Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viera
5.10.2024
837. deň na Ukrajine: Ukrajina zaútočila dronmi na letisko v Severnom Osetsku
Zdielať na

837. deň na Ukrajine: Ukrajina zaútočila dronmi na letisko v Severnom Osetsku

Zdroj: TV JOJ

MOSKVA / Ukrajina v sobotu ráno po prvý raz zaútočila bezpilotnými lietadlami na republiku Severné Osetsko ležiacu na juhu Ruska. Operáciu zorganizovala vojenská rozviedka GUR, povedal agentúre AFP v Kyjeve zdroj z jej prostredia.

"Dnešný dronový útok na letisko v Severnom Osetsku bol špeciálnou operácia GUR," uviedol spomínaný zdroj bez ďalších podrobností. Útok potvrdili aj miestni predstavitelia. Podľa severoosetského lídra Sergeja Meňajla jeho cieľom bolo vojenské letisko pri meste Mozdok, nachádzajúce sa viac ako 700 kilometrov od frontovej línie.

"Útok zmarili sily protivzdušnej obrany ruského ministerstva obrany. Boli zaznamenané menšie škody a požiare. Nikto nebol zranený," povedal Meňajlo. Dodal, že tri drony sa podarilo zostreliť. Zároveň vyzval občanov, aby na sociálnych sieťach nezdieľali zábery dronov.

Ukrajina sa pri útokoch dronmi často zameriava na vojenské a energetické zariadenia na ruskom území, ležiace niekedy aj stovky kilometrov od frontovej línie. Ukrajinský portál Fakty tento týždeň napísal, že na jar 2023 začalo Rusko využívať letisko pri Mozdoku štarty strategických lietadiel, ktoré následne útočia na Ukrajinu.

Ukrajinská protivzdušná obrana hlási zostrelenie deviatich z 13 ruských dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na sobotu nad štyrmi oblasťami krajiny zostrelila deväť z 13 ruských dronov, uviedli v sobotu ukrajinské vzdušné sily. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Drony typu Šáhid boli zostrelené nad Dnepropetrovskou, Charkovskou, Poltavskou a Záporožskou oblasťou, uviedli vzdušné sily vo vyhlásení. Takisto hlásili aj zostrelenie ruskej riadenej strely typu Ch-59, ktorá bola odpálená z ruskej Kurskej oblasti. Gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak uviedol, že v dôsledku týchto útokov boli poškodené obchodné a obytné budovy i elektrické vedenie. Podrobnosti o škodách v ďalších regiónoch neboli bezprostredne známe, píše Reuters.

Pri útokoch Ukrajiny na okupovaných územiach zahynulo podľa Ruska 27 ľudí

Najmenej 27 mŕtvych si údajne v noci na sobotu vyžiadali ukrajinské útoky na Ruskom okupovaných častiach Luhanskej a Chersonskej oblasti. Tvrdia to tamojší ruskí predstavitelia, uvádza TASR podľa agentúry AP. Ruskom dosadený gubernátor Chersonskej oblasti Vladimir Saľdo informoval, že pri piatkových ukrajinských útokoch na tamojšiu obec Sadove zahynulo najmenej 22 ľudí a ďalších 15 utrpelo zranenia.

Ukrajinské sily podľa neho zasiahli obec najprv navádzanou bombou francúzskej výroby a následne zaútočili raketou z amerického systému HIMARS. Podľa Saľda "zámerne útočili opakovane, aby tak spôsobili väčší počet obetí". K druhému útoku totiž podľa neho došlo po tom, ako z okolitých domov vyšli ľudia, aby pomohli raneným.

Ruskom dosadený gubernátor Luhanskej oblasti Leonid Pasečnik zase uviedol, že piatkový (7.6.) ukrajinský raketový útok na mesto Luhansk, metropolu tejto oblasti, si vyžiadal najmenej päť mŕtvych. Pri útoku sa podľa jeho slov okrem toho zranilo 60 ľudí. Ukrajina sa ani k jednému zo zmienených útokov dosiaľ nevyjadrila. Dronové útoky z oboch strán však pokračovali aj v sobotu (8.6.).

Ruské ministerstvo obrany informovalo, že Kyjev útočil v noci na sobotu bezpilotnými lietadlami aj na ruskom území. Tamojšia protivzdušná obrana údajne zničila dovedna 25 dronov, a to nad regiónom Kubáň či Astrachánskou oblasťou na juhu, Tulskou oblasťou na západe krajiny a tiež nad anektovaným Krymským polostrovom.

Rusko zaradilo ukrajinskú expremiérku Tymošenkovú na svoj zoznam hľadaných osôb

Rusko zaradilo na svoj zoznam hľadaných osôb bývalú ukrajinskú premiérku Juliju Tymošenkovú. V predmetnej databáze tamojšieho ministerstva vnútra sa ocitla pre obvinenia z nespresnených trestných činov, informuje TASR na základe sobotnej správy agentúry AP citujúcej ruské štátne médiá.

Tymošenková ani jej strana Vlasť (Baťkivščyna) sa k správe bezprostredne nevyjadrili. Ukrajinská expremiérka sa ocitla na rovnakom zozname ako súčasný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj či jeho predchodca v úrade Petro Porošenko, ktorý v tejto databáze podľa ruského nezávislého portálu Mediazona figurujú už prinajmenšom od konca februára.

Na rovnakom zozname - zločincov hľadaných ruskými úradmi - sa nachádzajú aj desiatky ukrajinských a západných politikov, napríklad estónska premiérka Kaja Kallasová, ktorá sa dlhodobo dôrazne zasadzuje za zvýšenie vojenskej pomoci Kyjevu a sprísnenie sankcií voči Moskve. Dôvodom zaradenia sú v jej prípade podľa tvrdení ruských predstaviteľov snahy Tallinnu odstraňovať v tejto pobaltskej krajine pamätníky vojakov Červenej armády.

AP v tejto súvislosti pripomína, že v Rusku platia zákony trestajúce tzv. rehabilitáciu nacizmu, za ktorú sa považuje aj "znesvätenie" vojnových pamätníkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy