Jasno
15°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Po výbuchu munície nie je nikto v ohrození života. Polícia predpokladá ako príčinu nedbanlivosť
Zdielať na

Po výbuchu munície nie je nikto v ohrození života. Polícia predpokladá ako príčinu nedbanlivosť

PRAHA / Vojenská polícia vyšetruje pondelkový (17. 6.) výbuch munície vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá v súvislosti s dvomi trestnými činmi. Preveruje podozrenie z usmrtenia z nedbanlivosti a ublíženia na zdraví z nedbanlivosti.

Pri explózii zahynul jeden vojak, ďalších deväť ľudí sa zranilo. Munícia vybuchla počas plánovaného výcviku pyrotechnikov v priestore trhacej jamy Čermná. Zranenia skončili v nemocniciach v Olomouci, poranili ich črepiny. Nikto z nich nie je v ohrození života.

"Vojenská polícia začala vykonávať úkony trestného konania vo veci podozrenia zo spáchania zločinu usmrtenia z nedbalosti a prečinu ublíženia na zdraví z nedbanlivosti neznámeho páchateľa. Vo veci Vojenská polícia vykonáva úkony trestného konania a zaisťuje informácie a podklady nevyhnutné na objasnenie trestného činu," uviedla hovorkyňa polície Katarína Mlýnková. Nechcela špecifikovať, aká munícia vybuchla, ani ako presne k nehode došlo.

"Čo vybuchlo, je predmet vyšetrovania Vojenskou políciou. Bude na nich záležať, kedy budú informácie potvrdené a dostupné k oznámeniu. Bude to trvať pár dní, možno týždňov," povedala hovorkyňa generálneho štábu armády Magdaléna Dvořáková.

Prvotné vyšetrovanie podozrenie neukázalo

Česká ministerka obrany poprela špekulácie, že by za výbuchom bola sabotáž zo strany cudzej moci alebo by to nejako súviselo s medzinárodnou situáciou. Prvotné vyšetrovanie podľa jej slov neukázalo žiadne takéto podozrenie.

Výbuch vo vojenskom priestore Libavá nastal v pondelok (17. 6.) krátko po 11.00 h. Tragédia sa podľa Černochovej stala, keď vojaci muníciu likvidovali. Všetci zasiahnutí boli českí občania a príslušníci Centra zabezpečenia munície Týništi nad Orlicou, uviedlo ministerstvo obrany.

Zranenia, medzi ktorými bolo sedem vojakov a jeden občiansky zamestnanec, previezli do Fakultnej nemocnice v Olomouci (FNOL) a Vojenskej nemocnice v Olomouci. Vo FNOL skončili dvaja ľudia so stredne ťažkým poranením, vo vojenskej nemocnici zostávajú traja vojaci, troch už v pondelok po ambulantnom ošetrení prepustili do domácej starostlivosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy