Jasno
21°
Bratislava
Berta
2.7.2024
Severná Kórea a Rusko podpísali dohodu o vojenskej pomoci. Vo svete to vyvolalo znepokojenie
Zdielať na

Severná Kórea a Rusko podpísali dohodu o vojenskej pomoci. Vo svete to vyvolalo znepokojenie

Zdroj: TASR

PCHJONGJANG / Severná Kórea a Rusko sa dohodli na poskytnutí bezodkladnej vojenskej pomoci, ak bude druhá strana vystavená ozbrojenej agresii. Vyplýva to z dohody podpísanej v stredu (19.6.) v Pchjongjangu lídrami oboch krajín. Informovala o tom vo štvrtok severokórejská tlačová agentúra KCNA. TASR píše podľa agentúr AP, Reuters a Jonhap.

Dohodu o komplexnom strategickom partnerstve dosiahli v stredu v Pchjongjangu vodca KĽDR Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin. Obe krajiny sa zároveň zaviazali nepodpísať žiadnu zmluvu s treťou krajinou, ktorá by porušovala záujmy druhej krajiny. Taktiež nedovolia, aby ich územia využívala akákoľvek krajina na poškodenie bezpečnosti a suverenity druhej krajiny, uviedla KCNA s odvolaním sa na dohodu.

Spolupracovať budú aj v oblasti jadrovej energie či výskumu vesmíru

Dohoda by mohla predstavovať najsilnejšie spojenie medzi Moskvou a Pchjongjangom od konca studenej vojny, píše AP. Zahŕňa aj spoluprácu v oblasti jadrovej energie, výskumu vesmíru či energetickej bezpečnosti. Severokórejský líder uviedol, že táto zmluva plne prispieva k udržiavaniu mieru a stability v regióne.

Putin pricestoval na dvojdňovú štátnu návštevu KĽDR v utorok (18.6.). Rastúca spolupráca medzi Moskvou a Pchjongjangom spôsobuje znepokojenie v Južnej Kórei, v radoch západných krajín i na Ukrajine. USA a ich spojenci tvrdia, že Severná Kórea poskytuje Rusku strelivo a rakety, ktoré sú následne použité na Ukrajine. Kyjev hlásil, že na bojisku našiel úlomky severokórejskej munície.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy