Oblačno
13°
Bratislava
Michal, Michaela
29.9.2024
Chystáte sa v lete cestovať s deťmi? Prinášame prehľad potrebných dokladov
Zdielať na

Chystáte sa v lete cestovať s deťmi? Prinášame prehľad potrebných dokladov

SVET / Plánujete cestovať s deťmi do zahraničia? Zistite, aké cestovné doklady a súhlasy potrebujete pri návšteve obľúbených destinácií ako Albánsko, Bulharsko, Chorvátsko, Egypt, Grécko, Španielsko, Taliansko či Turecko. Každá krajina má totiž svoje špecifické požiadavky na bezpečné cestovanie s maloletými, informuje na svojich stránkach Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Albánsko

Pri cestovaní maloletých detí do Albánskej republiky je nevyhnutný cestovný pas dieťaťa alebo jeho občiansky preukaz s fotografiou s platnosťou minimálne 3 mesiace po predpokladanom ukončení pobytu. Pokiaľ maloleté dieťa cestuje s jedným z rodičov je potrebný súhlas druhého rodiča a pokiaľ cestuje v sprievode poverenej osoby je potrebný súhlas oboch rodičov. Podpisy rodičov musia byť notársky overené a súhlas rodičov musí byť v albánskom, poprípade v anglickom jazyku, píše na webe Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Bulharsko

Bulharské orgány nevyžadujú od občanov Európskej únie notársky osvedčený písomný súhlas rodičov. Podmienkou na vstup do krajiny je, aby dieťa bolo držiteľom vlastného platného cestovného dokladu. V zmysle vnútroštátnych právnych predpisov Bulharskej republiky sú bulharské orgány hraničnej kontroly oprávnené vyžadovať osvedčený písomný súhlas rodičov od sprevádzajúcej osoby len vo vzťahu k dieťaťu, ktoré je občanom Bulharskej republiky.

Chorvátsko

Každé dieťa musí mať vlastný cestovný doklad – podľa veku občiansky preukaz s fotografiou alebo cestovný pas. Doklad musí byť platný počas celého pobytu v Chorvátsku a minimálne v deň návratu na Slovensko. Ak vstupujú detí s rodičom, pričom dieťa má iné priezvisko ako matka alebo otec, taktiež sa nevyžadujú žiadne osobitné dokumenty, či potvrdenie. Odporúča sa však mať pre istotu kópiu/scan matričného dokladu na základe ktorého je možné jednoznačne identifikovať príslušnosť k rodičom.

Egypt

Maloletí musia mať pri vstupe platný cestovný doklad v prípade, že necestujú s oboma rodičmi odporúčame mať so sebou notárom overené splnomocnenie na cestovanie s dieťaťom. Podľa egyptského práva neplnoleté deti, ktoré majú (aj) egyptskú štátnu príslušnosť, nesmú opustiť krajinu bez súhlasu (egyptského) otca.

Grécko

Maloleté dieťa bez sprievodu musí mať platný cestovný doklad - cestovný pas alebo občiansky preukaz s fotografiou a sprievodný list o tom, že cestuje do zahraničia s vedomím rodiča/osoby, ktorá ma dieťa zverené do starostlivosti. Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Aténach odporúča občanom Slovenskej republiky pri cestovaní neplnoletých osôb v sprievode iba jedného z rodičov alebo v sprievode inej osoby ako rodiča, mať k dispozícii notárom overené splnomocnenie na sprevádzanie dieťaťa cudzou osobou pri ceste do zahraničia v anglickom jazyku.

Španielsko

Pri cestovaní maloletých detí do Španielska je nevyhnutný platný cestovný pas dieťaťa alebo jeho občiansky preukaz s fotografiou. Pri cestovaní neplnoletých osôb bez rodičov nie sú špecifikované iné podmienky, odporúčame mať k dispozícii splnomocnenie na sprevádzanie dieťaťa cudzou osobou pri ceste do zahraničia v anglickom jazyku. Súhlas zákonného zástupcu môže vyžadovať miestny orgán v Španielsku napr. v prípade hospitalizácie alebo zadržania neplnoletej osoby za účelom poskytnutia informácie inej osobe.

Taliansko

Maloletí občania členských štátov Európskej únie sú povinní mať pri sebe platný cestovný doklad alebo iný platný identifikačný doklad. Ak do Talianska necestujú v sprievode rodičov, alebo cestujú len s jedným rodičom, musia mať aj úradný dokument svojej domovskej krajiny, podpísaný rodičmi alebo opatrovníkmi, alebo druhým rodičom, v ktorom sa uvádza, že tento/títo dáva/jú súhlas spolucestujúcim na sprevádzanie svojho dieťaťa počas cesty a pobytu v TalianskuMaloleté deti nad 14 rokov, t. j. 14 rokov a jeden deň, môžu cestovať aj bez sprievodu a bez prehlásenia o sprevádzaní. Prepravcovia (napr. letecké spoločnosti) môžu mať iné podmienky sprevádzania maloletých, odporúčame konzultovať podmienky u prepravcu.

Turecko

Deti musia mať pri vstupe do krajiny platný cestovný doklad. V prípade, že dieťa necestuje s rodičom odporúčame sprevádzajúcej osobe, aby disponovala notársky overeným súhlasom rodiča v anglickom jazyku.

Zdielať na

Najčítanejšie správy