Polojasno
11°
Bratislava
Michal, Michaela
29.9.2024
EÚ otvorila prístupové rokovania s Ukrajinou
Zdielať na

EÚ otvorila prístupové rokovania s Ukrajinou

Zdroj: TASR

BRUSEL / Európska únia v utorok (25. 6.) oficiálne otvorila prístupové rokovania s Ukrajinou. Udialo sa tak na medzivládnej konferencii v Luxemburgu.

Ukrajine bol udelený štatút kandidátskej krajiny na členstvo v EÚ ešte v júni 2022 - približne tri mesiace po začiatku ruskej invázie. Vlani v novembri Európska komisia odporučila otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou aj Moldavskom a o mesiac neskôr to odobrila Európska rada. Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v utorok privítal otvorenie rokovaní o členstve ako historický deň, ktorým sa začína "nová kapitola" vo vzťahoch medzi Ukrajinou a EÚ.

Delegáciu Kyjeva v Luxemburgu osobne zastupovala podpredsedníčka vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Oľha Stefanyšinová. Prvá medzivládna konferencia Ukrajiny s EÚ predstavuje oficiálne otvorenie rokovaní, samotné rozhovory sa však pravdepodobne začnú až o niekoľko mesiacov. Predseda Európskej rady Charles Michel uznal, že hoci ide o "kľúčový míľnik", zároveň je to začiatok dlhého procesu, ktorý si bude vyžadovať "vytrvalé úsilie, odhodlanie a ďalšie dôležité reformy".

Súhlas všetkých krajín EÚ

Kandidátska krajina musí svoje zákony a štandardy zosúladiť s tými, ktoré platia v EÚ. Ide o súbor 35 právnych predpisov, tzv. kapitol, v oblastiach od voľného pohybu tovaru cez rybolov, dane, energetiku a životné prostredie až po bezpečnosť. Na otvorenie alebo uzavretie kapitol je potrebný jednomyseľný súhlas všetkých 27 členských krajín EÚ.

V procese tak majú možnosť vyjadriť svoje pripomienky vrátane požiadavky o prijatie ďalších opatrení alebo aj odloženia prístupového konania. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok (25. 6.) v Kyjeve rokoval s predsedníčkou hornej komory nemeckého parlamentu Manuelou Schwesigovou, ktorá v rozhovore podporila vstup Ukrajiny do Európskej únie. Témou rokovania bola aj ekonomika, vojenská podpora pre Ukrajinu, ako aj regionálne partnerstvá, keďže Spolková rada (Bundesrat) zastupuje na celoštátnej úrovni záujmy 16 nemeckých spolkových krajín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy