Jasno
20°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
833. deň na Ukrajine: Pri ruskom raketovom útoku v Dnipre bolo zranených sedem ľudí vrátane dvoch detí
Zdielať na

833. deň na Ukrajine: Pri ruskom raketovom útoku v Dnipre bolo zranených sedem ľudí vrátane dvoch detí

KYJEV / Najnovší ruský útok na ukrajinské mesto Dnipro si podľa miestnych úradov vyžiadal najmenej sedem zranených, vrátane mesačného bábätka. Ukrajinskí predstavitelia naznačili, že požiadajú spojencov, aby im povolili využívať vojenské systémy na útoky na ruskom území. Najmä na základne v Belgorode, odkiaľ Rusko v súčasnosti podniká väčšinu leteckých útokov. Taliansko oznámilo, že Ukrajine pošle ďalší protivzdušný systém známy ako Mamba. Dokáže sledovať a zneškodniť niekoľko balistických striel súčasne. Vrcholný nórsky generál varuje NATO, že o dva až tri roky bude Rusko pripravené zaútočiť na Alianciu.

Pri ruskom raketovom útoku v Dnipre bolo zranených sedem ľudí vrátane dvoch detí

Sedem ľudí vrátane dvoch detí utrpelo zranenia pri utorkovom ruskom útoku na ukrajinské mesto Dnipro, odkiaľ hlásia aj poškodenie civilnej infraštruktúry. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že nad regiónom zostrelili dve rakety Iskander-K. Podľa gubernátora Dnepropetrovskej oblasti Serhija Lysaka trosky rakiet poškodili civilnú infraštruktúru, spôsobili požiar a zranili obyvateľov.

Medzi zranenými sú - podľa predbežných informácií gubernátora - okrem piatich dospelých aj dvaja chlapci. "Stav mesačného chlapca je stabilizovaný. Bude liečený ambulantne. Sedemnásťročný chlapec je v nemocnici v stredne ťažkom stave. Zranenia utrpel aj 68-ročný muž a tri ženy - vo veku 32, 36 a 56 rokov. Jedna z nich je hospitalizovaná, lekári jej stav hodnotia ako stredne ťažký," napísal Lysak v statuse na platforme Telegram.

Pri útoku došlo aj k poškodeniu áut a vyrazeniu okien na bytových domoch a nemocnici. Ruské jednotky pri nočnom útoku vypustili aj štyri drony. Ukrajinské letectvo uviedlo, že dve z nich zostrelilo nad Černihivskou oblasťou.

Mierová konferencia o Ukrajine je bez účasti Ruska strata času

Rusko považuje za pochopiteľné, ak sa niektoré krajiny odmietajú zúčastniť na mierovej konferencii o Ukrajine v Švajčiarsku. V utorok 4. júna to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že tomuto zhromaždeniu chýbajú ciele a je absurdné, ak sa uskutoční bez účasti Ruska, informovala agentúra Reuters.

Ukrajina tvrdí, že viac než 100 krajín a medzinárodných organizácií potvrdilo svoju účasť na mierovom summite, ktorý sa bude konať v polovici júna. Moskva naň pozvaná nebola. "Je to úplne absurdná aktivita, v podstate zbytočná voľnočasová zábavka," uviedol Peskov. Podľa neho je zrejmé, že stretnutie nie je zamerané na výsledky, a "preto mnohé krajiny nechcú strácať (svoj) čas".

Čína sa podľa nemenovaných zdrojov konferencie nezúčastní. Hovorca ruského parlamentu Viačeslav Volodin túto nepotvrdenú informáciu v utorok na platforme Telegram konštatoval. Citoval pri tom médiá, podľa ktorých do Švajčiarska nepríde ani Saudská Arábia, ktorá svoj postoj dosiaľ oficiálne neoznámila. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Čínu obvinil, že sa usiluje zabrániť tomu, aby sa niektoré krajiny zúčastnili na mierovom summite.   

Západní armádni inštruktori na Ukrajine nie sú imúnni voči úderom

Vojenskí inštruktori zo západu, ktorí cvičia ukrajinských vojakov na Ukrajine, nemajú "imunitu" voči ruským úderom, uviedol v utorok 4. júna hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Kremeľ reagoval na správy, že Francúzsko by mohlo vyslať vojenských inštruktorov na Ukrajinu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Olexandr Syrskyj minulý týždeň povedal, že čoskoro prídu francúzski vojenskí inštruktori, ale kyjevské ministerstvo obrany neskôr toto tvrdenie stiahlo. "Akýkoľvek inštruktori, ktorí sú zapojení do výcviku ukrajinského režimu nemajú žiadnu imunitu. Nezáleží na tom, či sú to Francúzi alebo nie," povedal Peskov novinárom.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol vylúčiť nasadenie vojakov na Ukrajine napriek neochote ostatných členov NATO a varovaniam Moskvy. V súčasnosti Francúzsko oficiálne nemá na Ukrajine vojenský personál, ktorý by pomáhal ukrajinským silám alebo sa podieľal na ich výcviku. Rusko varovalo pred takýmto krokom a prisľúbilo, že zničí akúkoľvek západnú vojenskú techniku vyslanú na Ukrajinu.

Taliansko pošle Ukrajine ďalší protivzdušný systém SAMP/T, potvrdil Tajani

Taliansko pošle Ukrajine ďalší protivzdušný systém SAMP / T. Informáciu, o ktorej predtým písali niektoré médiá, potvrdil minister zahraničia Antonio Tajani. Obsah zvyšku dodávky vojenskej pomoci, ktorá by sa mohla na Ukrajinu vyraziť po voľbách do Európskeho parlamentu, Tajani nekomentoval, píše dnes talianska tlač.

"Vie sa, že pošleme systém SAMP / T, ktorý je nástrojom protivzdušnej obrany, o čo nás požiadala samotná Ukrajina," uviedol Tajani v rozhovore, ktorý v pondelok večer odvysielala stanica Rai. Obsah zvyšku dodávky vojenskej pomoci Ukrajine nechcel komentovať. Podľa neho je však vláda ochotná zmeniť postup predchádzajúceho kabinetu Maria Draghiho a odtajniť, aké zbrane Taliansko napadnutej krajine poskytuje.

Denník Corriere della Sera tento týždeň napísal, že súčasťou dodávky budú popri systéme SAMP/T tiež strely s dlhým doletom Storm Shadow. Rím zbrane pošle Ukrajine zrejme až po summite krajín skupiny G7, ktorý sa uskutoční na juhu Talianska v polovici júna, povedal denníku nemenovaný zdroj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy