Jasno
21°
Bratislava
Beáta
28.6.2024
851. deň na Ukrajine: Ruská armáda pri útoku na Charkov použila riadenú bombu
Zdielať na

851. deň na Ukrajine: Ruská armáda pri útoku na Charkov použila riadenú bombu

Zdroj: TASR

KYJEV / Holandsko spolu s ďalšou krajinou poskytne Ukrajine ďalší systém protivzdušnej obrany Patriot. Britský politik Nigel Farage vyhlásil, že EÚ a NATO "vyprovokovali" ruskú inváziu na Ukrajine tým, že sa rozšírili na východ. V dôsledku ostreľovania mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny prišli v sobotu (22. 6.) o život najmenej dvaja civilisti a ďalších asi 15 ich utrpelo zranenia.

Holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová v piatok (21. 6.) oznámila, že Holandsko spolu s ďalšou krajinou poskytne Ukrajine ďalší systém protivzdušnej obrany Patriot. Patriot Ollongrenová nemenovala druhú krajinu a dodala, že oznámenie by mala urobiť táto krajina samotná. Holandsko dodá tento týždeň Kyjevu druhý systém Patriot po tom, ako mu jeden odovzdá Rumunsko.

Holandská vláda koncom mája oznámila, že Ukrajine poskytne protilietadlový systém, ktorý poskladá z rôznych častí, pričom doň dodá "základné prvky". Ollongrenová vyzvala európske partnerské krajiny, aby tiež poskytli diely pre systém protivzdušnej obrany pre Ukrajinu. Protivzdušná obrana je pre Ukrajinu kľúčová, nakoľko je to jediný spôsob, ako sa chrániť pred neustálymi leteckými útokmi zo strany Ruska.

Rusko bolo k vojne na Ukrajine vyprovokované, tvrdí britský politik

Britský politik Nigel Farage vyhlásil, že EÚ a NATO "vyprovokovali" ruskú inváziu na Ukrajine tým, že sa rozšírili na východ. Farage tiež povedal, že ak by krajinu viedol on, brexit by bol pre Spojené kráľovstvo hospodársky prospešný. Na otázku, čo si myslí o invázii na Ukrajinu a či obdivuje ruského prezidenta Vladimira Putina, Farage povedal, že osobne ho nemá rád, ale "obdivuje ho ako politického činiteľa", pretože má nad Ruskou federáciou "kontrolu". O tom, prečo Putin napadol Ukrajinu, Farage povedal: "V roku 2014 som vystúpil v Európskom parlamente a povedal som: Na Ukrajine bude vojna. Prečo som to povedal? Bolo mi jasné, že neustále rozširovanie NATO a EÚ smerom na východ dáva tomuto človeku dôvod, aby povedal: Zase si idú po nás."

"Túto vojnu sme vyprovokovali my. Samozrejme, že je to jeho vina; použil to, čo sme urobili, ako výhovorku," uviedol Farage, líder pravicovej strany Reform UK. Konzervatívci, labouristi a liberálni demokrati Faragea dlhodobo obviňujú z obhajovania ruského prezidenta. Britský premiér Rishi Sunak začiatkom júna povedal, že je "jednoznačne smiešne" obviňovať Západ z rusko-ukrajinského konfliktu.

Pri útoku na Charkov prišli o život najmenej dvaja ľudia, ďalších 15 je ranených

V dôsledku ostreľovania mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny prišli v sobotu (22. 6.) o život najmenej dvaja civilisti a ďalších asi 15 ich utrpelo zranenia. Podľa agentúry AFP o tom informoval gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Ruské ministerstvo obrany medzičasom priznalo, že ruská armáda v noci na sobotu uskutočnila na Ukrajine rozsiahly útok, ktorého terčom boli energetické zariadenia, ale aj muničné sklady a sklady zbraní dodávaných ozbrojeným silám Ukrajiny západnými krajinami.

Ministerstvo obrany tvrdí, že "ciele úderu boli dosiahnuté, všetky určené ciele boli zasiahnuté", informovala britská stanica BBC, ktorá dodala, že tzv. skupinový útok ruská armáda vykonala za pomoci "vzdušných a námorných" zbraní, ako aj za pomoci bezpilotných lietadiel.

Velenie ukrajinského letectva v sobotu ráno vydalo zvodku, v ktorej sa uvádza, že v noci na sobotu bolo nad územím Ukrajiny zostrelených 12 zo 16 ruských rakiet a všetkých 13 bezpilotných lietadiel. Ukrajinské ministerstvo energetiky však informovalo, že v dôsledku nočného útoku boli poškodené energetické zariadenia na východe, západe a juhu krajiny. Spoločnosť Ukrenerho potvrdila poškodenie svojich zariadení v Ľvovskej a Záporožskej oblasti. Zranenia pri útokoch utrpeli dvaja ľudia.

Ruská armáda pri útoku na Charkov použila riadenú bombu

Ruská armáda pri sobotňajšom (22. 6.) útoku na východoukrajinské mesto Charkov použila riadenú bombu, ktorá zasiahla niekoľkoposchodový bytový dom. O život prišli traja ľudia a ďalších takmer 40 utrpelo zranenia. Ako napísala agentúra AFP, gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov doplnil, že lekári bojujú o životy štyroch z 37 zranených. Ide o dve ženy a dvoch mužov, ktorí sú vo vážnom stave.

Podľa Synehubova záchranári so špeciálne vycvičenými psami prehľadávajú ruiny domu a pátrajú po zranených či obetiach. Synehubov dodal, že pri útoku "bola poškodená iba civilná infraštruktúra". Prokuratúra Charkovskej oblasti uviedla, že Rusko pri najnovšom útoku na Charkov použilo svoje nové riadené bomby UMPB D-30 SN, ktoré armáda vypustila z Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy