Polojasno
30°
Bratislava
Cyril, Metod
5.7.2024
834. deň na Ukrajine: Ukrajina sa stala terčom dronových útokov
Zdielať na

834. deň na Ukrajine: Ukrajina sa stala terčom dronových útokov

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila v noci 22 ruských dronov smerujúcich na ukrajinské mestá. Z Poltavskej oblasti hlásia zásah priemyselného podniku. Dronmi v noci útočili aj Ukrajinci. Rusi ich podľa ministerstva obrany zostreľovali nad Belgorodskou a Kurskou oblasťou. Ukrajinskí policajti informovali, že ruským oligarchom zabavili doteraz majetok v hodnote takmer jednej miliardy dolárov. Okrem iného im zhabali vrtuľník, lietadlo, takmer 50 nákladiakov a ďalšie desiatky áut. Tie odovzdali ukrajinským vojakom.

​Zelenskyj pricestoval do Kataru, bude rokovať o návrate ukrajinských detí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu pricestoval do Kataru na rokovanie s emirom Tamímom ibn Hamadom Ál Sáním. Témami bude návrat ukrajinských detí unesených Ruskom či záležitosti v oblasti hospodárstva a bezpečnosti. Prezident pripomenul, že Katar Ukrajine pomáha pri návrate detí unesených Ruskom a takisto sa aktívne podieľa na príprave mierového summitu vo Švajčiarsku. S emirom bude rokovať o týchto iniciatívach aj ďalších bilaterálnych záležitostiach v oblasti hospodárstva a bezpečnosti.

Mierový summit o Ukrajine bude hostiť Švajčiarsko na žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského 15. a 16. júna. Jednou z tém by malo byť aj úsilie o návrat unesených ukrajinských detí. Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu vydal v marci 2023 zatýkací rozkaz na ruského prezidenta Vladimira Putina a prezidentskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú.

Šéf NATO kritizuje Peking za bojkotovanie mierového summitu o Ukrajine

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning uviedla, že medzi plánom konferencie a očakávaniami Pekingu existuje istý nesúlad. Rovnako tak naznačila aj nezhodu medzi očakávaniami medzinárodného spoločenstva. Stoltenberg nepovažuje rozhodnutie Číny za prekvapivé: vysvetlil, že Peking neodsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu a zároveň pred jej začatím podpísal s ruským prezidentom Vladimirom Putinom dohodu, ktorá zabezpečila obom krajinám neobmedzenú spoluprácu.

Šéf NATO tiež uviedol, že Čína od začiatku invázie predáva Rusku pokročilé technológie, mikroelektroniku a ďalšie vybavenie, ktoré ruskej armáde umožňujú pokračovať vo vojne proti Ukrajine. Švajčiarsko potvrdilo, že na mierovej konferencii sa zúčastní viac ako 80 krajín. Rusko na ňu pozvánku nedostalo.

Ukrajina bola opäť terčom útokov za pomoci dronov

Ukrajinská armáda v noci na stredu zneškodnila 22 z 27 bezpilotných lietadiel vypustených ruskou armádou do útokov na Mykolajivskú, Chersonskú, Dnepropetrovskú, Sumskú a Poltavskú oblasť. 

O dôsledkoch pádu dronov však informovali zástupcovia regionálnej samosprávy: podľa gubernátora Poltavskej oblasti Filippa Pronina jeden z dronov zasiahol priemyselný objekt. Ďalší dron - v Mykolajivskej oblasti - dopadol na rodinný dom a úplne ho zničil. Ďalších desať domov a dve autá utrpeli menej rozsiahle škody. O zneškodnení dronov nad svojím územím informovalo v stredu aj ruské ministerstvo obrany. Dve bezpilotné lietadlá boli zostrelené nad Belgorodskou oblasťou, dve nad Kurskou oblasťou a jeden nad Voronežskou oblasťou.

​Biely dom: Biden sa stretne so Zelenským vo Francúzsku aj Taliansku

"V priebehu niečo viac ako týždňa bude mať (americký) prezident dve zásadné stretnutia s prezidentom Zelenským," povedal poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, ktorý cestuje s Bidenom do Paríža. Sullivan však dodal, že Spojene štáty neplánujú poslať svojich vojenských inštruktorov na Ukrajinu. "Potrebujú viac protivzdušnej obrany, na čom pracujeme a taktiež potrebujú nepretržitý prísun zbraní, ktoré im budeme dodávať," uviedol.

Zelenskyj sa v piatok v Paríži stretne aj s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Hovoriť budú o potrebách ukrajinskej armády v čase pokračujúcej ruskej invázie, oznámil ešte v utorok Elyzejský palác. Stretnutie skupiny G7 sa uskutoční v Bari od 13. do 15. júna a bude zamerané na využitie zmrazených ruských aktív na podporu vojnového úsilia Ukrajiny.

Ukrajinský diplomat v Pekingu vyzval Čínu k účasti na mierovej konferencii

Sybiha sa v čínskej metropole stretol s námestníkom čínskeho ministerstva zahraničných vecí Sun Wej-tungom. "Ukrajinská strana vyjadrila nádej, že účasť Číny na podujatí bude dobrou príležitosťou prakticky prispieť k dosiahnutiu spravodlivého a trvalého mieru na Ukrajine," uviedol ukrajinský rezort diplomacie. Kyjev a Peking sa zhodli, že "vzájomné rešpektovanie zvrchovanosti a územnej celistvosti je základom, na ktorom sú založené bilaterálne vzťahy medzi Ukrajinou a Čínou", píše sa vo vyhlásení.

Peking minulý týždeň oznámil, že sa na summite nezúčastní. Hovorkyňa čínskej diplomacie Mao Ning uviedla, že medzi plánom konferencie a očakávaniami Pekingu existuje istý nesúlad. Rovnako tak naznačila aj nezhodu medzi očakávaniami medzinárodného spoločenstva. Spojené štáty obvinili Čínu, že podporuje najväčší rozvoj obranného priemyslu Ruska od čias Sovietskeho zväzu.

Najčítanejšie správy