Jasno
35°
Bratislava
Melánia
30.6.2024
Dohoda o cestnej doprave medzi EÚ a Ukrajinou. Ako ovplyvní voľný pohyb kamiónov?
Zdielať na

Dohoda o cestnej doprave medzi EÚ a Ukrajinou. Ako ovplyvní voľný pohyb kamiónov?

Zdroj: SITA

BRUSEL / Európska komisia vo štvrtok 20. júna oznámila, že sa s Ukrajinou dohodla na rozšírení súčasne platnej dohody o cestnej doprave o ďalší rok - do 30. júna 2025 - čo umožní ukrajinským kamiónom vstup na územie EÚ bez povolenia. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

Tranzit cez Európsku úniu

Komisia spresnila, že cieľom dohody je pomôcť Ukrajine dostať sa na svetové trhy uľahčením tranzitu cez Európsku úniu a ďalší rozvoj jej prepájania s jednotným európskym trhom. Dohoda bola podpísaná 29. júna 2022 po invázii Ruska na Ukrajinu a odvtedy výrazne zvýšila objem obchodu medzi Ukrajinou a Európskou úniou v prospech oboch strán. Platnosť dohody sa predlžuje do 30. júna 2025 s predĺžením na obdobie ďalších šesť mesiacov, pokiaľ jedna zo strán s tým nebude súhlasiť a neposkytne dôkazy o tom, že došlo k závažnému narušeniu trhu cestnej dopravy, alebo že sa ciele dohody neplnia.

Vzrástol ukrajinský dovoz

Eurokomisárka pre dopravu Adina Valeanová v správe pre médiá uviedla, že od podpisu pôvodnej dohody sa vývoz cez ukrajinské cestné komunikácie do EÚ výrazne zvýšil - viac než o 300.000 ton tovaru vyvážaného mesačne. Zároveň prudko vzrástol ukrajinský dovoz z Európskej únie, pričom hodnota dovozu sa v porovnaní s vývoznou hodnotou zvýšila takmer trojnásobne a dosiahla pôsobivých 700 miliónov eur mesačne (v porovnaní s 250 miliónmi eur mesačne z obdobia spred dohody). "Predĺženie platnosti tejto dohody je silným vyjadrením európskej solidarity. Posilnením dohody spoľahlivými zárukami kladieme základy pre budúce trvalé dopravné spojenia, ktoré posilnia odolnosť Ukrajiny," vysvetlila Valeanová.

Dohoda o cestnej doprave

Vykonávanie dohody, ktorú EÚ a Ukrajina uzavreli aj v dôsledku straty dopravných trás a vývozných trhov východne od Ukrajiny, v dôsledku ruskej agresie, podporujú koridory solidarity medzi Európskou úniou a Ukrajinou. Tie uľahčujú prepravu životne dôležitého tovaru, ako sú pohonné hmoty a humanitárna pomoc na Ukrajinu a umožňujú ukrajinský vývoz obilia, železnej rudy a ocele na trh EÚ aj mimo nej. Predchádzajúci dátum ukončenia platnosti dohody bol 30. jún 2024. Aktualizovanú a rozšírenú dohodu podpísali vo štvrtok 20. júna v Bruseli komisárka Adina Valeanová a za Ukrajinu námestník ministra pre komunity, územia a rozvoj infraštruktúry Serhij Derkač. Podobná dohoda o cestnej doprave existuje medzi EÚ a Moldavskom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy