Zatiahnuté
23°
Bratislava
Diana
1.7.2024
852. deň na Ukrajine: ​​Ukrajinský raketový útok si v Sevastopole vyžiadal tri obete, tvrdí Rusko
Zdielať na

852. deň na Ukrajine: ​​Ukrajinský raketový útok si v Sevastopole vyžiadal tri obete, tvrdí Rusko

Zdroj: TASR

KYJEV / V prístavnom meste Sevastopol na Rusmi okupovanom Kryme boli pri ukrajinskom raketovom útoku zabití dvaja ľudia. Ďalších 22 ľudí zranili šrapnely. Ukrajina v noci vyslala na ruské územie desiatky dronov. Útok v ruskej Belgorodskej oblasti si vyžiadal jedného mŕtveho a troch zranených. Kyjevu sa tiež podarilo zničiť dronovú základňu v Krasnodarskom kraji. Ukrajinská armáda zase hlási ruský útok tromi raketami, z toho dve boli zničené nad Kyjevskou oblasťou. Dvaja ľudia sa zranili a trosky poškodili niekoľko obytných domov.

​​Rusko tvrdí, že ukrajinský raketový útok si v Sevastopole vyžiadal tri obete

Traja ľudia vrátane dvojročného dieťaťa prišli o život pri ukrajinskom raketovom útoku na ruskom ovládané mesto Sevastopol na anektovanom Krymskom polostrove, uviedol v nedeľu 23. júna na platforme Telegram Moskvou dosadený gubernátor mesta Michail Razvožajev.  Ako dodal, približne sto ďalších ľudí utrpelo zranenia. Sevastopol je prístavným mestom a námornou základňou na brehu Čierneho mora na polostrove Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Krym je pravidelným terčom paľby z Ukrajiny, počet obetí a zranených z nedele 23. júna je však nezvyčajne vysoký. Razvožajev ďalej uviedol, že Ukrajina odpálila päť rakiet, ktoré ruská protivzdušná obrana zachytila nad Čiernym morom, ich fragmenty však dopadli na pevninu a kúsky šrapnelov spôsobili ľuďom zranenia

​Rusko obvinilo USA zo zodpovednosti za raketový útok v Sevastopole         

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu (23.6.) uviedlo, že Spojené štáty, ktoré dodali Ukrajine strely ATACMS, sú predovšetkým zodpovedné za raketový útok na civilistov v meste Sevastopol na Moskvou anektovanom Krymskom polostrove. "Zodpovednosť za úmyselný raketový útok na mierumilovných obyvateľov Sevastopolu nesie predovšetkým Washington, ktorý dodal tieto zbrane Ukrajine," napísalo ministerstvo na platforme Telegram. Ruské ministerstvo obrany v nedeľu (23.6.) podľa agentúry Reuters uviedlo, že Ukrajina útočila na "civilnú infraštruktúru mesta Sevastopol s taktickými strelami ATACMS dodanými USA a vybavenými kazetovými hlavicami".

​​Ukrajina tvrdí, že zničila dronovú základňu v Krasnodarskom kraji         

Ukrajinské jednotky zničili dronovú základňu ruskej armády v ruskom Krasnodarskom kraji, uviedlo na platfrome Telegram v nedeľu (23.6.) ukrajinské námorníctvo. Zničenie skladov, výcvikových zariadení a kontrolných bodov pre drony v spomenutej oblasti východne od Moskvou anektovaného ukrajinského polostrova Krym potvrdili aj družicové zábery, dodalo námorníctvo, ktoré zverejnilo aj fotografie.

Misia bola uskutočnená vo štvrtok (20.6.) v noci ukrajinským dronovým útokom v spolupráci s ukrajinskou tajnou službou SBU, uvádza sa vo vyhlásení. Ruské ministerstvo obrany v ten deň informovalo o odvrátení veľkého dronového útoku Ukrajiny na juhu Ruska. Gubernátor Krasnodarského kraja Veniamin Kondraťjev však hlásil niekoľko úderov dronov a dodal, že úlomky zostrelených dronov zasiahli kotolňu a ropnú rafinériu. Ruské úrady v nedeľu (23.6.) uviedli, že nad západnými oblasťami krajiny zostrelili v noci na nedeľu (23.6.) viac než tridsať dronov - len niekoľko hodín po tom, čo si ruský bombový útok na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov vyžiadalo tri obete na životoch a desiatky zranených.

​Útok na Charkov si vyžiadal jednu obeť, Rusko zrejme použilo kĺzavé bomby         

Najmenej jednu obeť a štyroch zranených si v nedeľu (23.6) vyžiadal útok ruskej armády na mesto Charkov na severozápade Ukrajiny. Ako na sociálnych sieťach informoval gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov, ruská armáda zasiahla objekty civilnej infraštruktúry, ako aj štvrť s rodinnými domami. Aj na sociálnych sieťach sa objavili správy od diskutérov, že v meste počuť výbuchy rôznej intenzity.

Podľa Synehubova boli pri najnovšom útoku na Charkov zrejme použité kĺzavé bomby. Kĺzavé bomby FAB-1500 majú navádzací systém a výsuvné krídla, ktoré im umožňujú doplachtiť k cieľu. Dokážu spôsobiť až 15-metrový kráter. Bomba má základ z klasických bômb z čias Sovietskeho zväzu.  Ako dodala britská stanica BBC, doprava na linkách metra v Charkove je od vyhlásenia poplachu v meste dočasne pozastavená. Všetky stanice fungujú výlučne ako kryty civilnej obrany. Obnovenie premávky bude oznámené dodatočne, uviedlo vedenie metra vo svojom kanáli na platforme Telegram. Vo viacerých mestských častiach Charkova v dôsledku útokov ruskej armády vypadli dodávky elektriny. Niekde netečie ani voda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy