Skoro jasno
30°
Bratislava
Cyril, Metod
5.7.2024
835. deň na Ukrajine: Ukrajina dronmi zaútočila na ruskú rafinériu
Zdielať na

835. deň na Ukrajine: Ukrajina dronmi zaútočila na ruskú rafinériu

KYJEV / Po ukrajinskom dronovom útoku skončila v plameňoch ruská rafinéria neďaleko Rostova na Done. Ukrajinské sily na ňu v minulosti už niekoľkokrát zaútočili. Prostredníctvom portálu "Ukrajinská pravda" sa armáda pochválila zásahom ruského remorkéra pri Kryme. Svoje útočné drony na Ukrajinu poslalo aj Rusko. V 12-tich ukrajinských regiónoch obmedzili dodávky elektriny pre jej akútny nedostatok. Ukrajinská energetická spoločnosť začala medzinárodnú arbitráž pre náhradu škôd, ktoré spôsobilo Rusko, keď pred rokom vyhodilo do povetria Kachovskú priehradu. Škody odhadujú na DVE a pol miliardy eur.

Ukrajina dronmi zaútočila na dva objekty na spracovanie ropy v Rusku

Ukrajinské ozbrojené sily v noci na štvrtok 6. júna dronmi zaútočili na ropnú rafinériu v Novošachtinsku v Rostovskej oblasti na juhu Ruska i na sklad ropných látok v mestskej časti Staryj Oskol v Belgorodskej oblasti. Informovala o tom vo štvrtok britská stanica BBC, ktorá citovala vyjadrenie gubernátora Viačeslava Gladkova, že jeden zo zásobníkov v sklade v Starom Oskole začal horieť. Požiar, ktorý zachvátil plochu asi 100 metrov štvorcových, sa podarilo rýchlo uhasiť.

Po útoku dronov na závod na výrobu ropných produktov v Rostovskej oblasti tiež vypukol požiar, ktorý si vynútil prerušenie výroby a evakuáciu zamestnancov. Podľa gubernátora Vasilija Golubeva sa požiar rozšíril na ploche 50 metrov štvorcových. Hasilo ho asi 120 ľudí a 15 kusov techniky. BBC však na základe videí zverejnených na platforme Telegram konštatovala, že požiar vyzeral byť oveľa rozsiahlejší a navyše horelo na viacerých miestach v areáli závodu.

Terčom útokov s použitím dronov bola v noci na štvrtok opäť aj Ukrajina. Jej armáde sa podarilo zostreliť 17 z 18 samovražedných dronov vypustených ruskou armádou z juhu, pričom časť roja smerovala nad Chmeľnyckú oblasť na západe Ukrajiny. Ruská armáda okrem toho v noci dvoma balistickými raketami Iskander-M útočila v Dnepropetrovskej oblasti. Tieto rakety neboli zostrelené. Ukrajinská armáda nešpecifikovala, kam tieto rakety a jeden dron dopadli a aké škody pritom napáchali.

Ukrajina poslala pri Kryme ku dnu ďalšiu ruskú loď, tvrdí Kyjev

Ukrajinské námorné drony, teda bezposádkové diaľkovo riadené plavidlá, v noci na dnes pri pobreží okupovaného Krymu zasiahli ruský remorkér triedy Saturn či Proteus, uviedol dnes na svojom webe list Ukrajinska pravda s odvolaním sa na ukrajinskú vojenskú rozviedku HUR.

"Ďalšia loď ruských okupantov bola potopená," uviedla HUR, ktorá zverejnila aj zábery z operácie. Tie ukazujú, ako dron preniká cez ruské zábrany a blíži sa k lodi, kým sa na obrazovke objaví nápis o prerušenom spojení v dôsledku explózie pri zásahu plavidla. Ukrajina pokračuje v úsilí zabrániť Rusku vo využívaní Čierneho mora, napísala agentúra Reuters.

Ukrajinská firma začala arbitráž s Rusmi kvôli zničeniu Kachovskej prehrady

Ukrajinská spoločnosť Ukrhidroenerho, ktorá v angličtine používa názov Ukrhydroenergo, dnes oznámila, že začala medzinárodnú arbitráž kvôli náhrade škôd, ktoré spôsobilo Rusko tým, že pred rokom vyhodilo do povetria Kachovskou priehradu na Dnepre. Štátna spoločnosť odhaduje škody na 2,5 miliardy eur (66,4 miliardy korún), uviedla agentúra Reuters.

Kachovskú priehradu, jednu zo šiestich na Dnepre, okupovali Rusi hneď na začiatku invázie svojich vojsk na Ukrajinu vo februári 2022. Vyhodenie priehrady do povetria vlani 6. júna spôsobilo záplavy, smrť desiatok ľudí aj škody na životnom prostredí. Desaťtisíce ľudí sa ocitli bez pitnej vody.

Ruskú blogerku odsúdili na 5,5 roka za odvysielanie svedectva o ukrajinskej Buči

Moskovský súd v stredu odsúdil ruskú strímerku Annu Bažutovovú na päť a polročný trest vo väzení za odvysielanie svedectva o údajných ruských zločinoch počas okupácie ukrajinského mesta Buča. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Ostankinský okresný súd na severe Moskvy uznal Bažutovovú za vinnú zo šírenia "nepravdivých" informácií o ruskej armáde na Ukrajine, ktoré odvysielala na svojom kanáli YokoBovich prostredníctvom strímovacej platformy Twitch.

"Je to ohavné a zvrhlé," vyhlásila 30-ročná blogerka v reakcii na verdikt. Jej právny zástupca Andrej Nevrev označil rozsudok za krutý a avizoval, že proti nemu podajú odvolanie. Ukrajina obviňuje ruskú armádu zo spáchania masakru v meste Buča blízko Kyjeva počas ústupu ruských vojakov na jar 2022. Moskva tieto tvrdenia odmieta a hovorí, že masaker zinscenoval Západ.

Na Ukrajine obmedzili dodávky elektriny pre domácnosti i firmy

Ukrajinské ministerstvo energetiky vo štvrtok informovalo, že počas celého dňa na celom území krajiny platia obmedzenia dodávok elektriny pre domácich i priemyselných spotrebiteľov. Rezort ich súčasne vyzval, aby obmedzili spotrebu, píše TASR.

Ako informovala agentúra AFP, úrady v hlavnom meste Kyjev sa snažia zaručiť obyvateľom elektrinu na štyri až šesť hodín denne - podľa harmonogramu zverejneného online. Mnohé prevádzky v Kyjeve sa preto opäť vrátili k používaniu generátorov, aby počas plánovaných i neplánovaných núdzových odstávok mohli zostať pre zákazníkov otvorené.

V dôsledku odstávok v dodávkach elektriny sú napr. problémy s fungovaním výťahov vo výškových budovách i semaforov na kľúčových ťahoch v hlavnom meste. Agentúra AP pripomenula, že ruská armáda v posledným týždňoch zmenila svoju doterajšiu taktiku: kým pôvodne pri útokoch zasahovala trafostanice, ktoré sa následne dali relatívne ľahko opraviť, najnovšie útočí na samotné elektrárne. Úrady aj analytici odhadujú, že náprava týchto škôd môže trvať roky a bude stáť miliardy eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy