Jasno
35°
Bratislava
Melánia
30.6.2024
849. deň na Ukrajine: Rumunsko daruje Ukrajine systém Patriot
Zdielať na

849. deň na Ukrajine: Rumunsko daruje Ukrajine systém Patriot

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinské drony spôsobili požiare ďalších ruských ropných skladov. Oheň zachvátil sklady na juhovýchode krajiny aj v strednej časti Ruska. Cieľom úderov bolo ďalej obmedziť zdroje pre ruskú armádu. Dronmi útočili aj Rusi, ktorí sa opätovne zameriavali na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Krajiny Európskej únie sa dnes zhodli na v poradí už 14. balíčku protiruských sankcií. Okrem iného sa zameriava na ruský skvapalnený zemný plyn. Rumunsko oznámilo, že daruje Ukrajine jeden z dvoch svojich systémov protivzdušnej obrany Patriot. Očakáva zaň od spojencov podobný systém obrany.

​Rusko vyradilo na Ukrajine ďalšiu tepelnú elektráreň. Zranení sú 3 zamestnanci

Spoločnosť Ukrenerho vo štvrtok ráno oznámila, že počas nočného náletu kamikadze dronov boli poškodené zariadenia energetickej infraštruktúry v štyroch oblastiach Ukrajiny: Vinnyckej, Dnepropetrovskej, Doneckej a Kyjevskej. Bližšie podrobnosti nateraz nie sú známe. Podľa britskej stanice BBC tieto objekty mohli poškodiť zostrelené drony a ich úlomky.

Ukrajinské letectvo vo svojej zvodke zo štvrtka rána uviedlo, že protivzdušnej obrane sa v noci na štvrtok podarilo zneškodniť päť z deviatich rakiet odpálených ruskou armádou a všetkých 27 dronov vypustených nad územie Ukrajiny. Podľa zvodky ruská armáda v noci zaútočila na Ukrajinu troma balistickými raketami Iskander-M, ktoré boli vystrelené z Voronežskej oblasti na juhozápade európskej časti Ruska, a šiestimi raketami s plochou dráhou letu z oblasti Kaspického a Azovského mora.

Rumunsko daruje Ukrajine systém Patriot

"Vzhľadom na výrazné zhoršenie bezpečnostnej situácie na Ukrajine v dôsledku neustálych a masívnych útokov Ruska na civilné obyvateľstvo a civilnú infraštruktúru, najmä na energetický sektor, ako aj na regionálne vplyvy tejto situácie na bezpečnosť Rumunska, členovia rady sa v úzkej koordinácii so spojencami rozhodli darovať Ukrajine systém Patriot," píše sa v tlačovej správe zverejnenej po zasadaní CSAT.

Najvyššia rada národnej obrany je orgán kreovaný ústavou Rumunska prijatou v roku 1991. Organizuje a jednotným spôsobom koordinuje aktivity súvisiace s obranou a bezpečnosťou krajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Ukrajina potrebuje na ochranu svojich veľkých miest „najmenej“ sedem systémov Patriot.

Rumunsko kúpilo od USA sedem systémov Patriot, za ktoré zaplatilo štyri miliardy dolárov. Spojené štáty zatiaľ dodali štyri, zvyšné tri majú prísť do roku 2027. Tretí systém má byť funkčný do konca tohto roka, štvrtý by mal byť aktívny začiatkom budúceho roka.

Južná Kórea uviedla, že prehodnotí zákaz predaja zbraní Ukrajine

"Plánujeme prehodnotiť otázku poskytovania zbrojnej podpory Ukrajine," povedal predstaviteľ juhokórejskej prezidentskej kancelárie novinárom niekoľko hodín potom, ako ruský prezident opustil Pchjongjang. Soul dlhodobo dodržiava politiku, ktorá mu zakazuje predávať zbrane do zón aktívnych konfliktov, pripomína AFP. Spojené štáty a Ukrajina však Južnú Kóreu vyzývajú, aby to prehodnotila.

Putin počas svojej návštevy v KĽDR podpísal zmluvu o strategickom partnerstve medzi Ruskom a Severnou Kóreou, ktorá obsahuje aj prísľub, že obe krajiny si v prípade útoku navzájom pomôžu. Južná Kórea vo štvrtok v spojitosti s touto dohodou vyjadrila znepokojenie. Hovorca juhokórejského ministerstva zahraničných vecí na brífingu v Soule avizoval, že Soul bude reagovať na akékoľvek činy, ktoré ohrozujú jej bezpečnosť "tým, že bude spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom vrátane našich spojencov a spriatelených štátov".

Ruský útok v Doneckej oblasti si vyžiadal tri obete

Útok zasiahol dedinu Rozkišne, ktorá leží asi 25 kilometrov od frontovej línie. Podľa prvotných informácií útočili ruské sily raketometom Smerč určeným na odpaľovanie kazetovej munície, informovala regionálna prokuratúra. Dodala, že medzi zranenými je aj 14-ročný chlapec, ktorý bol prevezený do nemocnice. Pri útoku boli poškodené domy, autá a čerpacia stanica, napísala prokuratúra v oznámení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy