Polojasno
20°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
839. deň na Ukrajine: Ukrajinské vojenské lietadlo prvýkrát zasiahlo cieľ v Rusku
Zdielať na

839. deň na Ukrajine: Ukrajinské vojenské lietadlo prvýkrát zasiahlo cieľ v Rusku

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajina pracuje na ďalšej dohode s Nemeckom o poskytnutí podpory po rozsiahlej ruskej invázii, ktorá sa začala pred viac ako dvoma rokmi. Ukrajinské vojenské lietadlo v nedeľu (9. 6.) prvýkrát zasiahlo cieľ na ruskom území. Miestny ukrajinský predstaviteľ v pondelok (10. 6.) poprel tvrdenie čečenského lídra, že ruské sily pod vedením čečenskej špeciálnej jednotky prevzali kontrolu nad pohraničnou dedinou Ryživka na severovýchode Ukrajiny. Ukrajine sa počas nočného raketového útoku na Krym podarilo zničiť tri ruské systémy protivzdušnej obrany.

​Viacero ruských regiónov, ležiacich pri hraniciach s Ukrajinou, hlási zostrelenie ukrajinských dronov. Ukrajinská armáda informovala o úspešnom zásahu ruskej protivzdušnej obrany na okupovanom Kryme. Raketami Atakams tam zasiasli ruský systém S-400 a dva systémy S-300. Žiadnu z odpálených rakiet vraj Rusi nedokázali pred útokom zneškodniť. Čečenský líder Kadyrov tvrdí, že ruské vojská obsadili ukrajinskú obce Ryživka v Sumskej oblasti. Ukrajinský prezident Zelenskyj však neskôr vyhlásil, že obrancovia majú situáciu v regióne plne pod kontrolou.

Ukrajina pracuje na ďalšom podpornom pakte s Nemeckom

Ukrajina pracuje na ďalšej dohode s Nemeckom o poskytnutí podpory po rozsiahlej ruskej invázii, ktorá sa začala pred viac ako dvoma rokmi, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Pripravujeme nové dohody pre Ukrajinu s európskymi partnermi - najmä s Nemeckom - o ďalších podporných opatreniach," povedal Zelenskyj v každodennom videopríhovore zverejnenom v nedeľu (9. 6.) večer. Detaily o povahe potenciálnej dohody ukrajinský líder neposkytol. Kyjev tiež "starostlivo pripravuje bilaterálnu bezpečnostnú dohodu medzi našou krajinou a Spojenými štátmi", dodal.

Zelenskyj už koncom apríla oznámil, že Kyjev a Washington pracujú na bilaterálnej bezpečnostnej dohode, ktorá je súčasťou pokračujúceho úsilia o zabezpečenie dlhodobej podpory pre jeho vojnou sužovanú krajinu. Spojené štáty sú najdôležitejším spojencom Ukrajiny, ktorá vzdoruje vojenskej agresii ruských síl na juhu a východe krajiny vrátane intenzívneho leteckého bombardovania.

Ukrajinské vojenské lietadlo zasiahlo cieľ na ruskom území

Ukrajinské vojenské lietadlo v nedeľu (9. 6.) prvýkrát zasiahlo cieľ na ruskom území. Ukrajinský vojenský zdroj pod zárukou anonymity potvrdil zásah "ruského veliteľského uzla" v Belgorodskej oblasti, ktorá hraničí so severovýchodnou Ukrajinou.

"Misia ukrajinských vzdušných síl zasiahla ruský veliteľský uzol v Belgorode. Aj keď stále prebieha hodnotenie škôd, je to potvrdené ako priamy zásah. Toto je prvá letecká munícia (použitá) proti cieľu v Rusku," uviedol ukrajinský zdroj. Bezprostredne nebolo jasné, či to bola západná zbraň, ani aký typ munície bol použitý. Podľa nových pokynov schválených prezidentom Joeom Bidenom americkú muníciu na ruskej pôde možno použiť pri obrane mesta Charkov.

Ukrajina popiera, že Rusi obsadili pohraničnú dedinu na severovýchode

Miestny ukrajinský predstaviteľ v pondelok (10. 6.) poprel tvrdenie čečenského lídra, že ruské sily pod vedením čečenskej špeciálnej jednotky prevzali kontrolu nad pohraničnou dedinou Ryživka na severovýchode Ukrajiny. Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v nedeľu (9. 6.) uviedol, že jednotka Achmat-Čečensko stála na čele ruských jednotiek pri preberaní moci nad obcou Ryživka v Sumskej oblasti na Ukrajine.

"Rozsiahly plánovaný postup" spôsobil "značné straty ukrajinskej strane, ktorá bola nútená ustúpiť", povedal Kadyrov. Jurij Žarko, miestny predstaviteľ v meste Sumy, však v komentári pre ukrajinské médiá Suspilne prítomnosť ruských jednotiek v Ryživke poprel. Šéf ukrajinského vládneho centra pre boj proti dezinformáciám Andrij Kovalenko na platforme Telegram uviedol, že ruské sily sa pokúsili otestovať ukrajinskú obranu na fronte pri Ryživke. Dodal, že ukrajinské sily majú situáciu pod kontrolou, ale hrozba ruských akcií v pohraničnej oblasti pretrváva. Ruské ministerstvo obrany k tejto situácii nevydalo zatiaľ žiadne vyhlásenie.

Ukrajina tvrdí, že na Kryme zasiahla tri ruské systémy protivzdušnej obrany

Ukrajine sa počas nočného raketového útoku na Krym podarilo zničiť tri ruské systémy protivzdušnej obrany, oznámil v pondelok (10. 6.) generálny štáb ukrajinskej armády. Ukrajinské útoky zasiahli systém S-400 v meste Džankoj a dva menej moderné systémy S-300 pri mestách Jevpatorija a Čornomorske. Ukrajinská armáda tak spôsobila významné straty ruskej protivzdušnej obrane, uviedol generálny štáb ukrajinskej armády.

Tvrdenia Ukrajiny nie je možné nezávisle overiť. Ruské ministerstvo obrany tieto informácie bezprostredne nekomentovalo. Na sociálnych sieťach však boli hlásené výbuchy pri mestách Jevpatorija a Džankoj.

Ukrajinská armáda uviedla, že pri útokoch sa jej podarilo vyradiť radary ruských systémov. "Nijaká z našich rakiet nebola zachytená 'vysoko účinnou' vzdušnou obranou nepriateľa," uviedla ukrajinská armáda na sociálnej sieti Telegram.

Rusko z Krymského polostrova, ktorý anektovalo v roku 2014, pravidelne odpaľuje balistické rakety na juh územia Ukrajiny.
Od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu však už aj kyjevské sily podnikli viacero útokov na ruské ciele na Kryme a spôsobili výrazné škody ruskej Čiernomorskej flotile, pripomína agentúra Reuters.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy