Jasno
35°
Bratislava
Melánia
30.6.2024
850. deň na Ukrajine: Ukrajinská armáda podnikla rozsiahly dronový útok na ruské vojenské ciele
Zdielať na

850. deň na Ukrajine: Ukrajinská armáda podnikla rozsiahly dronový útok na ruské vojenské ciele

KYJEV / Ukrajinská armáda podnikla v noci rozsiahly dronový útok na ruské vojenské ciele. Zaútočila na štyri ruské ropné rafinérie, sklady pohonných hmôt, radary, či veliace strediská. Šlo o odvetu za ruské útoky na ukrajinskú kritickú infraštruktúru a energetické zariadenia. Ukrajinský prezident Zelenskyj uvítal rozhodnutie členských štátov Európskej únie otvoriť na budúci týždeň prístupové rokovania s Ukrajinou. Tá sa tak podľa Zelenského vracia do Európy, kam po stáročia patrí. Prístupové rozhovory začne únia aj s Moldavskom.

​Ukrajinská armáda sa prihlásila k útokom na ruské rafinérie a radarové stanice

Rozsiahly útok ukrajinských dronov s dlhým doletom v piatok (21.6.) skoro ráno zasiahol štyri ruské ropné rafinérie, niekoľko radarových staníc a ďalšie ciele na území Ruska. Ukrajina považuje ropné zariadenia za legitímne vojenské ciele, pretože zásobujú vojská počas už vyše dva roky trvajúcej invázie. Ukrajinská armáda tvrdí, že zaútočila na Afinskú, Iľskú, Krasnodarskú a Astrachanskú ropnú rafinériu. Poškodenie rafinérií podľa Reuters skomplikuje dodávky palív aj vykurovacieho oleja.

Dronové útoky sa podľa vyjadrení ukrajinskej armády zamerali tiež na radarové stanice a strediská elektronickej rozviedky v Brianskej oblasti a na okupovanom Kryme. Rovnako vraj zasiahli sklady a odpaľovacie miesta dronov či veliteľské a riadiace strediská v ruskom Krasnodarskom kraji, ale aj výcvikové strediská a sklady pohonných hmôt. Ruská armáda zároveň oznámila zostrelenie sedemdesiatich dronov nad Čiernym morom a Krymským polostrovom, 43 dronov nad Krasnodarskou oblasťou a ďalšieho dronu nad Volgogradskou oblasťou. Tento dronový útok prišiel v reakcii na sériu ruských leteckých útokov na ukrajinské energetické zariadenia, čo spôsobilo výpadky elektriny na území Ukrajiny a vyvolalo obavy o schopnosť energetickej siete vydržať nadchádzajúcu zimu.

EÚ začne prístupové rozhovory s Ukrajinou a Moldavskom budúci utorok (25.6.)       

Členské štáty Európskej únie v piatok (21.6.)  formálne schválili začatie prístupových rozhovorov s Ukrajinou a Moldavskom. Ministri krajín EÚ začnú rokovania v Luxemburgu v utorok (25.6.) popoludní najprv s Ukrajinou a potom s Moldavskom. Ukrajina podala žiadosť o vstup do 27-člennej EÚ po začiatku ruskej invázie vo februári 2022. Moldavsko svoju žiadosť predložilo o mesiac neskôr. Otvorením rokovaní sa tieto dva bývalé sovietske štáty ešte len dostanú na začiatok pravdepodobne niekoľkoročného procesu reforiem, kým sa stanú členmi EÚ, podotýka AFP.

Ukrajine bol udelený štatút kandidátskej krajiny na členstvo v Európskej únii ešte v júni 2022. Vlani v novembri Európska komisia odporučila otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou aj Moldavskom. Vedúci predstavitelia EÚ sa v decembri dohodli na začatí rozhovorov o vstupe Ukrajiny a Moldavska. Aby sa však rokovania mohli začať, mali členovia bloku podpísať formálny rámec tohto procesu. V júni Európska komisia odporučila spustenie prístupových rokovaní s oboma krajinami, ktoré splnili všetky potrebné podmienky na začatie rozhovorov. Podľa AFP sa niektorí predstavitelia EÚ snažili urýchliť začatie prístupových rozhovorov ešte pred tým, než sa polročného rotujúceho predsedníctva v Rade Európskej únie ujme od 1. júla Maďarsko. To už avizovalo, že nemá v úmysle viesť s Ukrajinou žiadne kolá rokovaní.

​Zelenskyj privítal oznámenie o začiatku prístupových rozhovorov Ukrajiny s EÚ         

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok (21.6.) privítal rozhodnutie členských štátov Európskej únie začať prístupové rozhovory s Ukrajinou už na budúci týždeň. Rozhodnutie označil za splnenie európskeho sna pre celé generácie Ukrajincov. Ministri členských štátov EÚ začnú rokovania s Ukrajinou v utorok (25.6.) popoludní v Luxemburgu. Žiadosť o vstup do 27-člennej EÚ podala Ukrajina po začiatku ruskej invázie vo februári 2022.

"Som vďačný všetkým členom nášho tímu, ktorí tvrdo pracovali na tom, aby sa tento historický krok stal skutočnosťou. Milióny Ukrajincov, dokonca celé generácie našich ľudí, si plnia svoj európsky sen. Ukrajina sa vracia do Európy, kam po stáročia patrila, ako plnohodnotný člen európskeho spoločenstva," napísal Zelenskyj na sieti X.

Ukrajinský prezident zároveň zagratuloval Moldavsku, ktoré taktiež v utorok (25.6.) začne prístupové rokovania. "Rokovací rámec bol schválený aj pre Moldavsko. Blahoželáme našim moldavským priateľom k tomuto významnému kroku smerom k našej spoločnej európskej budúcnosti. Spoločne posilníme EÚ," dodal.  Rusko sa dosiaľ nevyjadrilo k rozhodnutiu EÚ začať prístupové rozhovory s Ukrajinou. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov reagoval len na potenciálny vstup Moldavska do EÚ, ktorý je podľa neho suverénnou záležitosťou bývalej sovietskej republiky. Dodal však, že mnohí Moldavci si želajú úzke väzby aj s Ruskom.

Ukrajina môže pri sebaobrane používať rakety hlbšie na území Ruska       

Ukrajinská armáda môže použiť rakety dlhšieho doletu od USA na zasiahnutie cieľov v Rusku aj mimo frontových línií pri Charkovskej oblasti, ak koná v sebaobrane. Uviedol to predstaviteľ amerického ministerstva obrany (Pentagón). Prezident USA Joe Biden pôvodne zmiernil obmedzenia na použitie americkej munície Ukrajinou, aby dokázala ubrániť svoje druhé najväčšie mesto Charkov pred silnou paľbou ruských rakiet. Od začiatku ruskej invázie v roku 2022 Spojené štáty nepovoľovali Kyjevu použitie zbraní, ktoré mu dodali, proti cieľom na území Ruska. Dôvodom boli obavy z ďalšej eskalácie vojny.

Rusko ostreľuje ukrajinské ciele spoza svojej hranice a svoje územie považuje za bezpečnú zónu, uviedol hovorca Pentagónu Pat Ryder. "Keď vidíme, že tieto sily vykonávajú takéto operácie spoza hranice, vysvetlili sme, že Ukrajina môže a má právo paľbu opätovať, aby sa bránila," povedal vo štvrtok (20.6.) novinárom. "Nie je to o geografii. Je to o zdravom rozume," uviedol ďalší hovorca rezortu Charlie Dietz. "Ak Rusko útočí alebo sa chystá útočiť zo svojho územia na Ukrajinu, dáva zmysel povoliť Ukrajine vrátiť úder silám, ktoré na ňu útočia spoza hranice," dodal. Dietz doplnil, že ukrajinské sily môžu použiť systémy protivzdušnej obrany dodané Spojenými štátmi na zostrelenie ruských lietadiel, aj keď sú v ruskom vzdušnom priestore, ak sa chystajú strieľať do ukrajinského vzdušného priestoru.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy