Jasno
27°
Bratislava
Beáta
28.6.2024
Pri ostreľovaní synagógy zahynul kňaz a šesť policajtov
Zdielať na

Pri ostreľovaní synagógy zahynul kňaz a šesť policajtov

MOSKVA / Neznámi ozbrojenci v nedeľu (23.6.) zaútočili na synagógu a pravoslávne chrámy v Dagestanskej republike na juhu Ruskej federácie, pričom zabili jedného kňaza a najmenej šesť policajtov. Podľa agentúry AFP o tom informovala dagestanská pobočka ruskej Národnej agentúry na boj s terorizmom (NAK).

Ďalších dvanásť policajtov je zranených

V oficiálnom vyhlásení zverejnenom tlačovou agentúrou RIA Novosti sa uvádza, že v nedeľu (23.6.) podvečer došlo v dagestanských mestách Derbent a Machačkala k ozbrojeným útokom na dva pravoslávne chrámy, synagógu a post dopravnej polície. V dôsledku teroristických útokov boli podľa predbežných informácií boli zabití 66-ročný kňaz z ruskej pravoslávnej cirkvi a najmenej šesť policajtov. Ďalších dvanásť policajtov bolo v dôsledku ozbrojených útokov v Derbente a Machačkale zranených.

Predseda rady Ruskej federácie židovských obcí Boruch Gorin v statuse na platforme Telegram napísal, že "synagóga v Derbente horí". Dodal, že vypálená bola aj synagóga v Machačkale. Podľa spravodajstva agentúry RIA Novosti polícia po útoku spustila pátranie po jeho páchateľoch. Miestne médiá informovali, že v oboch mestách počuť streľbu. S odvolaním sa na policajné zdroje dodali, že polícia už zastrelila najmenej dvoch útočníkov a ďalších dvoch zadržala na úteku.

Predbežne išlo o teroristicý útok

Prípadom sa začala zaoberať republiková prokuratúra i Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom), ktorý tento čin predbežne kvalifikoval ako teroristický útok. Príslušné úrady v Derbente vydali zákaz zhromažďovania a vyzvali obyvateľstvo, aby dôverovalo len informáciám z oficiálnych zdrojov. Dagestanský prezident Sergej Melikov v statuse na platforme Telegram napísal, že neznámi útočníci sa útokmi v Derbente a Machačkale pokúsili destabilizovať situáciu v spoločnosti.
        

Najčítanejšie správy