Jasno
22°
Bratislava
Melánia
30.6.2024
853. deň na Ukrajine: EÚ odobrila plán na využitie ziskov z ruských aktív
Zdielať na

853. deň na Ukrajine: EÚ odobrila plán na využitie ziskov z ruských aktív

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruský útok zasiahol v pondelok (24. 6.) civilnú infraštruktúru v juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa a vyžiadal si najmenej troch zranených. Kremeľ pripísal Spojeným štátom zodpovednosť za ukrajinský útok raketami ATACMS na anektovaný Krymský polostrov. Najmenej štyri osoby prišli o život a ďalších 34 utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v meste Pokrovsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Európska únia schválila plán na uvoľnenie prvej časti ziskov zo zmrazených ruských aktív na financovanie vojenskej pomoci Ukrajine.

Ukrajinské ministerstvo vnútra zverejnilo fotografie obrovského oblaku dymu stúpajúceho z miesta hasenia požiaru. Ukrajinské vzdušné sily vopred varovali obyvateľov Odesy pred hrozbou raketového útoku. Škody bezprostredne neboli známe. So zraneniami boli hospitalizovaní traja muži vo veku 19, 50 a 58 rokov, napísal Kiper v príspevku na platforme Telegram.

Kremeľ pripísal Washingtonu zodpovednosť za ukrajinský útok na Kryme

Kremeľ pripísal Spojeným štátom zodpovednosť za ukrajinský útok raketami ATACMS na anektovaný Krymský polostrov. Vyžiadal si štyri obete vrátane dvoch detí a ďalších 151 osôb utrpelo zranenia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil útok na Sevastopol za "absolútne barbarský". Moskva bude podľa jeho slov reagovať na účasť Washingtonu na tomto údere. Peskov novinárom navrhol, aby sa opýtali v Európe a Spojených štátov, prečo sa ich vlády podieľajú na zabíjaní detí.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v súvislosti s týmto útokom predvolalo americkú veľvyslankyňu v Moskve, aby jej tlmočilo, že podľa Moskvy nesú Kyjev a Washington rovnaký podiel viny. Kremeľský hovorca pri otázke o možných následkoch útoku zopakoval slová prezidenta Vladimira Putina zo 6. júna, že Rusko by mohlo rozmiestniť konvenčné rakety na dostrel Spojených štátov a ich európskych spojencov. "Samozrejme, že zapojenie Spojených štátov do bojov, v dôsledku ktorých umierajú mierumilovní Rusi, musí mať dôsledky... Aké presne - to ukáže čas," uviedol Peskov.

Štyria ľudia prišli o život pri ruskom útoku v Doneckej oblasti

Najmenej štyri osoby prišli o život a ďalších 34 utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v meste Pokrovsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin uviedol, že ruské sily vypálili dve strely typu Iskander, ktorými zničili jeden dom a ďalších 16 poškodili. Pokrovsk mal pred vojnou približne 61-tisíc obyvateľov.

Medzi obeťami na životoch boli podľa Filaškinových vyjadrení aj dve deti vo veku 12 a 13 rokov. "Toto je jeden z najväčších nepriateľských útokov na civilistov v poslednom období," povedal. Ďalší 62-ročný muž prišiel o život pri inom ruskom útoku v meste Kurachovo v Doneckej oblasti južne od Pokrova. "Rusi na mesto zhodili riadenú strelu a bolo poškodené zariadenie infraštruktúry," uviedol Filaškin.

​EÚ odobrila plán na využitie ziskov z ruských aktív pre Ukrajinu

Európska únia (EÚ) schválila plán na uvoľnenie prvej časti ziskov zo zmrazených ruských aktív na financovanie vojenskej pomoci Ukrajine, čím súčasne obišla námietky Maďarska. Už v nedeľu (23. 6.) šéf európskej diplomacie Josep Borrell informoval, že EÚ našla spôsob, ako použiť finančné prostriedky na nákup zbraní a inej pomoci pre Ukrajinu bez potreby súhlasu Maďarska. Dodal, že prvá tranža pomoci – okolo 1,4 miliardy eur – by mohla byť k dispozícii na budúci týždeň.

Ďalšie aktíva budú pridelené do európskeho rozpočtu na financovanie tzv. Nástroja pre Ukrajinu, ktorého cieľom je podpora makrofinančnej stability a obnovy tejto vojnou zasiahnutej krajiny, pričom zahŕňa aj podporu reforiem v rámci jej prístupovej cesty do EÚ.

Kyjev tvrdí, že Rusko zintenzívňuje útoky zakázanými chemikáliami

Ukrajina obvinila Rusko zo zintenzívnenia útokov s použitím zakázaných nebezpečných chemikálií vrátane slzotvorného plynu. Ukrajinská armáda pritom upozornila, že použitie chemických zbraní alebo chemických látok, ktoré sú určené na potláčanie nepokojov, je vo vojne zakázané a predstavuje porušenie Dohovoru o zákaze vývoja, výroby, skladovania a použitia chemických zbraní a o ich ničení (CIAC). Moskva tento dohovor ratifikovala.

Z použitia chemických zbraní proti ukrajinským silám obvinili Rusko aj Spojené štáty, a to už v máji. Moskva to vtedy poprela. Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v Haagu v máji uviedla, že informácie o údajnom použití chemických zbraní na Ukrajine, ktoré dostala, sú "nedostatočne podložené". Celú situáciu však opísala ako "extrémne znepokojujúcu, pokiaľ ide o možný opätovný výskyt toxických chemikálií ako zbraní".

Zelenskyj nariadil čistku v Správe štátnej bezpečnosti

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil novému šéfovi Správy štátnej bezpečnosti Ukrajiny, aby "vyčistil" jej rady od ľudí, ktorí ju diskreditujú. Stalo sa tak po tom, ako boli dvaja jej dôstojníci obvinení zo sprisahania s cieľom zavraždiť vysokých ukrajinských predstaviteľov.

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v máji uviedla, že v rámci vyšetrovania zadržala dvoch plukovníkov ukrajinskej Správy štátnej bezpečnosti (UDO). Sú obvinení zo spolupráce s Ruskom pri plánovaní vraždy Zelenského a ďalšieho najvyššieho politického a vojenského vedenia štátu vrátane šéfa vojenskej rozviedky Kyryla Budanova. UDO zaisťuje bezpečnosť rôznych štátnych činiteľov.

Zelenskyj, ktorý v pondelok (24. 6.) predstavil plukovníka Olexija Morozova zamestnancom, povedal, že jeho hlavnou úlohou je zabezpečiť, aby do tohto úradu nastupovali len tí, ktorí vidia svoju budúcnosť spojenú s Ukrajinou. Išlo o jeho prvé vyjadrenie od zatknutia dvojice obvinených agentov. "A, samozrejme, UDO musí byť očistená od každého, kto si pre seba nevybral Ukrajinu, alebo kto diskredituje Správu štátnej bezpečnosti," uviedol Zelenskyj na platforme Telegram.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy