Jasno
25°
Bratislava
Pavol, Peter, Petra
29.6.2024
Smrtiaca choroba sa šíri Európou. Zabíja jedného z desiatich ľudí
Zdielať na

Smrtiaca choroba sa šíri Európou. Zabíja jedného z desiatich ľudí

Zdroj: Profimedia

SVET / Zdravotníci varujú pred šírením smrteľnej invazívnej meningokokovej choroby, ktorá sa objavila v niekoľkých európskych krajinách. Táto choroba, ktorá je jednou z hlavných príčin meningitídy, má úmrtnosť až 10 percent a jej výskyt bol zaznamenaný aj v ďalších častiach Európy, informuje TN.cz.

Štrnásť prípadov

Lekári zaznamenali prípady nebezpečnej meningokokovej choroby v niekoľkých krajinách, najmä v západnej Európe. Ako uvádza TN.cz, vo Veľkej Británii už hygienici vydali varovanie pred touto chorobou. Celkovo bolo v Európe a USA zaznamenaných štrnásť prípadov. V Spojených štátoch sa nakazilo päť ľudí, vo Francúzsku štyria, v Británii traja a po jednom prípade hlásili Nórsko a Holandsko. Podľa portálu Mirror išlo hlavne o ľudí, ktorí sa vrátili z púte Umra v saudskoarabskej Mekke.

Nevedomé šírenie

Chorobu spôsobuje baktéria Neisseria meningitidis. Osoba nakazená touto baktériou môže byť niekoľko mesiacov bez príznakov a počas tohto obdobia nevedomky šíriť chorobu. U tých, u ktorých sa choroba prejaví, sa príznaky zvyčajne objavia do desiatich dní od nákazy, uvádza Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb. Najzávažnejším dôsledkom tejto choroby je meningitída, zápal mozgových blán, ktorý sa prejavuje náhlymi horúčkami, stuhnutosťou, nevoľnosťou, citlivosťou na svetlo, bolesťami svalov, kĺbov a hlavy. Môže sa tiež objaviť vyrážka a fialová koža.

Priemerná úmrtnosť

Meningokokova choroba môže viesť aj k sepsám, čo je zlyhanie imunitného systému, ktorý napáda vlastné telo v snahe bojovať s infekciou. V takýchto prípadoch predstavuje veľmi vážne zdravotné riziko. Táto nebezpečná choroba môže byť smrteľná. Priemerná úmrtnosť je približne desať percent, pričom rizikové faktory ako nedávno prekonaná chrípka, aktívne alebo pasívne fajčenie či genetické faktory môžu úmrtnosť ešte zvýšiť, upozorňuje Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy