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
832. deň na Ukrajine: Zelenskyj je sklamaný z Pekingu
Zdielať na

832. deň na Ukrajine: Zelenskyj je sklamaný z Pekingu

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinská armáda zverejnila najnovšie zábery zbombardovaného mesta Vovčanskak v blízkosti ruských hraníc na Ukrajine. Ruskí vojaci sa ho snažia dobyť už od začiatku mája. Medzičasom sa v Kyjeve rozlúčili so známou novinárkou a dobrovoľnou zdravotníčkou, ktorá zomrela pri údere na Charkov. Mala len 25 rokov. Na pohreb prišlo približne tisíc ľudí. Jej pamiatku si uctil aj prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten sa v súčasnosti nachádza na Filipínach. Počas návštevy poďakoval tamojšiemu prezidentovi za podporu.

​Pri ruskom útoku v Charkovskej oblasti zahynul jeden človek

Jeden človek prišiel o život a ďalší dvaja utrpeli zranenia pri ruskom raketovom útoku vo východo-ukrajinskej Charkovskej oblasti, kde ruské sily nedávno obsadili viacero obcí. Oznámil to gubernátor tejto oblasti Oleh Synehubov. Ruské sily sa podľa jeho slov zamerali na dedinu Slobožanske, ležiacu juhovýchodne od Charkova. "Domy boli poškodené. Jeden človek zahynul. Ďalší muž a žena boli zranení," informoval Synehubov na sociálnych sieťach.

USA minulý týždeň povolili Ukrajine použiť zbrane, ktoré jej dodali, na území Ruska. Toto povolenie je obmedzené a týka sa práve snahy ukrajinskej armády odrážať útoky, respektíve opätovať paľbu v Charkovskej oblasti.

​Zelenskyj navštívil Filipíny, poďakoval Marcosovi za podporu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil Filipíny. V Manile sa stretol s prezidentom Ferdinandom Marcosom mladším, ktorému poďakoval za podporu a jasný postoj k invázii Ruska na Ukrajine. Lídri sa stretli po tom, ako Zelenskyj cez víkend vystúpil v Singapure neohlásene na najväčšej ázijskej bezpečnostnej konferencii. Filipínskemu prezidentovi sa vopred poďakoval aj za účasť jeho krajiny na mierovom summite, ktorý sa 15. a 16. júna uskutoční vo Švajčiarsku.

Zelenskyj v nedeľu (2.júna) v posledný deň konferencie Dialóg Šangri-La v Singapure žiadal o podporu. Marcos bol na tohtoročnom singapurskom fóre hlavným rečníkom. V prejave kritizoval nelegálne, nátlakové a agresívne kroky v Juhočínskom mori bez toho, aby spomenul Čínu.

Rusko na plánovaný summit vo Švajčiarsku nepozvali a Čína potvrdila, že na toto podujatie nevyšle svojich zástupcov. Zelenskyj novinárom povedal, že v Singapure nemal možnosť stretnúť sa s čínskou delegáciou a je neúčasťou Pekingu na summite sklamaný.

​Rusko varuje, že použitie rakiet Patriot nad jeho územím povedie k eskalácii

Rusko varovalo pred dôsledkami súhlasu s tým, aby Ukrajina použila protilietadlové raketové systémy Patriot aj na území Ruska. "Úvahami o tom, že by Ukrajina mohla použiť systémy Patriot nad územím Ruska, sa Západ vydal na cestu eskalácie," varoval jeden z námestníkov ruského ministra zahraničných vecí Alexandr Gruško. Gruško varoval, že Rusko podnikne všetky opatrenia, aby takéto hrozby neutralizovalo.

"Pokusy ukrajinskej armády o útoky na ruské radarové systémy včasného varovania by boli zmarené a Moskva by na takéto kroky mohla reagovať asymetricky," doplnil Sergej Riabkov, ďalší námestník rezortu ruskej diplomacie. Dodal, že Spojené štáty by varovania Moskvy nemali ignorovať.

​Čína popiera vytváranie nátlaku v súvislosti s mierovým summitom

Čína odmietla obvinenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že sa snaží zabrániť účasti iných krajín na plánovanom mierovom summite o vojne na Ukrajine, ktorý sa bude konať v júni vo Švajčiarsku.

Ukrajina dúfa, že stretnutie jej pomôže získať medzinárodnú podporu pre jej víziu podmienok potrebných na ukončenie vyše dva roky trvajúcej ruskej invázie. Minulý týždeň Čína kritizovala konferenciu s tým, že by pre ňu bolo náročné zúčastniť sa, ak by sa na nej nezúčastnilo spojenecké Rusko"Postoj Číny je otvorený a transparentný a v žiadnom prípade nevyvíjame nátlak na ostatné krajiny," uviedlo Čínske ministerstvo zahraničných.

"Postoj Číny k mierovým rokovaniam je čestný a spravodlivý. Nie je namierená proti žiadnej tretej krajine ani Švajčiarsku, ktoré hostí tento mierový summit," uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva Mao Ning. "Čína verí, že by sa malo podporovať všetko úsilie, ktoré prispieva k mierovému riešeniu krízy," dodala.

Peking trvá na tom, že je neutrálnou stranou v prebiehajúcej vojne. Je však vystavený ostrej kritike za svoje strategické partnerstvo s Ruskom. Spojené štáty obvinili Čínu, že podporuje najväčší rozvoj obranného priemyslu Ruska od čias Sovietskeho zväzu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy