Skoro jasno
34°
Bratislava
Pavol, Peter, Petra
29.6.2024
Europol rozložil teroristickú propagandistickú sieť. Pomáhalo aj Slovensko
Zdielať na

Europol rozložil teroristickú propagandistickú sieť. Pomáhalo aj Slovensko

EURÓPA / Radikálny náboženský extrémizmus naberá v Európe už dlhodobo na sile. Europolu sa ale minulý týždeň podarilo zasadiť mu ranu. Desať krajín vrátane Slovenska rozložilo propagandistickú sieť, ktorá verbovala ľudí k terorizmu. A je to len začiatok, keďže sa dostali k terabajtom dát.

​Hopper II - operácia, ktorá v našom priestore ešte nebola. Policajtom z desiatich krajín sa podarilo identifikovať webové stránky, ktoré mali na starosti šíriť teroristickú propagandu, verbovať útočníkov či radikalizovať ďalších. "Obsah zverejnený na týchto stránkach často ponúkal manuály na zostrojenie výbušnín a páchanie útokov a tiež propagandu, ktorej cieľom bolo radikalizovať a mobilizovať jednotlivcov," informoval Jean-Philippe Lecouffe, zástupca výkonného riaditeľa Europolu. 

​Spoločná akcia desiatich krajín trvala rok a bežala súčasne s operáciou ALMusasa 2. Europol takýmto spôsobom nariadil odstrániť 13 webových stránok s toxickým obsahom. "Ako súčasť tohto vyšetrovania sme zaistili 4 servery v Rumunsku, na Ukrajine a na Islande. Našu prácu sme ešte nedokončili. Už teraz vieme, že sa objavia ďalšie internetové stránky. Sme na nich pripravení a budeme kontaktovať hosťujúce servery," priblížil Lecouffe.

Slovensko si v tomto prípade môže pripísať nemalý úspech. Protiteroristická jednotka Národnej kriminálnej agentúry identifikovala viaceré stránky, ktoré šírili propagandu. "Slovenská polícia sa do operácie Hopper II zapojila tým, že identifikovala a nahlásila celkovo 5 webových stránok, ktoré šírili teroristickú propagandu. Taktiež sme sa podieľali na odstránení týchto stránok z online priestoru," uviedlo vo svojom stanovisku Prezídium Policajného zboru SR.

Podľa autorít sú veľkým problémom psychicky labilní či mentálne postihnutí ľudia, ktorí sú ľahko náchylní na radikalizáciu. Financovanie takýchto stránok pritom nie je náročná vec. Teroristi využívajú takzvaný crowd-funding, kedy viacero ľudí malými čiastkami dotujú jednotlivé aktivity.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy