Jasno
Bratislava
Vendelín
20.10.2024
Macron vyzýva pravicu a ľavicu, aby sa spojili proti extrémnym stranám vo voľbách
Zdielať na

Macron vyzýva pravicu a ľavicu, aby sa spojili proti extrémnym stranám vo voľbách

PARÍŽ / Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval v stredu (12. júna), aby sa umiernení politici z ľavice a pravice preskupili s cieľom poraziť krajnú pravicu vo všeobecných voľbách. Jeho prejav hlavne vysvetľoval rozhodnutie rozpustiť dolnú komoru francúzskeho parlamentu. Predčasné parlamentné voľby sa uskutočnia tri týždne po tom, ako krajne pravicová strana Národné združenie Marine Le Penovej triumfovala v eurovoľbách.

Vo vyhlásení francúzsky prezident vyjadril snahu, aby sa umiernení pravičiari a ľavičiari spojili proti extrémom. "Muži a ženy dobrej vôle, ktorí dokázali povedať nie extrémom a spojili sa, aby mohli vybudovať spoločný projekt pre krajinu," vyzval. Macron sa prihováral francúzskym voličom po prvý raz, odkedy zvolal predčasné národné voľby po drvivej porážke svojej strany krajnou pravicou Národné združenie Marine Le Penovej v Európskom parlamente.

Jeho prejav hlavne vysvetlil neočakávané rozhodnutie rozpustiť dolnú komoru francúzskeho parlamentu. Macron povedal, že sa rozhodol zvolať predčasné voľby, pretože nemohol ignorovať novú politickú realitu po tom, čo jeho proeurópska strana utrpela porážku a získala menej ako polovicu podpory Národného združenia v eurovoľbách.

​Macron, ktorému do konca druhého prezidentského obdobia zostávajú tri roky, dúfa, že voliči sa spoja, aby prehlasovali krajnú pravicu v národných voľbách tak, ako tomu nebolo pri tých európskych. "Dnes sú veci jednoduché, máme neprirodzené spojenectvá na oboch extrémoch, ktoré sa celkom nezhodujú na ničom okrem pracovných miest a nebudú schopní zaviesť žiadny program,“ povedal počas otváracieho prejavu na tlačovej konferencii v Paríži.

Neistý výsledok

Rozhodnutie rozpustiť parlament a poslať k urnám voličov, ktorí práve vyjadrili svoju nespokojnosť s Macronovou politikou, je riskantným krokom, ktorý môže viesť k víťazstvu francúzskej krajnej pravice. Čo by bola vo Francúzsku prvá krajne pravicová vláda od druhej svetovej vojny. Potenciálne spojenectvá a francúzsky dvojkolový volebný systém v národných voľbách spôsobujú, že výsledok hlasovania je veľmi neistý.

Preteky o spojencov a podporovateľov

Opozičné strany sa snažia vytvoriť spojenectvá a postaviť kandidátov v predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa budú konať 30. júna a 7. júla. Ľavicové strany sa napriek svojim rozporom v pondelok (10. júna) neskoro večer dohodli na vytvorení aliancie, ktorá zahŕňa Zelených, socialistov, komunistov a krajne ľavicové Francúzsko Unbowed. Líderka Národného združenia Marine Le Penová pracuje na upevnení moci pravice v snahe premeniť európsky triumf na národné víťazstvo a priblížiť sa k získaniu moci. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy