Zatiahnuté
14°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Počet obetí ostreľovania synagógy stúpol na 20. Zranených je 26 ľudí
Zdielať na

Počet obetí ostreľovania synagógy stúpol na 20. Zranených je 26 ľudí

MOSKVA / Bilancia obetí nedeľného (23. 6.) útoku na kostoly, synagógy a políciu v ruskom Dagestane sa zvýšila na 20 a 26 zranených. Podľa agentúry AFP to uviedla dagestanská ministerka zdravotníctva Tatiana Beľajevová, ktorá takto aktualizovala predchádzajúcu bilanciu. Stav siedmich z 26 zranených je vážny a lekári ich liečbu konzultujú aj so špecialistami koncových nemocníc.

Pri zásahu bezpečnostných zložiek prišli o život aj osoby, ktoré v mestách Derbent a Machačkala zaútočili na náboženské objekty a policajné stanovište. Údaje o ich počte sa líšia v závislosti od zdroja - kým prezident Dagestanskej republiky Sergej Melikov informoval o šiestich zlikvidovaných útočníkoch, orgány činné v trestnom konaní hovoria o piatich.

​Akcia sa skončila

O konci protiteroristickej operácie v Derbente informoval ruský Národný protiteroristický výbor (NAK) už v nedeľu (23. 6.) neskoro večer. Situácia v dagestánskej metropole Machačkale, ktorá sa nachádza asi 120 kilometrov severne od Derbentu, bola sprvu neprehľadná. V pondelok (24. 6.) ráno NAK uviedol, že operácia sa skončila aj tam.

Podľa britskej stanice BBC všetci zastrelení útočníci pochádzali z jednej dediny a dvaja z nich boli synmi okresného úradníka, ktorý bol medzičasom zadržaný. Ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) začal trestné konanie v súvislosti terorizmom, nezákonným skladovaním a krádežou strelných zbraní.

"V súvislosti s odstránením hrozby ohrozenia života a zdravia občanov bolo rozhodnuté o ukončení protiteroristickej operácie. Dňa 24. júna o 08: 15 (7: 15 SELČ) bol zrušený právny režim protiteroristickej operácie v administratívnych hraniciach Machačkaly a Derbentu," citoval TASS z vyhlásenia NAK.

Útoky boli riadené zo zahraničia

K pozadiu útokov doteraz chýbajú spoľahlivé informácie. Dagestánsky gubernátor Sergej Melikov však uviedol, že boli riadené zo zahraničia. Niektorí činitelia v Dagestane a Moskve už obvinili Ruskom napadnutú Ukrajinu, uviedla agentúra DPA. Podľa médií sa do útokov zapojili dvaja synovia a synovec šéfa dagestánskeho Sergokalinského okresu Magomeda Omarova. Ten sa v noci na pondelok (24. 6.) podrobil výsluchu. Kvôli útokom bol v Dagestane vyhlásený trojdňový smútok.

Juhoruský Dagestan sa nachádza na severnom Kaukaze a je to prevažne moslimský región, ktorý býval predtým miestom častých útokov islamských separatistov, ich intenzita však pred rokmi výrazne klesla. Ruské bezpečnostné zložky tvrdo potlačili extrémistov v regióne a ruské úrady v roku 2017 oznámili, že ich porazili.

Putin sa nevyjadril

Ruský prezident Vladimir Putin sa k útokom v Dagestane nevyjadril a podľa svojho hovorcu Dmitrija Peskova tak ani nemá v úmysle urobiť. "Vieme, kto stojí za organizáciou teroristických útokov a aký cieľ sledovali," uviedol dagestanský prezident Melikov bez toho, aby spresnil, koho tým myslel.

Veľký ohlas na sociálnych sieťach vyvolal komentár ruského politika Dmitrija Rogozina, ktorý vyzval, aby sa streľba na severnom Kaukaze nespájala s Ukrajinou a západnými krajinami. Rogozin reagoval na status poslanca Štátnej dumy z Dagestanu Abdulhakima Gadžijeva, podľa ktorého za teroristickým útokom v jeho republike stoja spravodajské služby Ukrajiny a krajín NATO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy