Jasno
17°
Bratislava
Berta
2.7.2024
​Bezpečnostná rada OSN schválila prvú rezolúciu. Rusko sa hlasovania zdržalo
Zdielať na

​Bezpečnostná rada OSN schválila prvú rezolúciu. Rusko sa hlasovania zdržalo

IZRAEL / Rezolúcia podporuje dohodu o prímerí medzi Izraelom a Hamasom. Minulý týždeň ju predložili Spojené štáty. Rusko sa zdržalo hlasovania.

​Plán predpokladá ukončenie bojov v troch fázach, prepustenie zvyšných rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov a povojnovú obnovu Pásma Gazy. Vyzýva obe strany konfliktu, aby podmienky tohto plánu splnili. Zatiaľ však nie je isté, či Izrael a Hamas dohodu o prímerí odsúhlasia. Silná podpora rezolúcie zo strany OSN však zvyšuje tlak na obe strany.

"Môžeme prispieť k nastoleniu mieru prijatím rezolúcie, ktorá je pred nami, ktorá vyzýva Hamas, aby prijal dohodu o prímerí, a nalieha na obe strany, aby bezodkladne implementovali podmienky dohody," vyjadrila sa Linda Thomas-Greenfield, veľvyslankyňa USA.

"Vždy sme boli za okamžité prímerie, zastavenie zabíjania našich ľudí. Uznesenie je krokom týmto smerom," uviedol palestínsky veľvyslanec Riyad Mansour.

"Izrael je odhodlaný oslobodiť všetkých rukojemníkov, zničiť vojenské a vládne kapacity Hamasu a zabezpečiť, aby Gaza v budúcnosti nepredstavovala hrozbu pre Izrael. Ak sa tieto ciele naplnia, vojna sa skončí, ak by Hamas prepustil rukojemníkov, už nie je potrebné vystreliť ani jeden výstrel. Ale, žiaľ, za posledných osem mesiacov to Hamas odmieta urobiť a pokračuje v ostreľovaní izraelských miest," povedala izraelská veľvyslankyňa Shapir Ben-Naftaly.

Dohodu neschválila ani jedna zo strán

Dohodu o prímerí ešte neschválila ani jedna zo strán a svetoví lídri už rokujú o povojnovom pláne pre Gazu. V tejto súvislosti sa stretol americký šéf diplomacie Antony Blinken s Benjaminom Netanjahuom, ale aj s regionálnymi politikmi v Jordánsku a Katare. Blinken zdôraznil, že treba zabrániť rozšíreniu konfliktu v Pásme Gazy.

Návrh predložený Spojenými štátmi by podľa neho nastolil pokoj pozdĺž severnej hranice Izraela a ďalšiu integráciu krajinami v regióne. Izraelský premiér podľa Blinkena súhlasil s podporou amerického plánu pre prímerie a očakáva rovnakú odpoveď aj od Hamasu. V rámci svojej návštevy sa americký šéf diplomacie plánuje stretnúť s rodičmi rukojemníka, ktorý ma izraelsko-americké občianstvo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy