Jasno
22°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Konflikt na Blízkom východe: Izraelská armáda zachránila z Pásma Gazy štyroch rukojemníkov
Zdielať na

Konflikt na Blízkom východe: Izraelská armáda zachránila z Pásma Gazy štyroch rukojemníkov

GAZA / Izraelské jednotky zachránili pri náročnej operácii jednu ženu a troch mužov. Ide o rukojemníkov, ktorých uniesli počas krvavého útoku radikálneho hnutia Hamas 7. októbra. Izraelská vláda záchrannú misiu označila za jednu z najnáročnejších v histórii krajiny. Armáda do nej nasadila stovky mužov. Pri záchrane štyroch rukojemníkov zahynul jeden izraelský vojak.

​Izraelská armáda zachránila z Pásma Gazy štyroch rukojemníkov

Jediná žena zo zachránených rukojemníkov, 25-ročná Noa Argamani objímala svojho otca po dlhých deviatich mesiacoch. Rovnako dlhý čas strašili rodinu jej posledné zábery. Útočníci Hamasu ju na nich unášajú na motorke z hudobného festivalu Nova. Ten sa minulý rok v októbri zmenil na masaker. Neopísateľné emócie prežívali aj príbuzný troch zachránených mužov. Almonga Meir Jana (21), Andreja Kozlova (27) a Šlomiho Ziva (40). Pred izraelskou nemocnicou, kam rukojemníkov bezprostredne po záchrane previezli, sa tancovalo.

Zdravotný stav štyroch zachránených rukojemníkov je dobrý. Izraelský vojenský kabinet tvrdí, že záchranu pripravovali celé týždne. Izraelská armáda rukojemníkov oslobodila v centrálnej časti Pásma Gazy a počas celej operácie boli pod silnou paľbou. "Snažíme sa o prepustenie všetkých rukojemníkov. Očakávame, že ich Hamas prepustí," informoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

Hamas tvrdí, že pri izraelských útokoch zahynulo najmenej 210 ľudí

Prinajmenšom 210 ľudí zahynulo podľa palestínskeho militantného hnutia Hamas pri izraelských útokoch v utečeneckom tábore Nusajrát v strednej časti Pásma Gazy. Ďalších vyše štyristo údajne utrpelo zranenia. Izrael predtým informoval, že z tohto tábora oslobodil v sobotu 8. júna štyroch rukojemníkov. "Počet obetí izraelskej okupačnej masakry v tábore Nusajrát stúpol na 210 mŕtvych a vyše štyristo zranených," oznámil tlačový úrad Hamasu. Zo správy však nebolo bezprostredne zrejmé, či takýto počet obetí súvisí so sobotnou (8.6.)  akciou na záchranu rukojemníkov, o ktorej predtým informovala izraelská armáda, alebo ide o bilanciu za dlhšie obdobie.

Hamas dovtedy informoval o 94 obetiach izraelských útokov v Nusajráte a jeho okolí, ktorých telá previezli do nemocnice spoločne s desiatkami zranených. Dodal však, že nemocnica nemá kapacitu na takéto počty mŕtvych a zranených a o pomoc v tejto súvislosti požiadala medzinárodné spoločenstvo a humanitárne organizácie. Izraelská armáda predtým v samostatnom vyhlásení uviedla, že Nusajráte a okolí sa zameriava na teroristickú infraštruktúru.

Najmenej traja ľudia zahynuli pri izraelskom útoku na školu spravovanú OSN

Izraelská armáda v piatok 7. júna uviedla, že zasiahla školu spravovanú Úradom OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) v Pásme Gazy. Pri útoku zahynuli najmenej traja ľudia, ďalších sedem utrpelo zranenia. Ide o druhý takýto útok v priebehu uplynulých dvoch dní. Úder bol podľa armády zameraný na teroristov Hamasu, ktorí údajne operovali z kontajnera v areáli školy prevádzkovanou UNRWA v utečeneckom tábore aš-Šatí. Izraelské lietadlo útočilo na školu, pričom zahynuli minimálne traja ľudia.

V noci na štvrtok 6. júna pri izraelskom leteckom útoku na školu v utečeneckom tábore Nusajrát zahynulo najmenej 37 ľudí. V škole a jej areáli sa v tom čase nachádzalo asi dvadsaťtisíc vysídlených ľudí. Izrael v piatok 7. júna informoval, že pri tomto útoku zahynulo sedemnásť militantov Hamasu. Izrael často obviňuje Hamas z toho, že využíva školy, zdravotnícke zariadenia a inú civilnú infraštruktúru ako operačné centrá. Palestínska militantná skupina tieto obvinenia odmieta.

Hamas vo svojom vyhlásení vyzval na medzinárodné vyšetrovanie týchto zločinov a žiadal zodpovednosť a potrestanie izraelských predstaviteľov. Hovorkyňa UNRWA Juliette Toumová v piatok 7. júna uviedla, že od začiatku vojny bolo zasiahnutých viac ako 180 zariadení UNRWA, medzi nimi aj mnohé prístrešky pre vysídlené osoby. "V dôsledku toho bolo zabitých viac ako 440 ľudí, ktorí sa ukrývali pod vlajkou OSN," povedala hovorkyňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy