Oblačno
15°
Bratislava
Václav
28.9.2024
847. deň na Ukrajine: Ukrajinského občana odsúdili na 15 rokov väzenia za poskytovanie informácií Rusku
Zdielať na

847. deň na Ukrajine: Ukrajinského občana odsúdili na 15 rokov väzenia za poskytovanie informácií Rusku

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinské letectvo informovalo, že jeho systémy protivzdušnej obrany zničili všetkých desať dronov, ktoré Rusko vypustilo v noci na utorok (18. 6.) do útokov na Ukrajinu. Útok dronov na mesto Azov v Rostovskej oblasti na juhu Ruska, ktorý viedol k vznieteniu zásobníkov s ropnými látkami, bol špeciálnou operáciou ukrajinskej tajnej služby SBU.

Ako spresnila agentúra Reuters, drony vypustené z juhu boli zničené nad Záporožskou a Dnepropetrovskou oblasťou. Na ruskom území boli útoku dronov v noci na utorok (18. 6.) vystavené ropné zásobníky v meste Azov v Rostovskej oblasti, potvrdil gubernátor Vasilij Golubev. Niektoré zdroje uvádzajú, že horela továreň na výrobu metanolu. Očití svedkovia vypovedali o najmenej piatich mohutných výbuchoch.

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie bez špecifikovania dejiska požiaru informovalo, že ho likviduje asi 200 hasičov, do 50 kusov techniky a hasičský vlak. K obetiam na životoch údajne nedošlo.

Útok na ropné sklady v ruskom meste Azov bol operáciou s účasťou ukrajinskej SBU

Gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev v utorok ráno oznámil, že v Azove vzplanuli zásobníky s ropnými produktmi a ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie hlásilo požiar jedného z nich. Nateraz nebolo oficiálne oznámené, na aký objekt drony zaútočili. Na území Azova sa nachádza sklad ropy Azov, pobočka spoločnosti Donnefteprodukt, ako aj rafinéria ropy Azovskij, poznamenal podľa britskej stanice BBC ruský denník Kommersant.

Zdroj BBC tvrdí, že požiar zasiahol ropné sklady Azovskaja a Azovnefteprodukt, ktoré majú spolu 22 "palivových nádrží". BBC zároveň pripomenula, že v podmienkach vojny nemôže tieto informácie potvrdiť z nezávislého zdroja.

Útoky na ropné rafinérie v Rusku sú tento rok čoraz častejšie. Zdroj stanice BBC na margo toho uviedol, že Ukrajina bude "pokračovať vo vykonávaní" takýchto útokov, aby znížila "ekonomický potenciál nepriateľa".

Muža odsúdili na 15 rokov väzenia za poskytovanie informácií Rusku

Pre poskytovanie citlivých informácií ruským jednotkám súd odsúdil ukrajinského občana na 15 rokov vo väzení, uviedli v utorok prokurátori Doneckej oblasti. Podľa prokuratúry sa nemenovaný muž dopustil vlastizrady v máji minulého roka, keď poskytol ruským ozbrojeným jednotkám informácie o polohe ukrajinskej armády. "Ruský agent, ktorý nasmeroval nepriateľský útok na ukrajinské ozbrojené sily a obrnené vozidlá, je už odsúdený," uviedla prokuratúra vo vyhlásení.

Muž pôvodom z Kosťantynivky zdieľal na sociálnej sieti Telegram údaje o rozmiestnení jednotiek ukrajinského delostrelectva. Za to mu ruský sprostredkovateľ prisľúbil finančnú odmenu, ktorú však nikdy nedostal. Organizácia Spojených národov minulý rok informovala, že ukrajinskí prokurátori začali trestné konanie už vo viac ako 6.600 prípadoch "proti jednotlivcom pre kolaboráciu (s Ruskom) či iné vojnové zločiny" od začiatku vojny.

Ukrajina obvinila ruskú armádu zo sťatia ukrajinského vojaka

Ukrajina obvinila ruské sily zo sťatia ukrajinského vojaka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "Pri leteckom prieskume na jednej z bojových pozícii v Doneckej oblasti objavila ukrajinská armáda poškodené obrnené vozidlo ukrajinských obranných síl. Nachádzala sa na ňom sťatá hlava ukrajinského obrancu," uviedla ukrajinská generálna prokuratúra na sociálnej sieti Telegram.

Podľa ukrajinského generálneho prokurátora Andrija Kostina ruské sily operujúce v okrese Volnovacha dostali príkaz, aby nebrali ukrajinských vojakov do zajatia a namiesto toho ich zabíjali sťatím hlavy. Generálna prokuratúra k príspevku zverejnila aj fotografiu obrneného vozidla spozorovaného z ukrajinského dronu. Na kapote je rozmazaná časť v oblasti, kde sa nachádza sťatá hlava. Moskva tieto tvrdenia Ukrajiny bezprostredne nekomentovala a AFP upozorňuje, že nedokázala nezávisle overiť obvinenia ukrajinskej prokuratúry.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy