Jasno
19°
Bratislava
Berta
2.7.2024
Vietnam a Rusko chcú posilniť vzájomné vzťahy
Zdielať na

Vietnam a Rusko chcú posilniť vzájomné vzťahy

HANOJ / Po dvojdňovej návšteve Severnej Kórey pricestoval ruský prezident do Vietnamu. S tamojším prezidentom podpísal sériu dohôd o spolupráci v oblasti vzdelávania, vedy, či zdravotníctva. Stretol sa aj s ďalšími vysoko-postavenými predstaviteľmi krajiny. Posilnenie partnerstva s Vietnamom označil Putin za jednu z ruských priorít. Ruský prezident chce podľa analytikov touto návštevou dokázať, že nie je v medzi-národnej izolácii.

​Prioritné oblasti spolupráce

Vietnamský líder zagratuloval ruskému prezidentovi k znovuzvoleniu a ocenil úspechy Ruska vrátane "stabilnej domácej politiky". Prezidenti sa taktiež dohodli, že budú pracovať na pláne pre jadrové vedecké a technologické centrum vo Vietname. Podľa Putina bolo posilnenie strategickej spolupráce s Vietnamom jednou z priorít Ruska. S touto krajinou juhovýchodnej Ázie má záujem spolupracovať v oblasti energetiky a bezpečnosti. Ruský prezident uviedol, že rešpektuje dialóg s regionálnym blokom, Združením krajín juhovýchodnej Ázie, v ktorom podľa neho Vietnam zohráva aktívnu úlohu.

Návšteva vyvolala kritiku

Putin uviedol, že Moskva a Hanoj majú záujem o vybudovanie takzvanej spoľahlivej bezpečnostnej architektúry v ázijsko-tichomorskom regióne. Ruský prezident pricestoval do Vietnamu zo Severnej Kórey, kde s tamojším lídrom Kim Čong-unom podpísal zmluvu o komplexnom strategickom partnerstve medzi oboma krajinami. Putinova návšteva Vietnamu vyvolala kritiku zo strany Spojených štátov, ktoré minulý rok zlepšili diplomatické vzťahy s Hanojom a sú hlavným vietnamským exportným trhom. Americké veľvyslanectvo vo svojom vyhlásení zo začiatku týždňa uviedlo, že žiadna krajina by nemala poskytovať Putinovi platformu na podporu ruskej vojny na Ukrajine. Vietnam je po Číne a Severnej Kórei treťou krajinou, ktorú Putin navštívil od mája, keď zložil prísahu na svoje piate funkčné obdobie na poste prezidenta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy