Polojasno
19°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
836. deň na Ukrajine: Biden sa ospravedlnil Ukrajine za zdržanie americkej pomoci
Zdielať na

836. deň na Ukrajine: Biden sa ospravedlnil Ukrajine za zdržanie americkej pomoci

PARÍŽ / Prezident USA Joe Biden sa verejne ospravedlnil ukrajinskému prezidentovi Zelenskému za niekoľko mesačné zdržanie v dodávkach vojenskej pomoci. Zároveň oznámil ďalší balíček vojenskej pomoci Ukrajine. Stretli sa v Paríži, deň po oslavách osemdesiateho výročia vylodenia v Normandii. Tam sa dostalo Zelenskému veľkej cti.

​Biden sa ospravedlnil Ukrajine za zdržanie americkej pomoci

Americký prezident Joe Biden sa v piatok (7.6.) prvýkrát verejne ospravedlnil Ukrajincom za niekoľkomesačné zdržanie americkej vojenskej pomoci. Kyjevu zároveň prisľúbil svoju podporu a oznámil nový balík pomoci za 225 miliónov dolárov. "Spojené štáty budú stáť pri vás," uistil Biden ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ešte vo štvrtok (6.6.) na severe Francúzska, kde sa obaja zúčastnili na spomienkovom podujatí pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov v Normandii.

V piatok (7.6.) na spoločnom stretnutí v Paríži Biden Zelenskému povedal, že sa ospravedlňuje Ukrajincom za to, že celé týždne nevedel, či príde ďalšia pomoc, kým Kongresu USA trvalo pol roka schváliť balík vojenskej pomoci vo výške 61 miliárd dolárov. Biden zdôraznil, že Američania stoja pevne za Ukrajinou. Nový balík vojenskej pomoci za 225 miliónov dolárov obsahuje muníciu pre systém HIMARS, mínometné systémy a delostrelecké náboje. USA sú vôbec najväčším podporovateľom Ukrajiny v oblasti vojenského materiálu.

Ukrajina bola v noci terčom masívneho útoku dronov

Pri odrážaní masívneho útoku, ktorého terčom bola Ukrajina v noci na piatok (7.6.), bolo jej protivzdušnou ochranou zostrelených 48 z 53 samovražedných dronov a všetkých päť riadených striel. Ako informovala britská stanica BBC, ukrajinská armáda počas noci hlásila skupiny rakiet alebo jednotlivé rakety letiace zo severovýchodu cez Sumskú a Černihivskú oblasť do metropolitnej oblasti Kyjeva a ďalej na západ cez Vinnyckú oblasť. Z monitorovania pohybu rojov dronov vyplynulo, že cieľom časti z nich bolo mesto Starokosťantyniv v Chmeľnyckej oblasti. V tomto meste sa nachádza vojenské letisko, navyše je to aj dôležitý železničný uzol.

O dôsledkoch útokov je nateraz veľmi málo informácií; len úrady Kyjevskej oblasti bez ďalšieho spresnenia oznámili, že v jednom z priemyselných zariadení vypukol požiar. Terčom dronových útokov bolo v noci na piatok (7.6.) aj ruské územie. Tamojšie ministerstvo obrany informovalo, že v noci na piatok (7.6.) bolo zostrelených 28 bezpilotných lietadiel vypustených z Ukrajiny.

​Rusko tvrdí, že Ukrajina použila americké strely pri útokoch na civilné ciele   

Rusko v piatok (7.6.) obvinilo Ukrajinu z použitia amerických striel HIMARS pri ostreľovaní civilných cieľov v ruskej Belgorodskej oblasti. Podľa Moskvy je Kyjev zodpovedný za smrť žien a detí. Obvinenia vyslovila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová na okraj ekonomického fóra v Petrohrade. Uviedla, že úlomky rakiet HIMARS, ktoré USA poskytli Ukrajine, budú slúžiť ako dôkaz toho, čo sa stalo.

Ukrajina ani Spojené štáty sa k týmto tvrdeniam bezprostredne nevyjadrili. USA minulý týždeň povolili Ukrajine použiť zbrane, ktoré jej dodali, na území Ruska. Na toto povolenie sa však vzťahujú aj obmedzenia - ukrajinská armáda môže v rámci snahy odrážať ruské útoky zasahovať vojenské ciele v pohraničí Ruska, respektíve opätovať paľbu z Charkovskej oblasti, kde Moskva spustila začiatkom mája novú ofenzívu. Povolením sa však podľa amerických predstaviteľov nemenia pravidlá, ktoré Ukrajine zakazujú používať americké rakety ATACMS dlhého dosahu a podobné strely na území Ruska.

Samotný Kyjev v reakcii na postupy ruských síl v priebehu uplynulých týždňov požiadal Washington, aby zrušil obmedzenia týkajúce sa používania amerických zbraní. Terčom Ukrajiny sa tak teraz môžu stať ruské sily, muničné sklady či logistické uzly nachádzajúce sa na západe Ruska v pohraničí s Ukrajinou.

​Zelenskyj privítal rozhodnutie Francúzska poskytnúť Ukrajine stíhačky Mirage    

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril v piatok (7.6.) nádej, že čoskoro uvidí francúzske stíhačky na ukrajinskej oblohe. Spravil tak po tom, čo francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil, že Francúzsko plánuje Ukrajine poskytnúť stíhačky Mirage 2000-5. "Som si istý, že nadíde deň, keď Ukrajina uvidí na svojom nebi rovnaké stíhačky, aké sme videli včera (6.6.) v Normandii," uviedol Zelenskyj počas príhovoru vo francúzskom parlamente.

"Vaša bojové letectvo, brilantné stíhačky pod vedením ukrajinských pilotov dokážu, že Európa je silnejšia, silnejšia než zlo, ktoré sa odvážilo ich ohroziť," povedal ukrajinský prezident. Macron nespresnil, koľko stíhačiek Francúzsko Ukrajine poskytne. Uviedol však, že Paríž vycvičí do konca roka ukrajinských pilotov.  Zelenskyj dáva dlho najavo frustráciu z toho, ako dlho trvá západným spojencom Ukrajiny prijať kľúčové rozhodnutia o vojenskej pomoci pre jeho krajinu, ktorá sa bráni proti ruskej invázii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy