Jasno
34°
Bratislava
Pavol, Peter, Petra
29.6.2024
854. deň na Ukrajine: Úrady zachytili 100 mužov, ktorí sa pokúsili o útek z krajiny
Zdielať na

854. deň na Ukrajine: Úrady zachytili 100 mužov, ktorí sa pokúsili o útek z krajiny

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruské sily zostrelili 30 ukrajinských dronov vypustených v noci na utorok v pohraničnej oblasti medzi Ruskom a Ukrajinou, oznámilo ruské ministerstvo vnútra. Európsky súdny dvor pre ľudské práva (ESĽP) rozhodol, že Rusko sa od anexie polostrova Krym v roku 2014 dopustilo viacerých porušení ľudských práv.

"Protivzdušné systémy zničili 29 dronov v Belgorodskej oblasti a jeden vo Voronežskej oblasti," uviedol rezort na sociálnej sieti Telegram. Vzdušné útoky Ukrajiny v Belgorodskej oblasti si podľa tamojších úradov v noci na utorok (25. 6.) vyžiadali život jednej staršej ženy a štyroch zranených. Poškodených bolo tiež niekoľko budov a áut, uviedol podľa agentúry Reuters oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov. Ukrajina útoky bezprostredne nekomentovala. Rusko i Ukrajina však popierajú, že by sa počas vojny, ktorá vypukla po invázii Ruska na Ukrajinu, zameriavali na civilné ciele.

Rusko porušilo ľudské práva po anexii Krymu vo viacerých oblastiach

Európsky súdny dvor pre ľudské práva (ESĽP) rozhodol, že Rusko sa od anexie polostrova Krym v roku 2014 dopustilo viacerých porušení ľudských práv. Súd v rozhodnutí reagujúcom na sťažnosť Ukrajiny uviedol, že z ruskej strany došlo okrem iného k porušeniu práva na život, k neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu, obmedzeniu slobody náboženského vyznania či porušeniu práva na slobodu prejavu.

Prípad sa týkal aj obvinení Moskvy z prenasledovania Ukrajincov pre ich politické postoje či prokyjevskú politickú činnosť, ktorej sa venovali prevažne na Kryme, ale aj v iných častiach Ukrajiny či Ruskej federácie. Rusko už v minulosti odmietlo obvinenia z toho, že na polostrove porušuje práva ľudí a utláča politických oponentov.

"Súd jednomyseľne rozhodol, že Rusko musí urýchlene prijať opatrenia, ktoré zaistia bezpečný návrat príslušných väzňov, ktorých presunuli z Krymu do väzenských zariadení na území Ruskej federácie," oznámil ESĽP.

Úrady zachytili 100 mužov, ktorí sa pokúsili o útek z Ukrajiny

Ukrajinské bezpečnostné zložky zabránili v Odeskej oblasti na juhu ujsť z krajiny 100 mužom v brannom veku. Uviedol to v utorok ukrajinský štátny vyšetrovací úrad. Na ceste k hraniciam zastavili minulý týždeň v piatok 47 mužov, ktorí cestovali v štyroch mikrobusoch. Ďalších 53 mužov odchytili na ceste na miesto stretnutia, odkiaľ sa mali presunúť k hranici mimo strážených priechodov a prekročiť ju pešo.

Odeská oblasť hraničí s Moldavskom a Rumunskom. Všetci zachytení muži mali viac ako 25 rokov a boli preto prevezení na miestny náborový úrad. Organizátori prevozu, medzi ktorými bol aj policajt, údajne zinkasovali od každého z mužov sumu medzi 4600 a 17-tisíc eur. Policajti ich zadržali a v prípade dokázania viny im hrozí deväť rokov väzenia.

Ukrajina a Rusko reagujú na vydanie zatykačov na Šojgua a Gerasimova

Ukrajina privítala rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu (ICC) vydať zatykače na bývalého ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerija Gerasimova. Rada bezpečnosti Ruskej federácie označila zatykače za súčasť hybridnej vojny proti Rusku.

"Šojgu a Gerasimov nesú individuálnu zodpovednosť. Je to dôležité rozhodnutie. Každý sa bude zodpovedať za zlo," uviedol šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Ruská bezpečnostná rada v reakcii na vydanie zatykačov pripomenula, že Rusko neuznáva jurisdikciu ICC. Toto rozhodnutie "bolo prijaté v rámci hybridnej vojny Západu proti našej krajine," uviedla ruská bezpečnostná rada vo vyhlásení a zatykače označila za bezvýznamné.

ICC oznámil vydanie zatykačov na Šojgua a Gerasimova za údajne vojnové zločiny na Ukrajine a zločiny proti ľudskosti pre útoky namierené proti civilistom a civilnej infraštruktúre. Súd pritom poukázal predovšetkým na ruské útoky proti ukrajinskej elektrickej infraštruktúre.

Medzinárodný trestný súd vydal vlani zatykač aj na ruského prezidenta Vladimira Putina v súvislosti s únosmi detí z Ukrajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy