Polojasno
25°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Súdny proces s exprezidentom Donaldom Trumpom sa odkladá
Zdielať na

Súdny proces s exprezidentom Donaldom Trumpom sa odkladá

Zdroj: TASR

WASHINGTON / Odvolací súd v Spojených štátoch v stredu odložil proces v prípade nezákonného zasahovania do volieb v štáte Georgia, do ktorého bol údajne zapojený aj exprezident USA Donald Trump. Dôvodom je preskúmanie žiadosti obhajoby o vylúčenie okresnej prokurátorky z Fultonu Fani Willisovej.

Trumpa a 18 ďalších obžalovaných osôb stíhajú v Georgii pre snahy zvrátiť výsledky prezidentských volieb v roku 2020. Bývalý prezident spolu s ostatnými obvinenia odmieta. Právni zástupcovia Trumpa sa opakovane snažia o to, aby prokurátorku Willisovú z prípadu odvolali, pričom argumentujú tým, že jej milostný vzťah s bývalým špeciálnym prokurátorom Nathanom Wadeom vytvára konflikt záujmov.

V máji dozorujúci sudca Scott McAfee povedal, že súd nezistil žiadny konflikt záujmov a povolil pokračovanie procesu. Výsluchy na odvolacom súde v Georgii stanovili na 4. októbra. Je teda veľmi nepravdepodobné, že sa prípad uzavrie ešte pred novembrovými prezidentskými voľbami, v ktorých sa Trump zrejme stretne so súčasným prezidentom Joeom Bidenom. Willisová ešte vo februári priznala, že mala vzťah s Wadeom, odmietla však akékoľvek tvrdenia o vplyve na priebeh procesu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy