Jasno
20°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
841. deň na Ukrajine: Ukrajina tvrdí, že na Kryme zničila ďalšie radary ruskej protivzdušnej obrany
Zdielať na

841. deň na Ukrajine: Ukrajina tvrdí, že na Kryme zničila ďalšie radary ruskej protivzdušnej obrany

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinská armáda zostrelila v noci na stredu (12. 6.) všetkých 24 dronov, ktoré na jej územie vypustilo Rusko, a päť zo šiestich vypálených rakiet. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl potvrdil zásah ďalších troch ruských systémov protivzdušnej obrany na okupovanom Krymskom polostrove.

Ukrajinská armáda v stredu informovala, že Rusko v stredu skoro ráno útočilo aj na hlavné mesto Kyjev. Protivzdušná obrana údajne zničila všetky rakety aj drony, ktoré sa blížili k hlavnému mestu. Kyjevská samospráva neskôr informovala, že úlomky rakiet poškodili priemyselný objekt, v ktorom následne vypukol požiar. Pri útoku na Kyjev utrpel zranenia tiež jeden obyvateľ mesta a bol poškodený dom, garáž, čerpacia stanica a sklad.

Sirény varujúce pred vzdušným útokom zneli naprieč Ukrajinou niekoľko hodín. V dôsledku ruských útokov pritom Ukrajina hlásila niekoľkých zranených zo šiestich oblastí. Sirény boli aktivované aj v oblastiach pri hraniciach s Poľskom. Do vzduchu v rámci preventívnych opatrení vzlietli aj poľské a spojenecké stíhačky.

Jedného mŕtveho a troch zranených však v stredu skoro ráno hlásili v dôsledku ukrajinského ostreľovanie aj z mesta Šebekino v ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá leží pri hraniciach s Ukrajinou.

"Muž zomrel na mieste v dôsledku svojich poranení pred príchodom zdravotníkov," uviedol gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov. Dodal, že dvaja ľudia, ktorí pri útoku utrpeli zranenia, boli prevezení do nemocnice. Podľa Gladkova Ukrajina Šebekino ostreľovala niekoľkými raketometmi a poškodených bolo šesť rodinných domov a 11 bytoviek. Reuters upozorňuje, že informácie nebolo možné nezávisle overiť a Ukrajina sa bezprostredne nevyjadrila.

Ukrajina tvrdí, že na Kryme zničila ďalšie radary ruskej protivzdušnej obrany

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v stredu potvrdil zásah ďalších troch ruských systémov protivzdušnej obrany na okupovanom Krymskom polostrove. Dva z nich sú v dôsledku útoku zničené, informácie o treťom sa ešte objasňujú.

Ukrajinské útoky zasiahli systém S-300 a dva pokročilejšie systémy S-400 pri osade Belbek, kde sa nachádza vojenské letisko, a pri meste Sevastopol. Podľa informácii generálneho štábu boli zničené dva radary systémov S-300 a S-400, útok spôsobil aj výbuch munície na všetkých troch zasiahnutých miestach. Naopak, Ruskom dosadený gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev tvrdil, že protivzdušná obrana nočný raketový útok odrazila, a že neboli spôsobené žiadne škody.

V miestnych diskusiách na sociálnych sieťach sa vyskytli informácie o výbuchoch. Reuters tieto tvrdenia nevedel nezávisle overiť. Ukrajina ešte začiatkom týždňa hlásila ďalší útok na Krymskom polostrove, pri ktorom zasiahla tri systémy protivzdušnej obrany. Podľa ukrajinskej armády sa jej pri útokoch podarilo vyradiť radary ruských systémov.

Ruský útok na Kryvyj Rih si vyžiadal najmenej sedem životov

Najmenej sedem obetí na životoch a 20 zranených si v stredu vyžiadal ruský raketový útok na juhoukrajinské mesto Kryvyj Rih, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Každý deň a každú hodinu ruský teror dokazuje, že Ukrajina by mala spoločne so svojimi partnermi posilniť protivzdušnú obranu," napísal na platforme Telegram Zelenskyj, ktorý sám pochádza z Kryvého Rihu.

Prezident zverejnil aj videozáznam, na ktorom hasiči bojujú s plameňmi a záchranári zdvíhajú z trosiek betónový blok. Jedného muža odtiaľ vynášali na nosidlách. Južné velenie ukrajinských ozbrojených síl v súvislosti s raketovým útokom Ruska na Kryvyj Rih spresnilo, že poškodená je administratívna budova a bytovka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy