Skoro jasno
34°
Bratislava
Pavol, Peter, Petra
29.6.2024
Masová otrava jedlom má prvú obeť. Na botulizmus zomrel iba 21-ročný mladík
Zdielať na

Masová otrava jedlom má prvú obeť. Na botulizmus zomrel iba 21-ročný mladík

Zdroj: TASR

MOSKVA / Muž (21), ktorého predtým do nemocnice priviezli s príznakmi otravy jedlom, zomrel na botulizmus. Ide o prvé úmrtie medzi viac ako 300 osobami, ktoré sa otrávili šalátmi vyrobenými jednou z donáškových spoločností. V pondelok (24. 6.) o tom informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Mladík zomrel v ruskom meste Kostroma. Prípady botulizmu boli však zaznamenané v Moskve, Kazani, Nižnom Novgorode a ďalších mestách. Všetky obete predtým jedli šaláty, ktoré obsahovali konzervované fazule.Práve tie by mali byť zdrojom nákazy.

Výbor začal trestné stíhanie

Prípadom sa zaoberá Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom), ktorý začal trestné konanie pre poskytovanie služieb nespĺňajúcich bezpečnostné štandardy. Na žiadosť úradu verejného zdravotníctva a práv spotrebiteľov (Rospotrebnadzor) boli políciou prehľadané výrobné priestory spoločnosti, ktorá pripravovala fazuľu ako polotovar, i v prevádzkach reťazca donáškovej služby. Zistila sa, že nemali doklady o trvanlivosti výrobkov, ani údaje o kvalite vody a sterilite pracovných plôch.

Kuchár skončil vo väzbe

Súd nariadil trom manažérom spoločnosti domáce väzenie. Kuchár, ktorý údajne varil a dávkoval fazuľu, je vo vyšetrovacej väzbe. Podľa zamojších médií sa mladík nakazil botulizmom počas návštevy v Nižnom Novgorode, kde si z inkriminovanej donáškovej služby objednal gruzínsky fazuľový šalát lobio.

Botulizmus je život ohrozujúca otrava jedlom obsahujúcim botulotoxín. Botulotoxín - takzvaný klobásový jed - zabraňuje prenosu signálu medzi nervami a svalmi. Môže spôsobiť zlyhanie dýchania a paralýzu.

Podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb bolo v roku 2021 v Európskom hospodárskom priestore v roku 2023 podľa dostupných údajov potvrdených 82 prípadov botulizmu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy