Jasno
22°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Viceprezident Malawi Chilima zomrel pri leteckej nehode. Na palube bolo ďalších deväť ľudí
Zdielať na

Viceprezident Malawi Chilima zomrel pri leteckej nehode. Na palube bolo ďalších deväť ľudí

Zdroj: TASR

LILONGWE / Lietadlo s viceprezidentom Malawi Saulosom Chilimom sa pravdepodobne zrútilo v hustom lese, ale zatiaľ sa ho nepodarilo nájsť, uviedla v utorok armáda východoafrického štátu. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Najvyšší vojenský predstaviteľ Paul Valentino Phiri novinárom povedal, že pátracie a záchranné operácie sťažuje hmlisté počasie v okolí lesa Chikangawa. Na pátraní sa podieľa približne 600 ľudí vrátane policajtov, vojakov a správcov lesov. Hovorca Malawijského Červeného kríža Felix Washoni uviedol, že do pátrania sa zapojili aj členovia Čereveného kríža, ktorí používajú dron na pomoc pri hľadaní lietadla.

Lietadlo s 51-ročným Chilimom a ďalšími deviatimi osobami zmizlo v pondelok, keď pre zlé počasie nemohlo pristáť v severnom meste Mzuzu a dostalo príkaz vrátiť sa do hlavného mesta Lilongwe. Neskôr zmizlo z radarov leteckých úradov a nepodarilo sa s ním nadviazať kontakt. Prezident Lazarus Chakwera nariadil záchrannú operáciu a zrušil plánovanú pracovnú cestu na Bahamy.

Spojené štáty a susedné africké krajiny vyslali pátracie lietadlá. Veľvyslanectvo USA v Lilongwe uviedlo, že spolupracuje s vládou a "ponúka všetku dostupnú pomoc" vrátane vojenského lietadla C-12. 

Chilima je podľa AFP v Malawi obľúbený najmä medzi mladými ľuďmi a za viceprezidenta bol prvýkrát zvolený v roku 2014. V roku 2022 bol zatknutý a obvinený v korupčnom škandále, do ktorého bol zapletený britsko-malávijský podnikateľ. Minulý mesiac ho súd zbavil obvinení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy