Jasno
20°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
840. deň na Ukrajine: Nemecko a Ukrajina podpísali vyhlásenie o podpore pri obnove Ukrajiny
Zdielať na

840. deň na Ukrajine: Nemecko a Ukrajina podpísali vyhlásenie o podpore pri obnove Ukrajiny

Zdroj: TASR

KYJEV / Ministri financií Ukrajiny a Nemecka v utorok (11. 6.) podpísali spoločné vyhlásenie o vzájomnej spolupráci pri podpore obnovy Ukrajiny v prípade ukončenia vojny s Ruskom. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok na pôde Spolkového snemu, dolnej komory parlamentu, poďakoval Nemecku za podporu.

Ministri financií Ukrajiny a Nemecka v utorok (11. 6.) podpísali spoločné vyhlásenie o vzájomnej spolupráci pri podpore obnovy Ukrajiny v prípade ukončenia vojny s Ruskom.

Nemecký minister financií Christian Lindner uviedol, že pomoc zo strany jeho krajiny sa nevzťahuje len na prostriedky, ktoré Ukrajina potrebuje na víťazstvo vo vojne. "Chceme prispieť teraz, aby sa Ukrajina prostredníctvom svojej obnovy mohla vydať na cestu budúceho rastu," povedal na darcovskej konferencii na obnovu Ukrajiny v Berlíne.

Podpora sa podľa jeho slov ďalej okrem finančných zdrojov vzťahuje aj na budovanie inštitucionálnych kapacít na podporu súkromných spoločností a investícií.

Na konferencii sa zúčastňuje aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý pre svoju krajinu žiadal viac systémov protivzdušnej obrany. Takisto upozornil na útoky na energetickú infraštruktúru Ukrajiny.

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz účastníkov medzinárodnej konferencie požiadal, aby Ukrajinu podporovali všetkými možnými spôsobmi. Zo strany svojej krajiny jej prisľúbil rozsiahlu a dlhodobú podporu. Úsilie v tejto oblasti bude podľa svojich slov vyvíjať i na summite krajín skupiny G7, ktorý sa začína vo štvrtok v Taliansku. Zelenského vo svojej oficiálnej rezidencii - v berlínskom paláci Bellevue - prijal aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

Ukrajina dostane toto leto od EÚ 3,4 miliardy eur

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok na konferencii o obnove Ukrajiny, ktorá sa koná v Berlíne, sľúbila, že Kyjev dostane 500 miliónov eur na opravu energetických zariadení poškodených ruskými útokmi a tisíc solárnych panelov a generátorov.

Podľa britskej stanice BBC von der Leyenová spresnila, že európskym partnerom sa podarilo zozbierať približne 500 miliónov eur na urgentné opravy poškodenej energetickej infraštruktúry. Okrem toho poskytnú Ukrajine ďalších 1000 generátorov na výrobu elektriny a prepravených tam bude aj tisíc solárnych panelov.

Cieľom EÚ je pomôcť decentralizovať ukrajinský energetický systém a zvýšiť tak jeho udržateľnosť, doplnila von der Leyenová, ktorá súčasne oznámila, že v rámci programu obnovy a modernizácie v júni EÚ pridelí Ukrajine 1,9 miliardy eur. Podľa BBC von der Leyenová okrem toho uviedla, že Ukrajine bude už v júli prevedený prvý balík jeden a pol miliardy eur zo zmrazených ruských aktív. Spresnila, že približne "90 percent (z tejto sumy) pôjde na obranu, desať percent na obnovu".

Ukrajina chce túto vojnu skončiť, ale nie za podmienok Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa na pôde Spolkového snemu, dolnej komory parlamentu, poďakoval Nemecku za podporu, ktorú poskytuje Kyjevu vo vojne s Ruskom. Podľa neho takto Nemecko pomohlo zachrániť tisíce životov. Zároveň zdôraznil, že Ukrajina chce túto vojnu skončiť, ale nie za podmienok ruského agresora.

Rusko musí podľa Zelenského zaplatiť za všetky škody a ruský prezident Vladimir Putin musí túto vojnu, ktorú označil za "zločin proti životu", prehrať. "Vojnu ukončíme v záujme Ukrajiny a celej Európy," povedal Zelenskyj a vyzval Nemecko a západných spojencov, aby naďalej podporovali Ukrajinu pri obrane a obnove.

Európa musí byť priestorom pre stabilný mier. "V rozdelenej Európe nebol nikdy pokoj, rozdelené Nemecko nebolo nikdy šťastné. Preto Nemecko vie pochopiť, prečo robíme všetko pre to, aby sa Rusku nepodarilo našu krajinu rozdeliť," uviedol Zelenskyj, ktorý sa nemeckým poslancom prihovoril prostredníctvom videospojenia už 17. marca 2022, tri týždne po začiatku invázie ruských vojsk.

Rusko musí podľa neho byť brané na zodpovednosť za rozpútanie vojny, zabitie mnohých ľudí a ničenie Ukrajiny. Ruský prezident Vladimir Putin namiesto zmlúv stavil na vraždenie, preto musí byť v spoločnom záujme, aby vojnu prehral, povedal Zelenskyj.

Zelenského prejav bojkotovali poslanci krajne ľavicovej strany Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW). Aj vedenie poslaneckého klubu krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) odporučilo svojim poslancom, aby prejav nepočúvali, štyria však nakoniec v sále zostali.

"Odmietame počúvať niekoho, kto tu reční v maskáčoch," uviedli predsedovia frakcie AfD Alice Weidelová a Tino Chrupalla. Zelenskému podľa nich skončilo funkčné obdobie a v úrade je už len ako "vojnový a žobravý prezident". Tvrdia, že Ukrajina teraz nepotrebuje "vojnového prezidenta", ale prezidenta ochotného rokovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy