Jasno
21°
Bratislava
Berta
2.7.2024
848. deň na Ukrajine: Kim Čong-un podporil politiku Moskvy - aj voči Ukrajine
Zdielať na

848. deň na Ukrajine: Kim Čong-un podporil politiku Moskvy - aj voči Ukrajine

MOSKVA / Severokórejský vodca Kim Čong-un v stredu na rokovaniach s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Pchjongjangu poukázal na úlohu Ruska pri udržiavaní strategickej rovnováhy vo svete a vyjadril plnú podporu pokračovaniu tzv. špeciálnej vojenskej operácie, ako sa v Rusku označuje vojna voči Ukrajine.

Ako informovala agentúra Reuters, Putin ocenil podporu, ktorú KĽDR poskytuje politike Moskvy vrátane tej voči Ukrajine. "Veľmi si vážime vašu dôslednú a neochvejnú podporu ruskej politike, a to aj smerom k Ukrajine," povedal Putin. Poznamenal tiež, že interakcia medzi Ruskom a KĽDR je založená na zásadách rovnosti a vzájomného rešpektovania záujmov druhej strany.

Okrem toho sa ruský prezident na rokovaní zmienil o tom, že je pripravený nový zásadný dokument, ktorý bude tvoriť "základ vzťahov medzi Ruskom a KĽDR na dlhé roky". Dodal, že vzájomné vzťahy sa výrazne zintenzívnili vďaka Kimovej vlaňajšej návšteve v Moskve. Ruský prezident pripomenul, že Rusko a KĽDR vlani oslávili 75. výročie nadviazania diplomatických vzťahov a tento rok 75. výročie uzavretia prvého medzištátneho dokumentu - Dohody o hospodárskej a kultúrnej spolupráci.

Kim na rokovaniach oboch delegácií uviedol, že vzťahy medzi Ruskou federáciou a KĽDR vstupujú do obdobia novej prosperity, ktorá "sa nedá porovnať ani s obdobím kórejsko-sovietskych vzťahov v minulom storočí". Bilaterálne rokovania v rozšírenom formáte sa konali vo vládnej rezidencii v Pchjongjangu a trvali asi 1,5 hodiny. Predpokladá sa, že lídri budú rokovať následne aj medzi štyrmi očami. V celej histórii bilaterálnych vzťahov medzi Ruskom a Severnou Kóreou ide o druhú návštevu ruskej hlavy štátu - Putin prvýkrát navštívil Pchjongjang v roku 2000.

Ukrajina tvrdí, že zostrelila 19 z 21 ruských dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana zničila 19 z 21 dronov, ktorými Rusko v noci na stredu (19.6.) útočilo na niekoľko ukrajinských oblastí, uviedlo tamojšie letectvo. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Pri ruskom dornovom útoku na Ľvovskú oblasť hraničiacu s členskou krajinou NATO Poľskom utrpel zranenia jeden civilista a poškodená zostala viacposchodová bytovka, uviedol v stredu starosta mesta Ľvov Andrij Sadovyj na platforme Telegram.

Dronový útok na dedinu Malechiv v okrese Lvova tiež poškodil ďalšie bytovky, dodal. Hospitalizovaný bol 70-ročný muž so stredne ťažkými zraneniami. Gubernátor Ľvovskej oblasti Maksym Kozyckyj na Telegrame uviedol, že všetkých päť dronov, ktorými Rusko na región útočilo, bolo zničených ukrajinskou protivzdušnou obranou. Škody a zranenia boli spôsobené padajúcimi troskami, cituje Reuters, ktorý pripomína, že informácie nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť. Mesto Ľvov je administratívnym centrom Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny.

Pri útokoch dronov bola na Ukrajine opäť poškodená aj energetická infraštruktúra

Dve desiatky dronov, ktoré v noci na stredu vyslala do útoku ruská armáda, spôsobili škody na energetických zariadenia v pohraničných regiónoch i v centre Ukrajiny. Podľa agentúry AFP o tom informovali miestne úrady.

V Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny, ktorá susedí s Poľskom a bola ušetrená najhorších bojov, boli pri nálete dronov poškodené vedenia i elektrické zariadenia. Pri páde úlomkov zo zneškodnených ruských dronov iránskej výroby utrpeli zranenia dvaja civilisti vo veku 47 a 70 rokov. Vznikli aj škody na budovách, pričom jednou z nich je aj vedeckovýskumný inštitút.

"V noci nepriateľ zaútočil na energetické zariadenie v centrálnej oblasti (Ukrajiny). Niektoré zariadenia boli poškodené," uviedlo ukrajinské ministerstvo energetiky s tým, že na miesto boli privolané záchranné zložky a polícia. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento mesiac upozornil, že útoky ruských dronov a rakiet znížili kapacitu výroby elektriny na Ukrajine o polovicu v porovnaní so stavom spred roka. 

Predstavitelia sektoru energetiky tento týždeň upozornili, že počet plánovaných a núdzových výpadkov v dodávkach elektriny sa v najbližších týždňoch na Ukrajine pravdepodobne zvýši. Úrady tvrdia, že oprava poškodených elektrární môže trvať roky a bude stáť milióny eur.

Rusko: Ropné sklady v meste Azov stále horia

Požiar v skladoch ropných látok v meste Azov v Rostovskej oblasti ležiacej na juhu Ruska sa nepodarilo uhasiť ani po viac ako 24 hodinách. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne pohotovostné služby.

Niekoľko zásobníkov s ropou zachvátil požiar po útoku bezpilotného lietadla v utorok skoro ráno. Podľa ukrajinského spravodajského zdroja útok vykonala Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU). Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie ráno podľa BBC oznámilo, že požiar v Azove likviduje viac ako 70 hasičov, 21 kusov techniky a hasičský vlak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy