Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viera
5.10.2024
V Českej republike sa zmení vymedzenie znásilnenia. Novelu podpísal Petr Pavel
Zdielať na

V Českej republike sa zmení vymedzenie znásilnenia. Novelu podpísal Petr Pavel

PRAHA / Vymedzenie znásilnenia v Trestnom zákonníku sa zmení zo silou vynúteného na nesúhlasný pohlavný styk. Sprísnenie podľa princípu "nie znamená nie" prinesie od januára novela, ktorú dnes podpísal prezident Petr Pavel.

Predloha tiež upravuje pohľad na sexuálne praktiky s deťmi do 12 rokov. Súdy by ich mali vždy považovať za znásilnenie alebo sexuálny útok, nie za miernejšie trestné sexuálne zneužitie.

Zmení sa aj vyjadrenie nesúhlasu

Nesúhlas s pohlavným stykom by obeť nemusela prejaviť podľa novely iba slovom, ale postačilo by gesto, plač alebo zaujatie obrannej pozície. Predloha počíta aj s bezbrannosťou obete, kedy nie je schopná prejaviť alebo utvárať svoju vôľu z určitého objektívneho dôvodu, napríklad kvôli chorobe, spánku, duševnej poruche, silnej opitosti, spútaniu a zdravotnému postihnutiu.

Nový samostatný čin

Trestný čin znásilnenia bude podľa predlohy nanovo zahŕňať iba súlož a iné penetračné činy. Menej závažné sexuálne praktiky bude v trestnom zákonníku zahŕňať nový samostatný čin, sexuálny útok. Použitie zbrane povedie pri sexuálnom útoku aj pri znásilnení podľa novely k vyššej trestnej sadzbe. Sexuálny nátlak má patriť medzi činy, ktorých neprekázanie je trestné, podobne ako neprekázanie pohlavného zneužitia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy